اثر مخارج بهداشتی و حکمرانی خوب بر شاخص های سلامت کشورهای منا با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

در مطالعات گذشته توجه کمی به تاثیر همزمان مخارج بهداشتی و حکمرانی خوب بر شاخص های سلامت شده است. در این راستا، در این پژوهش اثر مخارج بهداشتی و حکمرانی خوب بر شاخص سلامت کشورهای منا طی دوره زمانی 2002 تا 2019 مورد بررسی قرار گرفته است.

روش پژوهش

پژوهش حاضر، توصیفی - تحلیلی از نوع کاربردی است و جامعه آماری شامل کشورهای منا است. روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای است و داده های مورد نیاز تحقیق با مراجعه به پایگاه بانک جهانی و شاخص های حکمرانی خوب جمع آوری گردیده است. داده ها با استفاده از آزمون های ریشه واحد، کایو و روش گشتاورهای تعمیم یافته با کمک نرم افزار Eviews 9 تحلیل شدند. در این تحقیق ازمیانگین ساده وزنی شاخص اظهارنظر و پاسخگویی، ثبات سیاسی و عدم وجود خشونت، کارآمدی حکومت، کیفیت نظم و مقررات، حکومت قانون و کنترل فساد به عنوان شاخص حکمرانی خوب و هم چنین از نرخ مرگ و میر نوزادان و نرخ مرگ و میر کودکان زیر 5 سال به عنوان شاخص سلامت استفاده گردید.

یافته ها

نتایج پژوهش نشان داد که هزینه های (مخارج) بهداشتی اثر مثبت و معنی دار (ضریب 1/32-) برکاهش نرخ مرگ و میر کودکان زیر 5 سال و اثر مثبت و معنی دار (ضریب1/2-) برکاهش نرخ مرگ و میر نوزادان به عنوان شاخص سلامت شاخص سلامت کشورهای منا داشته است. هم چنین شاخص حکمرانی خوب تاثیر منفی (غیر معنی دار) بر وضعیت سلامت در کشورهای منتخب دارد. هم چنین نتایج نشان داد، ضعف ساختار نهادی در کشورهای منا موجب تضعیف اثرگذاری مخارج بهداشتی (با ضریب 013/-) برکاهش نرخ مرگ و میر کودکان زیر 5 سال و (با ضریب012/-) بر کاهش نرخ مرگ و میر نوزادان به عنوان شاخص سلامت گردید.

نتیجه گیری

سلامت در حکومت منجر به بهبود بهداشت و سلامت عمومی می شود و عدم سلامتحکومت علیرغم افزایش مخارج بهداشت عمومی نه تنها سلامت  وبهداشت عمومی را بهبودنمی بخشدبلکه منجر به هدررفت منابع عمومی می گردد. 

زبان:
فارسی
صفحات:
67 تا 78
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2186024 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)