بهینه سازی راندمان تولید پودر آب پنیر با استفاده از خشک کن پاششی و ارزیابی ویژگی های فیزیکوشیمیایی آن

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

پودر آب پنیر محصول به دست آمده از فرآیند خشک کردن آب جدا شده از دلمه طی فرآیند تولید پنیر است. آب پنیر به عنوان پسماند آلی تولید پنیر محسوب می شود و با توجه به ویژگی های مناسب و درصد بالای لاکتوز آن، کاربرد ویژه ای در صنعت غذا به ویژه صنایع لبنی و تخمیری دارد.

مواد و روش ها:

 در این پژوهش، شرایط خشک کردن با توجه به دو پارامتر درصد ماده خشک آب پنیر (30، 40 و 50 درصد) و دمای خشک کن (°C150، 200 و 250) با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) بهینه یابی و برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی پودر حاصل به عنوان پاسخ اندازه گیری شد.

یافته ها :

 نتایج نشان داد با افزایش غلظت ماده خشک محلول خوراک ورودی، دانسیته و راندمان تولید پودر افزایش یافت ولی رطوبت پودر تغییر معنی داری نکرد (05/0<p). میزان حلالیت پودر با توجه به غلظت آب پنیر (تا میزان 40 درصد مواد جامد) ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. با افزایش دمای ورودی خشک کن، راندمان تولید و میزان حلالیت پودر افزایش و میزان رطوبت و دانسیته توده ای کاهش یافت. شرایط بهینه تولید پودر آب پنیر به منظور دستیابی به بیشترین راندمان تولید، حلالیت و کمترین مقدار رطوبت و دانسیته توده پودر براساس 37/39 درصد ماده خشک و دمای ورودی خشک کن °C250، تعیین شد.

نتیجه گیری

با توجه به مشخصات پودر آب پنیر می توان از آن به عنوان ماده اولیه در فرآیندهای مختلف تخمیر و انواع کشت ها استفاده کرد. همچنین با تولید پودر آب پنیر می توان آلودگی زیست محیطی ایجاد شده توسط کارخانجات لبنی را کاهش داد.

زبان:
فارسی
صفحات:
115 تا 122
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2207962