فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 61، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/03
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سپیده دولتی*، عالمه حریری فر صفحات 1-10
    سابقه و هدف

    ارتقاء سالمت روان راهبردی مفید برای دستیابی به شاخصهای توسعهیافتگی است. هدف از انجام مطالعه، بررسی تاثیر مصرف کورکومین و تمرینات هوازی در زنان میانسال دارای اضافه وزن بر سالمت روان و نمایه توده بدنی میباشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 40 زن 30 تا 45 سال، دارای اضافه وزن با نمایه توده بدنی 9/24 تا 9/29 به چهار گروه 10 نفره " تمرین هوازی+پالسبو"، "مکمل"، "تمرین هوازی+مکمل" و "پالسبو" تقسیم شدند. داده ها توسط پرسشنامه دموگرافیک، شاخصهای آنتروپومتریک و پرسشنامه سالمت عمومی (GHQ)به دست آمد. تمرین هوازی 3 جلسه در هفته به مدت2 ماه انجام شد. گروه های "مکمل" و "تمرین هوازی+مکمل" روزانه دو کپسول 250 میلیگرمی زردچوبه دریافت کردند. در ابتدای مطالعه وزن و قد آزمودنی ها اندازه گیری و پرسشنامه GHQ تکمیل و بعد از دو ماه، نیز دوباره وزن آزمودنیها اندازه گیری و GHQ تکمیل شد. برای آنالیز داده ها، از آزمونهای تیمستقل، تیهمبسته، تحلیل کوواریانس تکمتغیره و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. سطح معنیداری محاسبات 05/0<p بود.

    یافته ها

    BMI در گروه مکمل (015/0=P) و گروه مکمل+تمرین (028/0=P)کاهش معنیدار داشت. کاهش نمره کلی سالمت روان تنها در گروه مکمل)046/0=P)معنیدار بود. کلیه خرده مقیاسهای سالمت روان در همه گروه ها کاهش معنیدار داشتند. هیچگونه رابطه معنیداری بین انجام تمرینات و کورکومین با نمره کلی سالمت روان مشاهده نشد (05/0<P .) چهار گروه از نظر نشانه های جسمانی و افسردگی تفاوت معنیدار داشتند.

    نتیجه گیری

    اگرچه مصرف کورکومین و تمرین هوازیی به تنهایی میتوانند منجر به بهبود BMI و سالمت روان گردند، با این وجود به نظر میرسد مصرف کورکومین همزمان با تمرین هوازی دارای اثرات تعاملی نباشد؛ از این رو بررسی دقیقتر، تغییر برنامه تمرین، مدت مداخله و استفاده از سایر روش های سنجش سالمت روان توصیه میشود

    کلیدواژگان: کورکومین، شاخص توده بدنی، سلامت روان، ورزش
  • الناز صادقپور فیروز آباد، احمد عبدی*، آسیه عباسی دلویی صفحات 11-19
    سابقه و هدف

    از آن جای که آدیپوکاین ها بر حساسیت به انسولین و التهاب تاثیر می گذارند، تنظیم آدیپوکاین ها می تواند نقش مهمی در ایجاد مقاومت به انسولین که با دیابت نوع 2 همراه است، داشته باشد. این تحقیق با هدف بررسی اثر تمرین مقاومتی همراه با مصرف عصاره آبی سیر بر بیان نسبی CTRP3، سطوح IL-6 و مقاومت به انسولین موش های صحرایی دیابتی با استرپتوزوتوسین انجام شد.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه تجربی،40 سر موش صحرایی نر ویستار به 5 گروه: کنترل-سالم (CN)، دیابت (DM)، دیابت-تمرین (TDM)، دیابت-سیر (GDM) و دیابت-تمرین-سیر (TGDM) تقسیم شدند. القای دیابت با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین به صورت تک دوز (mg/kg 60) انجام شد. گروه تمرینی هشت هفته (5 روز در هفته) تمرین مقاومتی را اجرا کردند. تمرین مقاومتی شامل بالا رفتن از نردبان یک متری به همراه وزنه های بسته شده به دم موش بود. یک میلی لیتر به ازای هر 100 گرم وزن بدن عصاره سیر به موش ها خورانده شد.

    یافته ها : 

    نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده کاهش بیان نسبی CTRP3 (001/0p=)، افزایش پروتئین IL-6 (001/0p=) و HOMA-IR (001/0p=) در گروه های DM نسبت به گروه CN بود. بیان نسبی CTRP3  گروه های TDM (037/0p=)، GDM (042/0p=) و TGDM (001/0p=) نسبت به گروه DM افزایش معنی داری داشت. همچنین کاهش معنی داری در میزان تغییرات IL-6 گروه های TDM (015/0p=)، GDM (021/0p=) و TGDM (001/0p=) نسبت به گروه DM مشاهده شد. میزان HOMA-IR گروه های TDM (003/0p=)، GDM (049/0p=) و TGDM (002/0p=) نسبت به گروه DM نیز کاهش معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    افزایش بیان CTRP3 و کاهش IL-6 بافت چربی به دنبال تمرین مقاومتی و عصاره آبی سیر با کاهش مقاومت به انسولین در موش های دیابتی همراه بود.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، سیر، التهاب، CTRP3، مقاومت به انسولین، دیابت
  • گل ناز ارجمند، فرزاد شیدفر*، مجتبی عباس زاده، مرضیه مولوی نجومی، عبدالله امیرفرهنگی صفحات 21-30
    سابقه و هدف

    شیوع روز افزون چاقی با افزایش بروز برخی از عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی در ارتباط می باشد، هدف از مطالعه حاضر، تعیین قدرت پیشگویی کنندگی شاخص حجم شکمی در مقایسه با سایر شاخص های آنتروپومتریک  و ارتباط آن ها با فاکتور های خطر بیماری گرفتگی عروق کرونر قلبی می باشد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه از نوع مقطعی با تعداد 300 شرکت کننده و با محدوده سنی 18-60 سال می باشد. شاخص های آنتروپومتریک در بیماران مطابق با روش های استاندارد اندازه گیری شدند؛ همچنین نمونه های خون ناشتا جهت اندازه گیری فاکتورهای بیوشیمیایی در این بیماران جمع آوری گردید. بر اساس گزارش آنژیوگرافی، شرکت کنندگان به دو دسته با یا بدون گرفتگی عروق کرونر قلب تقسیم شدند. جهت تعیین ارتباط از ضریب همبستگی پیرسون و برای تعیین حساسیت و ویژگی و بهترین نقطه برش (cut off point) شاخص ها، از منحنی ROC (Receiver-operating characteristic curve) استفاده شد.

    یافته ها :

     از تعداد 300 شرکت کننده، 231 نفر مبتلا به گرفتگی عروق کرونر و 68 نفر فاقد گرفتگی در عروق خود بودند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که، شاخص حجم شکمی دارای ارتباط منفی معنی داری با شاخص HDL-c و  معنی دار و مثبت با نسبت های TG/HDL-c، TC/HDL-c و LDL-c/HDl-c می باشد. از سوی دیگر نشان داده شد که شاخص حجم شکمی دارای بالاترین سطح زیر نمودار (722/0) و شاخص دور کمر به باسن کمترین مقدار را دارا می باشد (528/0).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصله بیان می دارد که چاقی شکمی عامل خطر مهمی برای بروز و گسترش بیماری های قلبی عروقی بوده و استفاده از شاخص حجم شکمی،  جهت شناسایی افراد در معرض خطر برای جلوگیری از پیشرفت بیماری کمک کننده می باشد.

    کلیدواژگان: شاخص حجم شکمی، گرفتگی عروق کرونر قلبی، شاخص های آنتروپومتریک
  • طاهره کریمی، حسن عینی زیناب، زینب مسلمی، آرزو رضازاده*، کتایون پورولی صفحات 31-39
    سابقه و هدف

    دریافت غذایی مادر در دوران بارداری نقش مهمی در رشد جنین و پیامدهای تولد دارد. هدف از مطالعه حاضر تعیین رابطه دریافت غذایی مادر در دوران بارداری با امتیاز z نمایه توده بدنی برای سن نوزاد BAZ  (Body Mass Index For Age Z-Score) در بدو تولد است.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه کوهورت روی 342 زن باردار مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت و بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه های علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران و ایران در شهر تهران انجام شد.  اطلاعات دریافت غذایی مادر با تکمیل دو یادآمد غذایی 24 ساعته غیر متوالی در هفته های 34-31 بارداری به دست آمد. داده‏های مربوط به نمایه ‏های تن‏سنجی نوزادان از پرونده سلامت نوزادان در سامانه سیب جمع‏آوری شد. تجزیه و تحلیل داده‏ها با استفاده از آزمون رگرسیون خطی با تعدیل عوامل مخدوشگر انجام شد..

    یافته ها :  

    BAZ هنگام تولد با دریافتچربی و اسیدهای چرب ترانس  مادر در دوران بارداری ارتباط مستقیم و با دریافت اسیدهای چرب چند زنجیره ای اشباع نشده ارتباط معکوس داشت. همچنین BAZ هنگام تولد با دریافت غذایی منیزیم، فسفر، فولات، نیاسین و ویتامین C مادر در دوران بارداری ارتباط مستقیم و با دریافت کلسیم ارتباط معکوس داشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    دریافت غذایی دوران بارداری   با نمایه ‏های تن‏سنجی هنگام تولد نوزادان در ارتباط بود. درنتیجه ارزیابی وضع تغذیه مادر در دوران بارداری برای اطمینان از مصرف مطلوب درشت مغذی‏ها و ریز‏ مغذی‏ ها ضروری است.

    کلیدواژگان: مطالعه کوهورت، درشت مغذی، ریز مغذی، بارداری، امتیاز z نمایه توده بدن برای سن
  • مائده گردعلی، مرجان باژن* صفحات 41-50
    سابقه و هدف

    الگوی فرانظریه ای از جمله الگو های پر کاربرد برای تغییر رفتار است که به شناخت مولفه های سلامتی کمک می کند. از طرفی دریافت چربی رژیم غذایی یک رفتار بسیار مهم در سلامتی فرد است. بنابراین هدف از انجام این مطالعه تعیین رابطه بین سازه های الگوی فرا نظریه ای با دریافت چربی غذایی در زنان میانسال مبتلا به چاقی یا اضافه وزن ساکن شهر شازند- استان مرکزی است.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی 114 زن 59-30 ساله مبتلا به چاقی یا اضافه وزن به روش تصادفی وارد مطالعه شدند. اطلاعات مربوط به دریافت های غذایی از طریق 3 یادآمد 24 ساعته ی خوراک، اطلاعات سازه های الگوی فرا نظریه ای برای کاهش دریافت چربی از طریق پرسشنامه اعتبار سنجی شده سازه ها و اطلاعات مربوط به میزان فعالیت بدنی افراد از طریق پرسشنامه بین المللی فعالیت بدنی جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام گرفت. از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه برای بررسی متغیر های کمی با توزیع نرمال و از آزمون کروسکال والیس برای متغیر های غیر نرمال استفاده شد.  همچنین جهت تعیین وجود و شدت روابط بین متغیرها از ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن استفاده شد.

    یافته ها : 

    2/13٪ از شرکت کنندگان مطالعه در مرحله پیش تفکر، 4/18٪ در مرحله تفکر، 5/32٪ در مرحله آمادگی، 5/10٪ در مرحله عمل و 4/25٪ در مرحله نگهداری قرار داشتند. دریافت چربی کل، کلسترول، اسیدهای چرب اشباع، کل انرژی و درصد انرژی حاصل از چربی با پیشرفت در مرحله تغییر به طور معنی داری کاهش یافت (01/0<p). بین دریافت چربی کل، کلسترول و اسید چرب اشباع با مرحله تغییر همبستگی معکوس و معنی داری وجود داشت (4/0>r). بین دریافت چربی کل، اسید چرب اشباع و کل انرژی با میانگین نمره خودکارآمدی همبستگی معکوس و معنی داری وجود داشت (24/0>r). همچنین بین دریافت چربی کل،کلسترول، PUFA ، اسید چرب اشباع و کل انرژی دریافتی روزانه با نمره فرآیندهای رفتاری همبستگی معکوس معنی دار وجود داشت (3/0>r).

    نتیجه گیری

    درک و شناخت رفتار مصرف چربی و عوامل موثر بر آن می تواند به اصلاح الگوی مصرف چربی و در نتیجه کاهش شیوع بیماری های مرتبط با آن در جامعه کمک کند.

    کلیدواژگان: الگوی فرا نظریه ای، دریافت چربی، خودکارآمدی، موازنه ی تصمیم گیری، فرآیندهای تغییر، چاقی
  • احسان دیوان خسروشاهی، هادی رضوی*، حسین کیانی، علی آقاخانی صفحات 51-60
    سابقه و هدف

    جنین گندم، مغذی ترین قسمت دانه گندم می باشد که به علت محتوای روغنی بالا و حضور آنزیم های لیپاز و لیپوکسیژناز عمرماندگاری پایینی دارد، لذا در طول فرآیند آردسازی از کل دانه گندم جدا می شود و در حال حاضر اغلب به مصرف دام می رسد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر تخمیر توسط لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس پلانتاروم بر فعالیت لیپاز، لیپوکسیژناز و خواص آنتی اکسیدانی جنین گندم می باشد.

    مواد و روش ها: 

    غلظت های مختلف (10، 15 و 20 درصد) جنین گندم توسط تعداد مشخصی از باکتری ها (Log CFU/mL109) به صورت جداگانه  تلقیح  شد و پس از گرمخانه گذاری، میزان تغییراتpH  ، فعالیت آنتی اکسیدانی، لیپاز و لیپوکسیژناز نسبت به نمونه تخمیر نشده مورد ارزیابی قرار گرفت و همچنین تاثیر آغازگرهای مختلف بر خصوصیات ذکر شده با هم مقایسه گردید.

    یافته ها :

     تخمیر توسط هر دو باکتری به طور معنی داری (05/0 < p) میزان فعالیت آنزیم های لیپاز و لیپوکسیژناز را کاهش داد و به طور کلی نمونه جنین گندم تخمیر شده با غلظت 20 درصد توسط لاکتوباسیلوس پلانتاروم، بیشترین میزان کاهش در فعالیت هر دو آنزیم (43/71 برای لیپاز و 65 درصد برای لیپوکسیژناز) نسبت به جنین گندم تخمیر نشده را نشان داد. جنین گندم خام، فعالیت آنتی اکسیدانی مناسبی داشت و تخمیر باعث افزایش معنی داری در میزان آن شد. بررسی نوع آغازگر و غلظت سوبسترا نشان داد که بیشترین (97/29 درصد) و کمترین (55/21 درصد) میزان افزایش در فعالیت آنتی اکسیدانی پس از تخمیر به ترتیب مربوط به نمونه تخمیر شده توسط لاکتوباسیلوس پلانتاروم در غلظت 20 درصد و نمونه تخمیر شده توسط لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در غلظت 10 درصد جنین گندم می باشد.

    نتیجه گیری

    تخمیر توسط لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس پلانتاروم به طور معنی داری فعالیت آنتی اکسیدانی جنین گندم را بهبود می بخشد و همچنین با کاهش معنی دار فعالیت لیپاز و لیپوکسیژناز، باعث افزایش عمر ماندگاری آن می شود.

    کلیدواژگان: جنین گندم، تخمیر لاکتیکی، لیپاز، لیپوکسیژناز، آنتی اکسیدان
  • فاطمه نصری، حسن برزگر*، بهروز علیزاده، حسین جوینده صفحات 61-70
    سابقه و هدف

    با افزایش تقاضای مصرف کنندگان جهت استفاده از محصولات غذایی فاقد نگهدارنده های شیمیایی، کاربرد انواع گیاهان دارویی معطر با پتانسیل آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی و تاثیرگذار بر خواص فیزیکوشیمیایی و ویژگی های حسی محصولات در صنایع غذایی رو به افزایش است. بنابراین، هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر افزودن پودر گیاه خوشاریزه (Echinophora platyloba) بر ویژگی های میکروبی، فیزیکوشیمیایی و حسی خیارشور بود.

    مواد و روش ها: 

    در این پژوهش اثر افزودن پودر گیاه خوشاریزه در سطوح 1، 2 و 3 درصد بر برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته قابل تیتراسیون، نمک، رنگ و بافت)، حسی (عطر و بو، تردی و بافت، طعم و رنگ ظاهری) و میکروبی (شمارش کلی باکتری ها و قارچ ها) خیارشور، طی 14 روز نگهداری در دمای محیط مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها :

     نتایج نشان داد که با افزایش درصد گیاه خوشاریزه میزان pH و سفتی بافت نمونه های خیارشور افزایش و مقدار نمک و اسیدیته کاهش یافت (05/0≤p). خواص حسی نمونه حاوی 2% پودرخوشاریزه، مقبولیت بیشتری نسبت به سایر نمونه ها داشت. با افزایش درصد پودر، میزان شاخص های رنگی*L و *b کاهش و مقدار شاخص a* افزایش یافت. نتایج آزمون میکروبی، بیانگر فعالیت ضد میکروبی قابل توجه پودر گیاه خوشاریزه بود، به طوری که رشد کپک و باکتری در تیمار حاوی 3 درصد پودر خوشاریزه کنترل شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، می توان از گیاه خوشاریزه به عنوان یک ماده نگهدارنده طبیعی و جایگزینی برای موادی چون پتاسیم سوربات در نگهداری خیارشور استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خوشاریزه، خیارشور، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، خواص حسی
  • لیلا عدیلی، لیلا روفه گری نژاد*، مهناز طبیبی آذر، حامد همیشه کار، آیناز علیزاده صفحات 71-80
    سابقه و هدف

    با توجه به توجه جهانی مبنی بر کاهش میزان دریافت اسیدهای چرب ترانس طی سال‏های اخیر کاربرد اولیوژل‏ها به عنوان جایگزین روغن‏های ساختار یافته توجه ویژه‏ای را به خود جلب کرده است. در این راستا، هدف از مطالعه‏ی حاضر تولید اولیوژل اتیل سلولز تقویت شده با اسید آدیپیک و کاربرد آن به عنوان جایگزین شورتنینگ در کیک می‏باشد.

    مواد و روش ها: 

    ابتدا نمونه ‏های اولیوژل با کاربرد اتیل سلولز در دو غلظت 6 و 2 درصد وزنی/وزنی و اسید آدیپیک در دو غلظت‏ 0 و 4 درصد وزنی/وزنی تهیه شدند. سپس، اولیوژل‏های تولیدی به عنوان جایگزین 50 درصد شورتنینگ در فرمولاسیون کیک مورد استفاده قرار گرفته و از نظر ویژگی های حسی، بافتی و پایداری به اکسیداسیون بررسی شدند.

    یافته ها : 

    نتایج حاصل نشان داد که جایگزینی 50 درصد شورتنینگ با اولیوژل ترکیبی اتیل سلولز- اسید آدیپیک بر خلاف اولیوژل مبتنی بر اتیل سلولز باعث بهبود پروفایل بافتی کیک مخصوصا سفتی آن گردید. میزان رطوبت، حجم مخصوص و تخلخل نمونه‏ های کیک با جایگزینی 50 درصد شورتنینگ توسط اولیوژل‏ها به طور معنی ‏داری (05/0 <p) کاهش یافتند. همچنین نمونه‏ی کیک تهیه شده با اولیوژل اتیل سلولز- اسید آدیپیک کم‏ترین میزان عدد پر اکسید (meqO2/kg 05/0±96/0) را در پایان مدت نگه‏داری 90 روزه نشان داد. نزدیک‏ترین امتیاز حسی به امتیاز نمونه‏ی شاهد برای صفات حسی بو، طعم، بافت، رنگ و پذیرش کلی نیز به نمونه ‏ی کیک تهیه شده با اولیوژل اتیل سلولز- اسید آدیپیک تعلق گرفت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل، اولیوژل ترکیبی اتیل سلولز- اسید آدیپیک دارای پتانسیل کافی برای کاربرد به عنوان جایگزین شورتنینگ در کیک و سایر محصولات نانوایی به منظور تولید محصولات غذایی سالم و در عین حال با کیفیت بالا می‏باشد.

    کلیدواژگان: اسید آدیپیک، اولئوژل، اتیل سلولز، کیک روغنی
  • بهجت تاج الدین*، فرشته سلاجقه، نجمه سلیمانی صفحات 81-91
    سابقه و هدف

    استفاده از پوشش های طبیعی با قابلیت های گوناگون، فرصت تهیه مواد سالم تر و با مقبولیت بالاتر را به ویژه برای محصولات با ارزش افزوده بالا از جمله خرما فراهم می کند. از این رو، در این مطالعه تاثیر پوشش دهی خرما بر ویژگی های مختلف آن با هدف ماندگاری بیشتر این محصول بررسی شد.

    مواد و روش ها: 

    خرمای مضافتی با بسپارهای طبیعی (زیین، کیتوزان و اسانس گیاه بادیان رومی) پوشش داده شد. تاثیر این پوشش دهی بر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی (رطوبت، مواد جامد محلول کل، اسیدیته قابل تیتر، قندهای احیاء کننده، pH) و حسی (درخشندگی، سفتی بافت، طعم و مزه، و قابلیت پذیرش کلی) آن طی مدت نگهداری در دو دمای 4 و 18- و سال دوم در دمای 10 درجه سلسیوس ارزیابی شد. داده ها تحت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سال و مکان تجزیه شدند. مقایسه میانگین نمونه ها به روش دانکن صورت گرفت.

    یافته ها : 

    نمونه های خرمای تیماریافته با کیتوزان سه ماه بعد از نگهداری، بیشترین درصد رنگ را نشان دادند. کمترین میزان رنگ مربوط به نمونه کیتوزان + روغن بادیان دوازده ماه بعد از نگهداری، و شاهد اسید استیک + روغن بادیان نه ماه بعد از نگهداری بود. از لحاظ طعم و مزه و سفتی بافت، تیمارهای زیین و کیتوزان امتیاز بیشتری را کسب کردند. بیشترین مقدار رطوبت در تیمار زیین و کمترین در تیمار کیتوزان مشاهده شد. کمترین درصد قند در نمونه شاهد بود و اختلاف معنی داری بین تیمارهای مختلف از نظر اسیدیته و pH مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مجموعه آزمون های شیمیایی و حسی، استفاده از پوشش دهی با تیمارهای فوق برای حفظ خواص فیزیکوشیمیایی خرما و استفاده از پوشش کیتوزان برای کمترین تغییرات رنگ و استفاده از زیین برای کمترین تغییرات طعم و مزه در خرما توصیه می شود.

    کلیدواژگان: خرما، خواص حسی، خواص فیزیکوشیمیایی، زئین، کیتوزان
  • مریم فلاح، میلاد روحی، احسان صادقی، زهرا سرلک، رضا محمدی* صفحات 93-102
    سابقه و هدف

    بسته بندی های فعال شکل بهبود یافته ای از بسته بندی های معمولی هستند که به دلیل داشتن ترکیبات ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی می توانند سبب حفظ کیفیت مواد غذایی، افزایش ماندگاری و حفظ ایمنی محصول گردند.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه به بررسی اثر اسانس کندر بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، ساختاری، ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی فیلم خوراکی ژلاتین پرداخته شد. برای این منظور غلظت های مختلفی از اسانس کندر (0، 2%، 4%، 6% w/v) به محلول ژلاتین افزوده شد.

    یافته ها : 

    نتایج نشان داد که در تمامی تیمارهای حاوی اسانس کندر نسبت به تیمار شاهد (بدون اسانس کندر) میزان نفوذپذیری به بخار آب و حلالیت به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>p). علاوه بر این، کشش پذیری و مقاومت به کشش در تمامی تیمارها نسبت به تیمار شاهد به طور معنی داری افزایش یافت (05/0>p). تجزیه و تحلیل طیف سنجی مادون قرمز (FT-IR) نشان دهنده برهمکنش های مناسب میان ژلاتین  و اجزاء اسانس کندر بود. فعل و انفعالات الکتروستاتیک هیدروژنی و کووالانسی بین شبکه ژلاتین و ترکیبات اسانس کندر، در دسترس بودن گروه های هیدروژنی را برای تشکیل پیوند آبدوست با آب محدود کرده متعاقبا سبب کاهش میل فیلم ژلاتین به سمت آب می شود. در نتیجه خصوصیات سد آب، حلالیت و خواص مکانیکی فیلم بهبود یافت. همچنین تیمارهای حاوی اسانس کندر علاوه بر داشتن فعالیت آنتی اکسیدانی، فعالیت ضدمیکروبی مناسبی را در برابر میکروارگانیسم های گرم مثبت و گرم منفی مورد آزمایش (استافیلوکوکوس اوریوس، اشرشیاکلی، باسیلوس سریوس) از خود نشان دادند.

    نتیجه گیری

    بنابراین نتایج این تحقیق نشان داد که فیلم های ترکیبی ژلاتین حاوی اسانس کندر می توانند با کاهش فسادهای شیمیایی و میکروبی برای نگهداری مواد غذایی مناسب باشند.

    کلیدواژگان: اسانس کندر، فیلم خوراکی ژلاتین، فعالیت آنتی اکسیدانی، فعالیت ضدمیکروبی
  • هدیه غزلاوی، لاله رومیانی* صفحات 103-113
    سابقه و هدف

    جلبک ها به دلیل داشتن ترکیبات فنلی، کارتنوییدها و توکوفرول ها یکی از منابع مهم ترکیبات آنتی اکسیدانی محسوب می شوند. در این پژوهش تاثیر عصاره هیدروالکلی جلبک قهوه ای (Sargassum angustifolium) بر روی ماندگاری میگوی سفید سرتیز (Metapenaeus affinis) مورد بررسی قرار گرفت .

    مواد و روش ها: 

    نمونه های میگوی سفید سرتیز به مدت 60 دقیقه در غلظت های 100، 300، 600 و 900 میلی گرم بر لیتر عصاره هیدروالکلی غوطه ور و سپس خشک شدند. نمونه شاهد در آب مقطر غوطه ور شد. تمام نمونه ها در دمای 4 درجه سانتی گراد به مدت 15 روز نگهداری و در روزهای 0، 5، 10 و 15 شاخص های TVC، pH، TVB-N، K-value، TBA،PPO  و نیز شاخص های حسی مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها :

     نتایج نشان داد عصاره هیدروالکلی توانست بار باکتریایی را به شکل معنی داری کاهش داده و از این طریق سبب کاهش اکسیداسیون چربی و در نتیجه کاهش معنی دار شاخص های  pH، TVB-N، K-value، TBA،PPO  در تیمارهای دارای عصاره هیدروالکلی در مقایسه با شاهد شود. همچنین امتیاز شاخص های حسی میگوهای نگهداری شده در تیمارهای دارای عصاره هیدروالکلی به شکل معنی داری در مقایسه با شاهد بالاتر بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد عصاره هیدروالکلی جلبک قهوه ای به شکل کارآمدی قادر به حفظ کیفیت میگوها در طول زمان نگهداری بود و توانست ماندگاری آن را تا 10 روز در مقایسه با تیمار شاهد (5 روز) افزایش دهد و بهترین غلظت عصاره هیدروالکلی جلبک، 900 میلی گرم بر لیتر بود.

    کلیدواژگان: جلبک قهوه ای (Sargassum angustifolium)، عصاره هیدروالکلی، ماندگاری، میگوی سفید سرتیز
  • بهروز علیزاده بهبهانی*، حسین جوینده، فرشته فلاح، علیرضا وسیعی صفحات 115-122
    سابقه و هدف

    پودر آب پنیر محصول به دست آمده از فرآیند خشک کردن آب جدا شده از دلمه طی فرآیند تولید پنیر است. آب پنیر به عنوان پسماند آلی تولید پنیر محسوب می شود و با توجه به ویژگی های مناسب و درصد بالای لاکتوز آن، کاربرد ویژه ای در صنعت غذا به ویژه صنایع لبنی و تخمیری دارد.

    مواد و روش ها:

     در این پژوهش، شرایط خشک کردن با توجه به دو پارامتر درصد ماده خشک آب پنیر (30، 40 و 50 درصد) و دمای خشک کن (°C150، 200 و 250) با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) بهینه یابی و برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی پودر حاصل به عنوان پاسخ اندازه گیری شد.

    یافته ها :

     نتایج نشان داد با افزایش غلظت ماده خشک محلول خوراک ورودی، دانسیته و راندمان تولید پودر افزایش یافت ولی رطوبت پودر تغییر معنی داری نکرد (05/0<p). میزان حلالیت پودر با توجه به غلظت آب پنیر (تا میزان 40 درصد مواد جامد) ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. با افزایش دمای ورودی خشک کن، راندمان تولید و میزان حلالیت پودر افزایش و میزان رطوبت و دانسیته توده ای کاهش یافت. شرایط بهینه تولید پودر آب پنیر به منظور دستیابی به بیشترین راندمان تولید، حلالیت و کمترین مقدار رطوبت و دانسیته توده پودر براساس 37/39 درصد ماده خشک و دمای ورودی خشک کن °C250، تعیین شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به مشخصات پودر آب پنیر می توان از آن به عنوان ماده اولیه در فرآیندهای مختلف تخمیر و انواع کشت ها استفاده کرد. همچنین با تولید پودر آب پنیر می توان آلودگی زیست محیطی ایجاد شده توسط کارخانجات لبنی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: آب پنیر، لبنیات، روش سطح پاسخ، ویژگی های فیزیکوشیمیایی
  • مرتضی عبداللهی*، ناصر کلانتری، زهرا عبداللهی، فاطمه گودرزی، مینا اسماعیلی، آناهیتا هوشیار راد صفحات 122-130

    سبک زندگی و مولفه های مختلف آن تاثیرات اثبات شده ای بر سلامت و ابتلاء به بیماری دارند. از جمله این مولفه ها، دریافت های غذایی و الگوی تغذیه ای مردم است که در صورت انطباق با توصیه های تغذیه ای و رهنمودهای غذایی می تواند تا حد زیادی از ابتلا به بیماری های غیرواگیر جلوگیری کند. از جمله مطالعات مهم و کاربردی که می تواند در هر کشوری، ارتباط میان الگوی غذایی و ابتلاء به بیماری ها و سطح سلامت جامعه را نشان دهد، مطالعه از نوع کوهورت است که می تواند حتی روند تغییرات در مواجهه را نیز در طول زمان نشان دهد. مقدمات کوهورت معلمان ایران که به طور مشخص به تعیین رابطه میان دریافت های غذایی، وضعیت تغذیه ای و فعالیت بدنی با بروز بیماری های غیرواگیر می پردازد، در سال 1380 آغاز گردید. برای طراحی مطالعه و تدوین پرسش نامه از مشورت دکتر والتر ویلت - بخش اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت هاروارد- استفاده شد. این مطالعه با همکاری دفتر بهبود تغذیه جامعه، دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش و مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت اجرا می شود. انتخاب معلمان به دلیل توانایی آنان در درک پرسش ها و پاسخ دادن به سوالات می باشد.پرسش نامه خود ایفای طرح بر اساس داده های بررسی الگوی مصرف 81-1379 انستیتو و با استفاده از روش های آماری برای تعیین اقلام غذایی و اندازه سهم آنها تدوین گردید. در مطالعه پایلوت که روی 1000 معلم در تهران انجام شد، قابل اجرا بودن مطالعه تایید گردید. پیگیری پیامد در میان معلمان نیز به دلیل استفاد از خدمات بیمه ای توسط آنان، عملا موانع کمتری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: الگوی تغذیه ای، فعالیت بدنی، سبک زندگی، بیماری های غیر واگیر، کوهورت
|
  • S .Dolati*, A .Hariri Far Pages 1-10
    Background and Objectives

    Mental health promotion is a useful strategy to achieve developmental indicators. The objective of this study was to investigate effects of curcumin consumption and aerobic training on mental health and body mass index of overweight middle-aged women.

    Materials & Methods

    In this quasi-experimental study, 40 women in the age group of 30–45 years with body mass index of 24.9–29.9 were divided into four major groups of ten people: including "aerobic training and placebo", "supplement", "aerobic training and supplement" and "placebo". Data were collected using demographic questionnaires, anthropometric indices and general health questionnaires. Aerobic training was carried out three times per week for two months. "Supplement" and "aerobic and supplement" groups received two 250-mg curcumin capsules daily. In the first stage, height and weight were measured and the general health questionnaires were filled. After two months, participants’ weight was measured and the general health questionnaires were completed. Independent t-test, paired ttest, univariate analysis of covariance and Bonferroni post-hoc test were used to analyze data. The level of significance was p < 0.05.

    Results

    Body mass index significantly decreased in “supplement” (p = 0.015) and “supplement and exercise” (p = 0.028) groups. Decreases in overall mental health scores were significant in “supplement” group only (p = 0.046). All subscales of mental health included significant decreases in all groups. No significant relationships were seen between the exercise and curcumin with the overall mental health scores (p < 0.05). The four groups were significantly different in physical symptoms and depression.

    Conclusion

    Although curcumin use and aerobic training alone can improve BMI and mental health, curcumin use with aerobic training does not appear to include interactive effects. Therefore, further comprehensive studies with changes in exercise programs and duration of interventions and use of other assessment methods of mental health are recommended.

    Keywords: Curcumin, Body mass index, Mental Health, Exercise
  • E .Sadeghpour Firozabadi, A.bdi*, A .Abbassi Daloii Pages 11-19
    Background and Objectives

    Since adipokines affect insulin sensitivity and inflammation, regulation of adipokines may play a critical role in etiology of insulin resistance, which is associated to type 2 diabetes. The aim of this study was to investigate effects of resistance training with use of aqueous extract of garlic (Allium sativum L.) on relative expression levels of CTRP3 and IL-6 and insulin resistance in streptozotocin-diabetic rats.

     Materials & Methods

    In this experimental study, 40 male Wistar rats were divided into five major groups of control-normal, diabetes, diabetes-training, diabetes-garlic and diabetes-training-garlic groups. Diabetes was induced in rats using intraperitoneal administration of a single dose of streptozotocin (60 mg/kg). Training group carried out resistance training for eight weeks (five days per week). The resistance training protocol consisted of climbing a 1-m ladder with a weight attached to the tail sleeve. A dose of 1 ml of garlic extract/100 g body weight was orally administered daily to rats.

    Results

    Results of the present study showed decreases in CTRP3 relative expression (p = 0. 001) and increases in IL-6 protein (p = 0.001) and HOMA-IR (p = 0. 001) in diabetes groups, compared to control-normal group. The CTRP3 relative expression of diabetes-training (p = 0.037), diabetes-garlic (p = 0.042) and diabetes-training-garlic (p = 0. 001) groups showed significant increases, compared to diabetes group. Furthermore, significant decreases were seen in IL-6 levels in diabetes-training (p = 0.015), diabetes-garlic (p = 0.021) and diabetes-training-garlic (p = 0. 001) groups, compared to diabetes group. The HOMA-IR levels of diabetes-training (p = 0.003), diabetes-garlic (p = 0.049) and diabetes-training-garlic (p = 0.002) groups decreased significantly, compared to diabetes group.

    Conclusion

    In conclusion, increased CTRP3 expression and decreased IL-6 adipose tissues followed by resistance training and garlic extract use are associated to decreased insulin resistance in diabetic rats.

    Keywords: Exercise, Garlic, Inflammation, CTRP3, Insulin resistance, Diabetes
  • G. Arjmand, F. Shidfar*, M. Abbaszadeh, M .Molavi Nojoomi, A .Amirfarhangi Pages 21-30
    Background and Objectives

    Obesity is associated with cardiovascular risk factors and may increase the prevalence of these factors. This study aimed to assess predictive power of the abdominal volume index compared to other anthropometric indices and its association with the risk of cardiovascular  diseases.

     Materials & Methods

    This cross-sectional study hired 300 men and non-pregnant women. Anthropometric parameters of the participants undergoing coronary angiography were measured based on the standard methods. Fasting blood samples were collected to assess hematologic parameters. Based on the result of angiography, participants were divided into two major groups with or without cardiovascular diseases. Pearsonchr('39')s correlation coefficient was used to show relationships and ROC curves for the sensitivity and specificity of the best cut off points were used.

    Results

    From 300 participants, 231 patients had cardiovascular diseases and 68 patients with no stenosis in their arteries. Results revealed that the abdominal volume index included significant negative relationships with HDL-c and positively associated with the rates of TG/HDL-c, TC/HDL-c and LDL-c/HDL-c. Moreover, results showed that the abdominal volume index included the highest area under the curve (0/722), while the level of the waist-to-hip ratio included the lowest value (0/528).

    Conclusion

    This study suggests that abdominal obesity is a significant risk factor for the onset and development of the cardiovascular diseases, and use of the abdominal volume index to identify at-risk individuals is essential to prevent the disease progression.

    Keywords: Abdominal volume index, Cardiovascular diseases, Anthropometric indices
  • T .Karimi, H. Eini- Zinab, Z. Moslemi, A. Rezazadeh*, K. Pourvali Pages 31-39
    Background and Objectives

    Maternal dietary intakes during pregnancy play vital roles on fetus growth and birth outcomes. The aim of this study was to investigate relationships between the maternal dietary intakes during pregnancy and body mass index for-age z-scores (BAZ) at birth.

     Materials & Methods

    This cohort study was carried out on 342 pregnant women referring to public health centers and hospitals under coverage of Shahid Beheshti, Tehran and Iran universities of Medical Sciences in Tehran city. Dietary intake information was obtained by completing two non-consecutive 24-h recalls at Weeks 31–34 of gestation. The final infant birth anthropometric measurements were carried out using health records. Associations were analyzed using linear regression by further adjustment for confounding factors.

    Results

    BAZ at birth was directly associated with fat and trans-fatty acid and negatively associated with poly-unsaturated fatty acids intake of mother during pregnancy. BAZ was also directly related to maternal dietary intake of magnesium, phosphorus, folate, niacin, and vitamin C and inversely related to calcium intake during pregnancy (p < 0.05). 

    Conclusion

    Maternal dietary intakes was associated with neonatal anthropometry status. Nutritional assessment during pregnancy seems to be necessary to ensure the optimal intakes of micronutrients and macronutrients by mothers.

    Keywords: Cohort study, Macronutrient, Micronutrient, Pregnancy, BMI for-age z-score
  • M. Gordali, M. Bazhan* Pages 41-50
    Background and Objectives

    Transtheoretical model is one of the most widely used models of behavior changes that helps identify health behaviors. Dietary fat intake is an important behavior in a human health. The objective of this study was to determining the relationship between the transtheoretical model constructs and dietary fat intake in obese or overweight middle-aged women living in Shazand City, Markazi Province, Iran.

     Materials & Methods

    In this descriptive-analytical cross-sectional study, 114 middle-aged women with obesity or overweight randomly participated. Collected data included three 1-day dietary recalls, validated questionnaire of transtheoretical model  constructs and international physical activity questionnaires. Statistical analysis of data was carried out using SPSS Software v.20. One-way ANOVA was used for the analysis of quantitative variables with normal distribution and Kruskal-Wallis for non-parametric variables. Moreover, Pearson and Spearman correlation coefficient was used to show existence and intensity of relationships between the variables.

    Results

    Overall, 13.2% of the participants were in the pre-contemplation, 18.4% in contemplation, 32.5% in preparation, 10.5% in action and 25.4% in maintenance stages. Intakes of total fat, cholesterol, saturated fatty acids, total energy intake and proportion of energy from fats decreased significantly with progress in the stage of change(p < 0.01). Significant inverse correlations were seen between the intakes of total fat, cholesterol and saturated fatty acids with the stage of change (r > 0.4). Significant inverse correlations were also seen between the intakes of total fat, saturated fatty acids and total energy with the self-efficacy score (r > 0.24). Furthermore, significant inverse correlations were reported between the intakes of total fat, cholesterol, poly-unsaturated fatty acids, saturated fatty acids and total energy intake with the score of behavioral processes (r > 0.3).

    Conclusion

    Understanding of fat consumption behaviors and their affecting factors can help improve patterns of fat consumption and thus decrease prevalence of the associated diseases in society.

    Keywords: Transtheoretical model, Fat intake, Self-efficacy, Decisional balance, Processes of change, Obesity
  • E. Divan Khosroshahi, H. Razavi*, H. Kiani, A. Aghakhani Pages 51-60
    Background and Objectives

    Wheat germ is the most nutritious part of wheat grains, which has a short shelf-life due to its high lipid contents and presence of lipase and lipoxygenase enzymes. Thus, wheat germs are separated from the whole wheat grains during the flouring process, mostly used as animal foods. The objective of this study was to investigate effects of fermentation by Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus plantarum on lipase, lipoxygenase activity and antioxidant characteristics of wheat germs.

     Materials & Methods

    Various concentrations of wheat germs were inoculated individually with a certain number of the bacteria (109 Log CFU / mL). After incubation at 37 °C for 24 h, pH changes and antioxidant, lipase and lipoxygenase activities were compared to those of unfermented samples and effects of various starters on the highlighted characteristics of wheat germs at various concentrations were investigated.

    Results

    Fermentation by the two bacteria significantly decreased activities of the lipase and lipoxygenase enzymes. Furthermore, 20% concentration of fermented wheat germs by Lactobacillus plantarum showed the highest decreases in activities of the two enzymes (71/43 for lipase and 65% for lipoxygenase). Raw wheat germs included good antioxidant activities that significantly increased after fermentation by the bacteria. Investigation of the starter type and substrate concentration showed that the highest (29.97%) and the lowest (21.55%) increases in antioxidant activities after fermentation were linked to fermented samples by Lactobacillus plantarum at 20% and Lactobacillus acidophilus at 10% concentrations of wheat germs, respectively.

    Conclusion

    Fermentation by Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus plantarum significantly improves antioxidant activities of the wheat germs and increases its shelf-life by significantly decreasing lipase and lipoxygenase activities.

    Keywords: Wheat germs, Lactic fermentation, Lipase, Lipoxygenase, Antioxidants
  • F. Nasri, H. Barzegar*, B. Alizadeh, H .Jooyandeh Pages 61-70
    Background and Objectives

    By increasing consumer demands for food products with no chemical preservatives, use of natural preservatives such as herbs with antioxidant and antimicrobial characteristics as well as effects on physicochemical and sensory characteristics of the products is increasing in food industries. Therefore, the objective of this study was to investigate effects of Echinophora platyloba on microbial, physicochemical and sensory characteristics of pickled cucumbers.

     Materials & Methods

    In this study, effects of Echinophora platyloba powder at 1, 2 and 3% on physicochemical (pH, titrable acidity, salt, color and texture), sensory (odor, smell, texture, taste and appearance) and microbial characteristics of pickled cucumbers were assessed during 14 days of storage at ambient temperature.

    Results

    Results showed that with increasing the proportion of plant powder, pH and firmness of the cucumber samples increased and salt and acidity decreased (p ≤ 0.05). Based on the results of sensory assessment, samples containing 2% of Echinophora platyloba powder were more acceptable than other samples. As the proportion of powder increased, color values ​​of L* and b* decreased but the color value of a* increased. Microbial assessment results showed a significant antimicrobial activity of Echinophora platyloba powder; hence, no fungal and bacterial growths were seen in samples containing 3% of the powder.

    Conclusion

    In conclusion, Echinophora platyloba can be used as a natural preservative and a substitute for potassium sorbate in preservation of pickled cucumbers.

    Keywords: Echinophora platyloba, Pickled cucumbers, Physicochemical characteristics, Sensory characteristics
  • L .Adili, L. Roufegarinejad*, M. Tabibiazar, H. Hamishehkar, A. Alizadeh Pages 71-80
    Background and Objectives

    In recent years, use of oleogels as replacers of structured oils has received much attentions due to the health concerns. The objective of the present study was preparation of reinforced ethyl cellulose-based oleogels with adipic acid as replacers of shortening in cakes.

     Materials & Methods

    First, oleogel samples were prepared using ethyl cellulose (at two various concentrations of 6 and 2% w/w) and adipic acid (at two various concentrations of 0 and 4% w/w). Then, prepared oleogels were used as replacers for 50% of shortening in the cake formulation.

    Results

    Replacement of 50% shortening with ethyl cellulose/adipic acid oleogels improved texture profile of the cakes, especially its hardness. Values of moisture, specific volume and porosity in cake samples significantly decreased by replacement of 50% shortening with oleogels (p < 0.05). Additionally, formulated cakes by ethyl cellulose/adipic acid oleogel showed lowest peroxide values (0.96 meqO2/kg ±0.05) at the end of a 90-day storage. The nearest sensory scores for odor, taste, texture, and color and overall acceptance to scores of control sample were associated to the formulated cakes with ethyl cellulose/adipic acid oleogels.

    Conclusion

    In conclusion, ethyl cellulose/adipic acid oleogels include high potentials as replacers of shortening in cakes and other bakery products to develop healthier and higher quality food products.

    Keywords: Adipic acid, Oleogel, Ethyl cellulose, Cake
  • B. Tajeddin*, F. Salagegheh, N. Soleimani Pages 81-91
    Background and Objectives

    Use of natural coatings with various capabilities provides the opportunity to produce healthier and more acceptable materials, especially for higher value-added products such as dates. The objective of this study was to investigate effects of date coatings on the fruit various characteristics for the purpose of a longer shelf-life.

     Materials & Methods

    Mazafati dates were coated with natural polymers (zein, chitosan and pimpernel essential oil). Effects of coating on various characteristics of dates, including moisture content, total soluble solids, acidity, sugar content, pH and sensory characteristics (color, taste, firmness and brightness), were assessed at 4 and -18 oC for the first year and at 10 oC for the second year. Data were analyzed using factorial experiment in a completely randomized design. Comparisons of the means were carried out using Duncan method.

    Results

    In organoleptic characteristics, the highest color score belonged to the fruits with chitosan after three months of storage and the lowest color score belonged to chitosan and oil and to control and oil treatments after 12 and 9 months of storage, respectively. Zein and chitosan treatments included better tastes and textures, compared to those other treatments did. In chemical assessments, zein treatments include the highest and chitosan treatments included the lowest moisture contents. The lowest sugar contents were reported in control. No significant differences were seen in acidity and pH contents of the treatments.

    Conclusion

    Based on the results of sensory and physicochemical assessments, use of the highlighted coating treatments to preserve physicochemical characteristics of the fruit dates as well as chitosan coating to minimize color and zein coating to minimize flavor changes in dates are recommended.

    Keywords: Chitosan, Dates, Organoleptic characteristics, Physicochemical characteristics, Zein
  • M. Fallah, M. Rouhi, E .Sadeghi, Z. Sarlak, R. Mohammadi* Pages 93-102
    Background and Objectives

    Active packaging is an improved form of conventional packaging that can preserve quality of foods and increase durability and safety of food products due to their antimicrobial and antioxidant characteristics.

     Materials & Methods

    In this study, effects of olibanum essential oil on physicochemical, structural, antimicrobial and antioxidant characteristics of gelatin edible films were investigated. Various concentrations of olibanum essential oil (0.2, 4 and 6% w/v) were added to the gelatin solutions.

    Results

    Results showed that water vapor permeability and solubility decreased significantly in all treatments containing olibanum essential oil, compared to control treatments (with no olibanum essential oils) (p<0.05). Moreover, tensile strength and elongation at break increased significantly in all treatments compared to control treatments(p< 0.05). Fourier-transform infrared spectroscopy analysis showed good interactions between gelatin and olibanum essential oil components. Hydrogen and covalent electrostatic interactions between the gelatin network and olibanum essential oil compounds limited availability of the hydrogen groups to form hydrophilic bonds with water. Subsequently, tendency of the gelatin films to water decreased. In addition to antioxidant activity, treatments containing olibanum essential oil exhibited good antimicrobial activities against the Gram-positive and Gram-negative bacteria (Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Bacillus cereus).

    Conclusion

    Results of this study have shown that gelatin composite films containing olibanum essential oil can be used for food storage by decreasing chemical and microbial spoilages.

    Keywords: Olibanum essential oil, Gelatin edible films, Antioxidant activity, Antimicrobial activity
  • H. Ghazlavi, L. Roomiani* Pages 103-113
    Background and Objectives

    Algae are important sources of antioxidants due to their phenolic compounds, carotenoids and tocopherols. In this study, effects of the hydroalcoholic extract from Sargassum angustifolium on the shelf-life of Metapenaeus affinis were investigated.

     Materials & Methods

    Samples were immersed for 60 min in concentrations of 100, 300, 600 and 900 mg/L of the hydroalcoholic extract and dried. Control sample was immersed in distilled water. Both samples were stored at 4 °C for 15 days. On Days 0, 5, 10 and 15, TVC, pH, TVB-N, K-value, TBA, PPO and sensory indices were assessed.

    Results

    Results showed that hydroalcoholic extract could significantly decrease bacterial load and thereby decrease oxidation of fats, resulting in significant decreases in pH, TVB-N, K-value, TBA and PPO indices in treatments containing hydroalcoholic extract, compared to control. Furthermore, sensory indices of points of the preserved shrimps were higher in treatments with hydroalcoholic extract than control.

    Conclusion

    Results of this study showed that the hydroalcoholic extract of algae was effective in preserving quality of shrimps at prolonged storage times, increasing the shelf life by ten days, compared to five days of control treatment. Moreover, the best treatment included 900 mg/L of the hydroalcoholic extract.

    Keywords: Sargassum angustifolium, Hydroalcoholic extract, Shelf life, Metapenaeus affinis
  • B. Alizadeh Behbahani*, H. Jooyendeh, F. Falah, A. Vasiee Pages 115-122
    Background and Objectives

    Whey powder is a product of water drying process separated from the curd during cheese making processes. Furthermore, whey is an organic waste of cheese production, including significant uses in food industries, particularly in dairy and fermentation stages because of its special characteristics and high quantities of lactose.

     Materials & Methods

    In the present study, two spray drying parameters including dry matter contents of whey (30, 40 and 50% T.S.) and dryer temperatures (150, 200 and 250 °C) were optimized using response surface methodology and then physicochemical characteristics of the powder were assessed as responses.

    Results

    Results showed that by increasing dry matter contents of input feed solutions, whey powder density and production yield increased but changes in moisture contents were not significant (p > 0.05). As the whey concentration increased (up to 40% T.S.), the powder solubility was enhanced and then decreased. As the dryer inlet temperature increased, the production yield and solubility of the powder increased and the powder moisture content and bulk density decreased. The optimum conditions for whey powder production to achieve the highest production yield and solubility and the lowest moisture content and bulk density of the powder were reported as 39.37% dry matter content of whey and 250 °C dryer inlet temperature.

    Conclusion

    Based on the characteristics of whey powder, it can be used as a raw material in various fermentation processes and cultures. Moreover, environmental pollutions by dairy plants decrease by production of whey powder.

    Keywords: Whey, Dairy product, Response surface methodology, Physicochemical characteristics
  • M. Abdollahi*, N. Kalantari, Z. Abdollahi, F. Goodarzy, M. Esmaeili, A .Houshiar Rad Pages 122-130

    Lifestyle and its various components have multiple effects on human health and disease. These include dietary intakes and nutritional patterns, which can greatly prevent non-communicable diseases by adhering to dietary recommendations and guidelines. One of the most important and practical studies, showing relationships between the diets and diseases and the level of health in each country, is the cohort design of the study that can show the trend of changes in incidence and exposure over time. Design of the Iranian teacherschr('39') cohort, which specifically investigates relationships between the food intake, nutritional status and physical activity and the incidence of non-communicable diseases, began in 2001. To design the study and compile the questionnaire, advices of Dr. Walter Wilt from Department of Epidemiology, Harvard School of Public Health, USA, were used. This study was carried out in collaboration with the Office of Community Nutrition Improvement, the Office of Health and Wellness of the Ministry of Education and the Center for Research on Social Determinants of Health, Iran. The choice of teachers was due to their ability to understand and answer questions. The self-administered questionnaire was developed based on the data from the Institutechr('39')s 2000–2002 national food consumption survey as well as statistical methods to investigate food items and their portion sizes. In a pilot study on 1000 teachers in Tehran, the feasibility of the study was verified. In general, follow up of outcomes in teachers includes fewer barriers due to their use of national insurance services.

    Keywords: Nutritional pattern, Physical activity, Lifestyle, Non-communicable diseases, Cohort