بررسی میزان تجویز داروهای گیاهی توسط پزشکان در نسخ دارویی داروخانه دولتی شهر یزد
داروهای گیاهی یکی از پرکاربردترین روش های طب مکمل در سراسر جهان هستند. از این رو لازم است که مطالعات دقیق در مورد وضعیت داروهای گیاهی در جوامع صورت بگیرد. هدف از این مطالعه بررسی میزان نسخ تجویز شده داروهای گیاهی توسط پزشکان و تاثیر متغیرهایی مانند جنس، مدرک تحصیلی، سن، نوع تخصص پزشکان، فصول مختلف سال، منبع تهیه دارو، قیمت دارو و میزان پوشش بیمه بر آن است.
مطالعه فوق از نوع توصیفی - تحلیلی و مقطعی می باشد. این تحقیق در مقطع زمانی 1 فروردین تا 30 اسفند سال 1395 در داروخانه دولتی شهر انجام شد. تعداد 1824 نسخه دارویی با استفاده از فرمول آماری کوکران به دست آمد و با استفاده از لیست های تهیه شده، میزان نسخ تجویز شده حاوی داروهای گیاهی مورد ارزیابی قرار گرفت. اطلاعات جمع آوری شده در سه دسته کلی شامل مشخصات دموگرافیک پزشکان، شاخص های نسخ تجویزی و داروی موجود در نسخه با استفاده از نرم افزارversion 16 SPSS و با بهره گیری از آزمون آماری کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
از 1824 نسخه بررسی شده تنها 120 نسخه حاوی داروهای گیاهی تجویز شده با میانگین 0/22 ± 1/05 قلم داروی گیاهی در هر نسخه بود. 114 نسخه (95 درصد) و 6 نسخه (5 درصد)، به ترتیب حاوی یک و دو قلم داروگیاهی تجویز شده بود. رابطه معنی داری بین میزان تجویز داروهای گیاهی و مدرک تحصیلی (0/041 = (P، نوع تخصص (0/04=P) و جنسیت پزشکان (0/009= (P وجود داشت اما رابطه معنی داری بین میزان تجویز نسخ حاوی داروهای گیاهی و فصل تجویز (0/866=P) و سن پزشکان (0/089= P) به دست نیامد.
نتیجه گیری:
با در نظر گرفتن نتایج این مطالعه، میزان تجویز داروهای گیاهی توسط پزشکان کم می باشد.