فهرست مطالب
مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال بیست و هشتم شماره 10 (پیاپی 170، دی 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/10/08
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 3086-3091مقدمه
شیوع گسترده کووید 19 در سراسر جهان منجر به نگرانی در مورد فعالیت بدنی و ورزش شده است بیماران مبتلا به کووید- 19 در مقایسه با سایر افراد مبتلا به بیماری های عفونی 22 درصد بیشتر دچار آسیب های قلبی می شوند. با توجه به عوارض قلبی عروقی دیده شده در افراد مبتلا محدودیت هایی برای ورزشکاران با توجه به شدت بیماری در نظر گرفته شده است. با وجود شبهات در خصوص پیامدهای بیماری کووید 19، فشار زیادی در خصوص برگزاری مسابقات ورزشی از جمله فوتبال به دلیل عوامل اقتصادی و رقابتی وجود دارد. این مقاله با هدف زمان بازگشت ورزشکاران مبتلا به کووید 19 به فعالیت ورزشی انجام شد.
کلیدواژگان: بیماری کووید 19، فعالیت بدنی، قلبی - عروقی، بازگشت به ورزش -
صفحات 3092-3103مقدمه
پس از شیوع کووید-19، مطالعات زیادی به سرعت در سایت های تحقیقاتی و ادبیات علمی جهان منتشر گردیدند. هدف از پژوهش بررسی استراتژی های این اپیدمی بود. این مطالعه به شیوه مروری ساختار یافته و بدون تحلیل آماری انجام گردید و به منظور یافتن مطالعات و منابع مرتبط با موضوع در پایگاه های Web of Science وScopus جستجو شد. در نهایت 16 مقاله واجد شرایط، مورد تحلیل و بررسی محتوا قرار گرفت و بر اساس داده های به دست آمده، 19 استراتژی پزشکی و 3 راهبرد مدیریت کلان حاصل شامل شد که در چند جدول بیان گردید و در پایان پیشنهاد کاربردی مقاله ارایه شد.
نتیجه گیری:
عمده راهبردهای مطرح در مطالعات خارجی راهبردهای پزشکی است و کمتر به راهبردهای عمومی مدیریت توجه شده است. بر اساس نتایج پژوهش، شناسایی و کاربرد راهبردهای مدیریت کلان در کنار راهبردهای پزشکی به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران در کنترل اپیدمی کووید-19 توصیه می گردد.
کلیدواژگان: مدیریت سلامت، راهبردهای پزشکی، ویروس کرونا و کووید-19، مطالعات خارجی -
صفحات 3104-3109مقدمه
پیوند کبد تنها راه درمان بیماران دچار نارسایی مزمن کبد می باشد. بیمارستان افضلی پور کرمان سومین مرکزی است که پیوند کبد را به صورت موفق در ایران بعد از شیراز و تهران راه اندازی نموده است. در این پژوهش به بررسی و تحلیل نتایج مرکز پیوند کبد در کرمان در طی 5 سال گذشته پرداخته می شود.
روش بررسیدر این مطالعه مقطعی- گذشته نگر اطلاعات بالینی، دموگرافیک و درمانی تمامی بیماران دریافت کننده پیوند کبد، قبل و بعد از انجام پیوند کبد در طی پنج سال جمع آوری و بررسی گردیده است. از نرم افزاری آماریversion 16 SPSS جهت آنالیز داده ها استفاده شده است.
نتایجچهل و سه بیمار در طی این مدت کبد پیوندی دریافت نموده اند. میزان بقای 3 ساله 77% می باشد. شایع ترین علت فوت بیماران کار نکردن کبد بعد از پیوند بود. شایع ترین عارضه پس زدگی حاد بود (%15) که تمامی موارد با کورتیکو استرویید به طور موفق درمان شدند.
نتیجه گیری:
با توجه به افزایش موارد نارسایی حاد و مزمن کبد در جامعه و از آنجا که درمان نهایی در بسیاری از این موارد پیوند کبد می باشد بنابراین نیاز به توسعه مراکز پیوند کبد در آینده وجود دارد. بررسی کمی و کیفی فعالیت مراکز پیوند کبد مستقر در ایران لازمه راه اندازی سایر مراکز می باشد.
کلیدواژگان: پیوند کبد، نارسایی مزمن کبد، پس زدگی حاد -
صفحات 3110-3120مقدمه
شناسایی و ارتقاء روش های تشخیص بیماری یک تلاش مستمر در جهت کاهش عوارض آن و کاهش هزینه های مرتبط با درمان بوده است. علیرغم همه تلاش ها همچنان بیماری آپاندیسیت اطفال جزء چالش های تشخیصی در زمینه جراحی باقی مانده است. هدف ما از این مطالعه مقایسه دو معیار تشخیص آپاندیسیت Childrenchr('39')s Appendicitis Score (CAS) وPediatric Appendicitis Score (PAS) در کودکان و ارزیابی ویژگی های مختلف این دو روش در مقایسه همدیگر می باشد.
روش بررسیدر این مطالعه کوهورت گذشته نگر همه کودکانی که با تشخیص احتمالی آپاندیسیت در سال های 1397 و 1398 در بیمارستان کودکان تبریز شده بستری بودند (270 نفر) وارد مطالعه شدند. بر اساس معاینات بالینی و یافته های پاراکلینیکی، 220 نفر از بیماران واجد امتیاز لازم مورد عمل جراحی قرار گرفتند و 50 نفر ترخیص شدند و مورد پیگیری طی دو هفته بعد قرار گرفتند. داده ها وارد برنامهversion 16 SPSS شد و مورد آنالیز قرار گرفت.
نتایجنتایج این مطالعه نشان داد در صورت همراهی CAS با سونوگرافی اختصاصیت آن افزایش قابل توجهی پیدا می کند و در این حالت معیار تشخیصی قابل قبول تری نسبت به PAS خواهد بود. هم چنین در این مطالعه مشخص شد که تعداد گلبولهای سفید بیش از 11000، گلبول های سفید چند هسته ای بیش از 65% و گاردینگ برای تشخیص و عارضه دار شدن آپاندیسیت بسیار اختصاصی می باشند. بین نتایج سونوگرافی و گزارش های پاتولوژی ارتباط معنادار آماری وجود داشت (0/05>P).
نتیجه گیری:
این مطالعه نشان داد معیار CAS دارای حساسیت بالاتر و معیار PAS دارای اختصاصیت بالاتر در تشخیص آپاندیسیت حاد می باشد.
کلیدواژگان: آپاندیسیت کودکان، اخذ شرح حال، معاینه بالینی، معیارهای تشخیصی -
صفحات 3121-3133مقدمه
بیماری پوکی استخوان از شایع ترین علل شکستگی استخوان در دوران پیری است. بررسی پوکی استخوان در افراد مسن به دلیل هتروژن بودن فرایند پیری بسیار پیچیده است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط ژن TNC در بیماران مبتلا به سندرم ارثی و بسیار نادر پوکی استخوان با عنوان استیوژنزیز ایمپرفکتا است. مطالعه برروی این بیماران به دلیل مونوژنیک بودن بیماری ارثی پوکی استخوان می تواند برای شناسایی بیومارکر اختصاصی درروند پوکی استخوان حایز اهمیت باشد.
روش بررسیدر این مطالعه مورد شاهدی، از بیماران مبتلا به استیوژنزیز ایمپرفکتا به عنوان مدل آزمایشگاهی ساده و مونوژن برای بررسی نقش احتمالی ژن TNC در پوکی استخوان استفاده شده است. بدین منظور، ابتدا از طریق آنالیز بیوانفورماتیکی، شبکه پروتئینی TNC و مسیرهای بیولوژیکی مرتبط با پروتئین های این شبکه بررسی شدند. سپس، بافت پوست از 3 بیمار مبتلا به سندرم وراثتی پوکی استخوان و دو فرد سالم گرفته شد و پس از کشت بافت پوست، سلول های فیبروبلاست از سلول های کراتینوسیت جداسازی شد. سپس RNA هر نمونه سلولی از دو پاساژ مختلف استخراج و پس از سنتز cDNA، بیان ژن TNC در سلول های بیمار و سالم توسط روش Real-time PCR و از طریق تکرارهای مختلف سنجیده شد.
نتایجپروتئین های شبکه TNC با مسیرهای بیولوژیکی مرتبط در فرایند استخوان زایی به طور معناداری در ارتباط هستند. میزان بیان ژن کاندید TNC در سلول های فیبروبلاست سالم و بیمار پوکی استخوان بررسی و افزایش معنادار بیان این ژن در سلول های افراد بیمار با استفاده از تکرارهای بیولوژیکی و تکنیکی (0/005p = ، 0/007p =) و از طریق آنالیز Student t.test تایید گردید. در این مطالعه از نرم افزارهای Excel و GraphPad Prism 5.0 (GraphPad Software ,Inc, San Diego ,CA) استفاده شده است.
نتیجه گیری:
افزایش بیان ژن TNC در بیماری مونوژنیک پوکی استخوان می تواند نمایانگر نقش احتمالی این ژن در روند پوکی استخوان باشد و این ژن را به عنوان بیومارکر این بیماری معرفی کند. مطالعه برروی بیماری نادر استیوژنزیز ایمپرفکتا به عنوان یک مدل آزمایشگاهی ساده و مونوژن برای بررسی بیماری هتروژن پوکی استخوان است و برای تایید نهایی، نیاز است تا بیان ژن کاندید در جامعه آماری مناسب متشکل از افراد مبتلا به پوکی استخوان بررسی شود.
کلیدواژگان: پوکی استخوان، بیماری مونوژنیک، TNC، Real-time PCR، مسیرهای بیولوژیکی -
صفحات 3134-3143مقدمه
پروتئین های میوستاتین و فولیستاتین پروتئین های کلیدی در تنظیم آتروفی و هیپرتروفی عضلانی هستند. سالمندی و سارکوپنیا می تواند منجر به اختلال در سازوکار مولکولی و فعالیت این پروتئین ها شود. بنابراین هدف از انجام تحقیق حاضر، تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی بر محتوای پروتئین های میوستاتین و فولیستاتین در بافت عضله دوقلوی موش های صحرایی سالمند می باشد.
روش بررسیدر این مطالعه تجربی، 12 سرموش صحرایی ماده 20 ماهه از نژاد اسپراگوداولی با میانگین وزن30±250 گرم انتخاب و به روش تصادفی به 2 گروه، تمرین مقاومتی (6 سر) و کنترل (6 سر) تقسیم شدند. برنامه تمرین مقاومتی، 3 روز در هفته و به مدت 8 هفته، صعود از یک نردبان عمودی یک متری با 26 پله دو سانتی متر فضای بین هر پله با شیب 85 درجه بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارversion 16 SPSS و آزمون آماری t-مستقل استفاده شد.
نتایجنتایج نشان دادند هشت هفته تمرین مقاومتی منجر به افزایش معنی داری در محتوای پروتئین میوستاتین در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل می شود (0/04P≤). در مقابل، هشت هفته تمرین مقاومتی منجر به کاهش معنی دار محتوای پروتئین فولیستاتین در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل شد (0/05P≤).
نتیجه گیری:
با توجه به نتایج تحقیق حاضر در محتوای پروتئین های میوستاتین و فولیستاتین، این احتمال وجود دارد که کاهش آتروفی عضلانی در افراد سالمند می تواند از طریق دیگر مسیرهای سنتز پروتئین و هیپرتروفی عضلانی باشد.
کلیدواژگان: سالمندی، پروتئین فولیستاتین، عضله دو قلو، پروتئین میوستاتین، تمرین مقاومتی -
صفحات 3144-3152مقدمه
داروهای گیاهی یکی از پرکاربردترین روش های طب مکمل در سراسر جهان هستند. از این رو لازم است که مطالعات دقیق در مورد وضعیت داروهای گیاهی در جوامع صورت بگیرد. هدف از این مطالعه بررسی میزان نسخ تجویز شده داروهای گیاهی توسط پزشکان و تاثیر متغیرهایی مانند جنس، مدرک تحصیلی، سن، نوع تخصص پزشکان، فصول مختلف سال، منبع تهیه دارو، قیمت دارو و میزان پوشش بیمه بر آن است.
روش بررسیمطالعه فوق از نوع توصیفی - تحلیلی و مقطعی می باشد. این تحقیق در مقطع زمانی 1 فروردین تا 30 اسفند سال 1395 در داروخانه دولتی شهر انجام شد. تعداد 1824 نسخه دارویی با استفاده از فرمول آماری کوکران به دست آمد و با استفاده از لیست های تهیه شده، میزان نسخ تجویز شده حاوی داروهای گیاهی مورد ارزیابی قرار گرفت. اطلاعات جمع آوری شده در سه دسته کلی شامل مشخصات دموگرافیک پزشکان، شاخص های نسخ تجویزی و داروی موجود در نسخه با استفاده از نرم افزارversion 16 SPSS و با بهره گیری از آزمون آماری کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایجاز 1824 نسخه بررسی شده تنها 120 نسخه حاوی داروهای گیاهی تجویز شده با میانگین 0/22 ± 1/05 قلم داروی گیاهی در هر نسخه بود. 114 نسخه (95 درصد) و 6 نسخه (5 درصد)، به ترتیب حاوی یک و دو قلم داروگیاهی تجویز شده بود. رابطه معنی داری بین میزان تجویز داروهای گیاهی و مدرک تحصیلی (0/041 = (P، نوع تخصص (0/04=P) و جنسیت پزشکان (0/009= (P وجود داشت اما رابطه معنی داری بین میزان تجویز نسخ حاوی داروهای گیاهی و فصل تجویز (0/866=P) و سن پزشکان (0/089= P) به دست نیامد.
نتیجه گیری:
با در نظر گرفتن نتایج این مطالعه، میزان تجویز داروهای گیاهی توسط پزشکان کم می باشد.
کلیدواژگان: داروی گیاهی، نسخه، پزشکان -
صفحات 3153-3163مقدمه
فلکسید و کنجد هر دو در کاهش فشار خون نقش دارند ولی تاکنون مطالعه ای در جهت مقایسه این دو انجام نشده است. هدف از این مطالعه، مقایسه تاثیر نان های حاوی پودر کنجد و بذرکتان روی فشارخون در بیماران مبتلا به هیپرتانسیون مرحله I بود.
روش بررسیاین مطالعه یک کارآزمایی بالینی، تصادفی و یک سو کور بود. اطلاعات دموگرافیک 100 نفر از افراد با فشار خون مرحله I به دست آمد که به صورت تصادفی به دو گروه دریافت کننده بذرکتان (فلکسید) و کنجد تقسیم شدند و روزانه نان های حاوی 30 گرم کنجد و یا 30 گرم بذر کتان به مدت چهارده هفته دریافت نمودند. فشارخون، دور شکم و BMI (شاخص توده بدنی) در ابتدا، هفته هفتم و در انتها اندازه گیری شد. اطلاعات تغذیه ای و فعالیت بدنی نیز در این مواقع جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS version 16 و آزمون های آماری independent sample t test و repeated measurement test آنالیز شد.
نتایجکنجد و بذرکتان به صورت معنی داری فشارخون سیستولی و دیاستولی را کاهش دادند (0/001(p= و تفاوت معنی داری با هم نداشتند. به طور میانگین فشارخون سیستولی با کنجد mmHg 9/5 و با بذرکتان mmHg 10 کاهش یافت و فشارخون دیاستولی را به ترتیبmmHg 5/05 و mmHg 5/8 کاهش دادند. BMI و دور شکم در هر دو گروه فلکسید (به ترتیب 0/001 و 0/001(P= و کنجد (به ترتیب0/02 و 0/01(p= کاهش یافت و دو گروه از این لحاظ نیز تفاوت معنی داری با هم نداشتند.
نتیجه گیری:
کنجد و بذرکتان توانایی مشابهی در کاهش فشارخون سیستولی و دیاستولی دور کمر و BMI داشتند. بنابراین هر دو می توانند به عنوان مکمل در کاهش فشار خون بالا به کار روند.
کلیدواژگان: فشارخون، کنجد، بذرکتان (فلکسید)، درمان فشار خون، کنترل فشار خون
-
Pages 3086-3091Introduction
The widespread prevalence of Coronavirus (COVID-19) around the world has raised concerns about physical activity and exercise. Patients with COVID-19 are 22% percent more likely to have heart damage than other people with infectious diseases. Due to the cardiovascular complications seen in patients, there are limitations for athletes due to the severity of the disease. Despite doubts about the outcomes of COVID 19 disease, there is a lot of insist on athletes to continue sports matches, including football, due to economic and competitive factor. The main aim of this study was to explain about the time when athletes with Covid-19 and cardiovascular approach return to sports activities.
Keywords: Coronavirus Disease, Exercise Training, Physical Activities, Cardiovascular -
Pages 3092-3103Introduction
Following the outbreak of Qovid-19, many studies have been published rapidly on research sites and scientific literature around the world. This study aimed to investigate the strategies of this epidemic. This study was conducted in a structured review method without statistical analysis that was conducted by searching related studies and resources in databases of Web of Science and Scopus. Finally, 16 qualified articles were analyzed and their texts were reviewed. Based on the obtained data, 19 medical strategies and 3 macro-management strategies were included, which were expressed in several tables, and at the end, a practical proposal of the article was presented.
ConclusionThe main strategies in foreign studies are medical strategies and less attention has been paid to general management strategies. Based on the research results, the identification and application of macro-management strategies along with medical strategies are recommended to the Ministry of Health, Treatment, and Medical Education of Iran in controlling the Covid-19 epidemic.
Keywords: Health Management, Medical Strategies, Coronavirus, and Covid-19, Foreign Studies -
Pages 3104-3109Introduction
The only option for treatment of end stage liver diseases is liver transplantation. Afzalipour Hospital in Kerman, Iran is the third largest liver transplantation center in Iran. In this study, the outcomes of this center have been studied during the past 5 years.
MethodsIn this cross-sectional study, the pre and post transplantation’s clinical, demographic and outcome data of all patients who received liver transplant at Afzalipour Hospital during the past 5 years have been collected and reviewed. SPSS software ver. 16 was used to analyze the data.
ResultsForty-three patients have received liver transplantation during this time interval. The 3-year survival rate of patients was 77%. The most common cause of death was primary nonfunction graft after transplantation. The most common complication was acute rejection (15%), all of which were successfully treated with corticosteroids.
ConclusionDue to increment of cases of acute and chronic liver failure in the community and since the final treatment of these cases is liver transplantation, so there is need to develop liver transplant centers in the future. Quantitative and qualitative study of the activity of centers based liver transplant in Iran is necessary to set up successful centers.
Keywords: Liver Transplantation, Chronic liver failure, Acute rejection -
Pages 3110-3120Introduction
Identification and promotion of diagnostic methods has been a continuous effort to reduce disease and its complications and reduce costs associated with treatment. Despite all these efforts and improving our knowledge of diseases and diagnostic tools, pediatric appendicitis remains part of the diagnostic challenge in the surgical field. The aim of this is to compare the two diagnostic criteria of appendicitis (Childrenchr('39')s Appendicitis Score [PAS] Versus Pediatric Appendicitis Score [CAS]) and evaluation of the diagnostic features of them.
MethodsA retrospective cohort study was conducted on all children admitted to the hospitalchr('39')s emergency center with a possible diagnosis of appendicitis (270 patients) during 2018 and 2019 at Tabriz Pediatric Hospital. Based on the clinical examinations and para-clinical findings some of the patients were underwent the surgical intervention (220 cases) and some discharged and followed up for a period of 2 and 4 weeks later (50 cases). The data were analyzed through SPSS ver. 16 software.
ResultsThe results of the present study indicated that if CAS was associated with ultrasound, the specificity of these criteria would improve and could be more acceptable compared with the PAS. In addition, it was revealed that WBC≥11000, as well as PMN≥65% and guarding were very specific for diagnosis and complication of acute appendicitis. There was a significant relationship between US findings and pathology reports (P<0.05).
ConclusionIn conclusion, the CAS criteria were more sensitive and the PAS was more specific in diagnosing pediatric acute appendicitis.
Keywords: Pediatric appendicitis, History taking, Physical examination, Diagnostic criteria -
Pages 3121-3133Introduction
Osteoporosis is one of the main causes of bone fractures in old age. The examination of osteoporosis in the elderly is very complicated due to the heterogeneity of the aging process. This study aimed to investigate the correlation of the TNC gene in the patients with an inherited and very rare osteoporosis syndrome. The importance of this study was the identification of a specific biomarker for the osteoporosis process in a monogenic disease.
MethodsIn this case-control study, the patients with Osteogenesis Imperfecta were used as a simple and monogenic model to investigate the possibility of TNC gene role in osteoporosis. For this purpose, TNC protein network and its related biological pathways were firstly evaluated by bioinformatic analysis. Then, skin biopsies were taken from 3 patients with inherited osteoporosis syndrome called Osteogenesis Imperfecta and two healthy individuals. After culturing the biopsy, fibroblast cells were isolated from keratinocyte cells. Then, the total RNA of each sample was extracted from two different passages and cDNA was synthesized. Subsequently, the expression of TNC gene was measured by Real-time PCR in healthy and patient cells using various replicates.
ResultsTNC network proteins are significantly associated with the biological pathways involved in the ossification process. The expression of the TNC gene was assessed in wild type and patient cells. Finally, our results confirmed a significant increase in the expression of TNC in the patients’ compared to wild types’ cells by using technical and biological replicates (p:0.005, p:0.007) and Student t-test. In this study, Excel and GraphPad Prism 5.0 software (GraphPad Software, Inc., San Diego, CA) were used.
ConclusionIncreased expression of TNC gene in a monogenic osteoporosis syndrome can indicate the potential role of this gene in the process of bone loss and introduce this gen as a new biomarker for osteoporosis. The study on rare Osteogenesis Imperfecta syndrome is a simple and monogenic model to investigate the heterogeneous osteoporosis. Therefore, the expression of the candidate gene needs to be evaluated and confirmed in an appropriate statistical population composed of patients with osteoporosis.
Keywords: Osteoporosis, Monogenic disease, TNC, Real-time PCR, Biological pathways -
Pages 3134-3143Introduction
Myostatin and follistatin proteins are key proteins in the regulation of muscle atrophy and hypertrophy. Aging and sarcopenia can lead to disruption of cellular mechanisms and the activity of these proteins. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of eight weeks of resistance training on myostatin and folistatin proteins content in Gastrocnemius muscle tissue of elderly rats.
MethodsIn this experimental study, 12 female Sprague-Dawley rats (20-month-old) with an average weight of 250±30 g were selected and randomly divided into 2 groups: resistance training (n=6) and control (n=6). The resistance-training program was as followed: 3 days a week for 8 weeks, climbing a one-meter vertical ladder with 26 steps and two centimeters of space between each step with a slope of 85 degrees. SPSS software version 23 and independent t-test were used to analyze the data.
ResultsThe results showed that eight weeks of resistance training led to a significant increase in myostatin protein content in the training group compared to the control group (P≤0.04). In contrast, eight weeks of resistance training led to a significant reduction in folistatin protein content in the training group compared to the control group (P≤0.05).
ConclusionAccording to the results of the present study on the content of myostatin and folistatin proteins, it is possible that the reduction of muscle atrophy in the elderly can be through other pathways of protein synthesis and muscle hypertrophy.
Keywords: Aging, Follistatin Protein, Gastrocnemius Muscle, Myostatin Protein, Resistance Training -
Pages 3144-3152Introduction
Herbal medicines are one of the most widely used complementary therapies in the world. Therefore, it is necessary to perform exact studies on the status of herbal medicines in communities. The aim of this study was surveying the prescription amount of herbal medicines prescribed by physicians and the effect of variables such as gender, degree of education, age, type of specialization of physicians, different seasons, source of drug production, price and the rate of insurance coverage on it.
MethodsThe current study was a descriptive-analytical and cross-sectional one. This research was conducted in the period of April 1 to March 20, 2016 in a public pharmacy in Yazd. 1824 prescriptions were obtained using Cochranchr('39')s statistical formula and the amount of prescription containing herbal medicines was evaluated using the prepared lists. The collected data in three general categories, including physicianschr('39') demographic characteristics, prescriptions and their containing drugs specification were analyzed using SPSS (version 16) software and using the Chi-square statistical test.
ResultsAmong the 1824 prescription examined, only 120 prescriptions contained herbal medicines with the average number of 1.05 ± 0.22 herbal medicine items in each prescription. 114 prescriptions (95%) and 6 prescriptions (5%) included one and two herbal items, respectively. There was a significant relationship between the amount of herbal medicine and the degree (P=0.041), type of specialization (P=0.04) and gender of the doctors (P=0.009), however, there was no significant relationship between the amount of prescription containing herbal medicines, the seasons of prescription (P=0.866) and the age of the physicians (P=0.089).
ConclusionConsidering the results of this study, the amount of herbal medicines prescribed by physician in Yazd city is low.
Keywords: Herbal medicine, Prescription, Physicians -
Pages 3153-3163Introduction
Flaxseed and sesame both are capable of reducing blood pressure, but no studies have been done to compare their effects on hypertension. The purpose of this study was to compare the effect of breads containing either milled sesame or flaxseed on blood pressure of patients with type I hypertension.
MethodsThis was a randomized, single blind clinical trial study. Demographic information was obtained from 100 eligible patients and they were randomly allocated to flaxseed or sesame groups. They received breads containing 30 g of either flaxseed or sesame for 14 weeks. Blood pressure, abdominal circumference, and BMI (body mass index) were measured at the beginning, seventh week, and at the end of study. Questionnaires regarding their eating habits and physical activities were also completed at these times. Data was analyzes by SPSS version 16 and independent sample t test and repeated measurement test.
ResultsBoth sesame and flaxseed significantly reduced systolic and diastolic blood pressure (p=0.001) and there was no significant difference. On average, systolic pressure decreased by 9.5 mmHg with sesame and 10 mmHg with flaxseed. Likewise, diastolic blood pressure decreased by 5.05 mmHg with sesame and 5.8 mmHg with flaxseed. BMI and abdominal circumference reduced in both flaxseed (p= 0.001 and 0.001, respectively) and sesame (p=0.01 and 0.02, in order). No difference was observed between these groups.
ConclusionBoth sesame and flaxseed could similarly decrease systolic and diastolic blood pressure, abdominal circumference, and BMI. Therefore, they could be used as supplements in reducing blood pressure.
Keywords: Hypertension, Sesame, Flaxseed, Anti-hypertensive therapy, Blood pressure control