ملاحظات اخلاقی خدمات روانشناختی از راه دور: یک مطالعه مروری روایتی
با گسترش کوید19 در سراسر کشورهای جهان و از جمله ایران، سطح استرس و اضطراب نیز افزایش یافته است. اما به دلیل خطر سرایت بیماری و شرایط قرنطینه، دسترسی مستقیم و رو در رو با متخصصان بهداشت روان محدود و حتی ناممکن شده است. از آنجا که ارتباط از راه دور و به واسطه فناوری در حوزه خدمات روانشناختی در ایران چندان رایج نبوده و دستورالعمل مشخصی نیز در نظامنامه اخلاقی ایران در این خصوص وجود ندارد، هدف این مطالعه بررسی ملاحظات اخلاقی ارایه خدمات روانشناختی از راه دور است.
در این مطالعه به روش مرور روایتی با جستجو کلیدواژههایی مانند روانپزشکی از راه دور، روانشناسی از راه دور، اخلاق و نظامنامه اخلاقی در سایت رسمی انجمن یا سازمان«روانشناسی» کشورهای مختلف و در پایگاههای اطلاعاتی ملی و بین المللی، نظامنامهها، دستورالعملها و مقالات معتبر در این حوزه شناسایی شد و مورد بررسی قرار گرفت.
اصول اخلاقی ارایه خدمات روانشناختی از راه دور مشابه اصول اخلاق حرفه ای معمول حرفه روانشناسی است اما استانداردهای اخلاقی همچون صلاحیت و رازداری، مستلزم ملاحظاتی است که باید درنظر گرفته شده و رعایت شوند.
جهت ارایه خدمات روانشناختی بهینه و پیشگیری از آسیبهای احتمالی، چنانچه روانشناس پس از ارزیابیهای لازم، تصمیم به ارایه خدمات روانشناسی از راه دور گرفت، باید ضمن داشتن صلاحیت لازم در استفاده از فنآوری ارتباطاتی، از اصول و استاندارهای اخلاقی مربوطه آگاهی یافته و آنها را به کار گیرد.
-
Toxoplasmosis and Anxiety: A Review Study
, Khadijeh Khanaliha, Tahereh Mohammadzadeh*
International Journal of Enteric Pathogens, Aug 2021 -
The problematic use of mobile phone and mental health: A review study in Iran Highly accessed article
Mandana Amiri, , Hossein Salimi, Mohammad Hossein Zarghami
Journal of Education and Health Promotion, Oct 2020