اثر مکمل سازی جیره با سلنیوم و کروم آلی بر کیفیت منی قوچ های نژاد مهربان هنگام نگهداری به صورت مایع در دمای 4 سانتی گراد
پژوهشهای پیشین نشان دادهاند که افزودن ویتامینها و عناصر معدنی به جیره، قابلیت نگهداری منی حیوانات را هنگام ذخیرهسازی سرد به صورت مایع و یا منجمد افزایش میدهد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر افزودن سلنیوم و کروم آلی به جیره غذایی قوچهای نژاد مهربان بر کیفیت منی هنگام نگهداری در دمای 4 سانتیگراد بود.
مواد و روشها:
در فصل تولیدمثلی، تعداد 16راس قوچ نژاد مهربان با دامنه سنی 2 تا 4 سال و میانگین وزن زنده 44/10±75/69 کیلوگرم به چهار گروه چهارتایی تقسیم و با یک جیره پایه که دارای 70درصد علوفه و 30درصد کنسانتره بود تغذیه شدند. طرح آزمایشی بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی بود. آزمایش بهمدت 60روز بهطول انجامید. عاملها شامل: دو سطح سلنیوم (صفر و600میکروگرم سلنیوم بهشکل سلنیوم-مخمر در روز به ازای هر راس قوچ)، دو سطح کروم (صفر و1000میکروگرم کروم به-شکل کروم-متیونین در روز به ازای هر راس قوچ) و4 سطح زمان (صفر، 24، 48و 72 ساعت پس از ذخیرهسازی اسپرم) بودند. کروم به کمک پوکههای کپسول خوراکی و سلنیوم پس از حل کردن در آب مقطر، به کمک مایعخوران به قوچها خورانده شد. در سه هفته پایانی آزمایش، از قوچها سه بار اسپرمگیری شد. نمونههای منی پس از اسپرمگیری، با رقیق کننده بر پایه تریس-زرده تخممرغ رقیقسازی و به درون یخچال با دمای4 سانتیگراد منتقل و بهمدت 72 ساعت نگهداری شد. درصد زندهمانی، سلامت غشا، ریختشناسی غیرطبیعی و برخی از فراسنجههای حرکتی اسپرمها به وسیله سامانه تحلیلگر رایانهای منی (کاسا) در زمانهای صفر، 24، 48و 72 ساعت پس از ذخیرهسازی، تعیین گردید.
یافتهها:
اثر کروم، زمان و اثر متقابل آنها و همچنین اثر متقابل سلنیوم×کروم، اثر متقابل سلنیوم×کروم×زمان بر زندهمانی و سلامت غشاء اسپرمها معنیدار بود (05/0>P). اثر سلنیوم و اثر متقابل سلنیوم×زمان بر زندهمانی معنیدار نبود (05/0< p) اما اثر کروم، سلنیوم و زمان و همچنین اثر متقابل آنها بر سلامت غشاء اسپرمها معنیدار بود (05/0>P). میزان زندهمانی با گذشت زمان بهطور معنیداری کاهش یافت (05/0>P) و اسپرم قوچهای دریافت کننده جیره حاوی1000 میکروگرم کروم پس از 48 و 72 ساعت ذخیرهسازی در دمای4 سانتیگراد، میزان زندهمانی بیشتری نسبت به جیره بدون کروم داشت (05/0>P). همچنین میزان زندهمانی اسپرم قوچهای دریافت کننده جیره حاوی سلنیوم پس از 48 ساعت ذخیرهسازی، نسبت به جیره بدون سلنیوم بیشتر بود (05/0>P). افزودن کروم به جیره حاوی سلنیوم باعث افزایش معنیدار میزان زندهمانی پس از 48 و 72 ساعت ذخیرهسازی شد (05/0>P). میزان سلامت غشاء با گذشت زمان بهطور معنیداری کاهش -یافت (05/0>P)و میزان سلامت غشاء اسپرم قوچهای دریافت کننده جیره حاوی کروم و سلنیوم پس از 24و 48 ساعت ذخیرهسازی در دمای 4 سانتیگراد نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود (05/0>P). اثر کروم، سلنیوم و همچنین اثر متقابل آنها برای فراسنجههای تعیین شده توسط کاسا معنیدار نبود (05/0< p). اثر متقابل سلنیوم و کروم برای ریختشناسی غیرطبیعی معنیدار بود (05/0>P) اما اثر کروم، سلنیوم و زمان و اثر متقابل آنها برای این صفت معنیدار نبود (05/0< p). میزان جنبایی کل، سرعت در مسیر منحنی، سرعت در مسیر مستقیم، سرعت در مسیر میانگین در طول مدت ذخیرهسازی اسپرم کاهش یافت (05/0>P)و افزودن کروم و سلنیوم به جیره تغییری در این فراسنجهها هنگام ذخیرهسازی ایجاد نکرد. میزان جنبایی پیشرونده، ریختشناسی غیرطبیعی، معیار مستقیمالخط بودن حرکت تحت تاثیر زمان، سلنیوم و کروم قرار نگرفت (05/0< p).
نتیجهگیری:
بهطور کلی افزودن سلنیوم و کروم آلی به جیره قوچها منجر به افزایش قابلیت زندهمانی و سلامت غشاء پلاسمایی اسپرمها در طول مدت نگهداری بهصورت سرد میشود. افزودن کروم و سلنیوم به جیره تغییری در فراسنجههای تعیین شده توسط کاسا هنگام ذخیره-سازی مایع منی ایجاد نکرد. بنابراین ممکن است استفاده از سلنیوم و کروم آلی در جیره قوچها قابلیت نگهداری اسپرم برای تلقیح مصنوعی را افزایش دهد.
-
تعیین نیاز عنصر روی در گوساله های شیرخوار با استفاده از برخی مدل های غیرخطی
محمدجواد الیاسی، *
فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، پاییز 1403 -
Semen quality, plasma testosterone, and trace element concentrations in response to dietary supplementation of an organic versus an inorganic source of zinc in Mahabadi bucks
Hamidreza Taghian, Hassan Aliarabi *, Abbas Farahavar, Morteza Yavari, ,
Journal of Livestock Science and Technologies, Dec 2023 -
Comparing genomic prediction models for genomic selection of traits with additive and dominance genetic architecture
Seyed Javad Khorami, Farhad Ghafouri-Kesbi *,
Journal of Livestock Science and Technologies, Jun 2023