ارزیابی مهارت های ده گانه زندگی و تراز سلامت عمومی و ارتباط آنان در مراجعان به مراکز بهداشتی، درمانی و مشاوره ای بنیاد شهید تهران
پژوهش های انجام شده در رابطه با مهارت های زندگی و سلامت عمومی عمدتا در بردارنده چند مهارت یا بخشی از سلامت بوده است. در این مطالعه 10 مولفه مهارت و 3 مولفه سلامت عمومی در مراجعان به مراکز خدمات درمانی و مشاوره ای بنیاد شهید تهران بررسی و رابطه بین هریک از مهارت ها با سطوح چندگانه سلامت عمومی سنجیده شد.
پژوهش روی 600 فرد دریافت کننده خدمات به روش تصادفی از جامعه آماری انجام شد. داده ها با استفاده از دو پرسشنامه استاندارد جمع آوری و با آزمون های آماری t، آنالیز واریانس یک طرفه، تعقیبی توکی و رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. به منظور شناخت روابط علی بین متغیرها و شیوه تاثیرگذاری مهارت ها بر سلامت عمومی، از تحلیل مسیر و نرم افزار لیزرل نسخه 8 استفاده شد.
یافته ها:
میانگین برخورداری از مهارت ها به ترتیب بیش ترین مربوط به مدیریت هیجان، تفکر نقاد، جذب حمایت اجتماعی و تفکر خلاق، تصمیم گیری، مدیریت استرس، خود آگاهی، همدلی و ارتباط موثر و حل مساله بود. یافته های تحلیل مسیر نشان دهنده یک ارتباط قوی بین مجموع مهارت های زندگی و سلامت عمومی بود. تاثیر مهارت ها بر عملکرد اجتماعی بیش از سایر مولفه های سلامت بود.
نتیجه گیری:
سهم مهارت مدیریت هیجان، تفکر خلاق، ارتباط موثرموثر و مدیریت استرس در پیش بینی سلامت عمومی بیش از بقیه ابعاد مهارت های زندگی است. باتوجه به اهمیت سلامت عمومی، پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی برای ارتقای مهارت ها و افزایش سطح سلامت عمومی با تمرکز بیش تری در این زیرگروه جمعیتی اجرا شود.