فهرست مطالب

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ابراهیم قادری، جعفر حسن زاده*، عباس رضاییان زاده، مهشید ناصحی، حجت الله براتی، محمدرضا بذرافشان، فایزه مازوجی، مهدی قربانیان، نوشین قویدل، صدیقه رازی صفحات 181-191
    مقدمه و اهداف

    تعداد زیادی از بیماران مبتلا به سل به بخش خصوصی مراجعه می کنند؛ بنابراین ارتباط فعالیت های بین برنامه کنترل سل و بخش خصوصی می تواند به کنترل سل کمک کند. برای مشارکت بخش خصوصی در برنامه کنترل سل، مدل Public-Private Mix (PPM) توسط سازمان جهانی بهداشت توصیه شده است. در این مطالعه، پایلوت برنامه طراحی شده PPM در کشور، در شهرستان کرج انجام شد.

    روش کار

    در این کارآزمایی مبتنی بر جامعه، ارزیابی پیش از مداخله شامل اطلاعات 18 ماه گذشته بود. مداخله شامل بسته PPM بود که توسط مرکز بهداشت شهرستان کرج در سیستم بهداشتی ادغام گردید. سپس داده های 3 ماه پس از مداخله جمع آوری شد. تحلیل توسط نر م افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون مربع کای انجام شد.

    یافته ها:

     پس از مداخله، به صورت میانگین 7/40 درصد افزایش موارد مشکوک به سل بررسی شده در هر ماه، و هم چنین 7/101 درصد افزایش موارد تشخیص داده شده اسمیر مثبت در آزمایشگاه های کرج مشاهده شد. نسبت موارد اسمیر مثبت به کل موارد مشکوک به سل پیش از مداخله 57/4 و پس از مداخله 56/6 درصد بود. درصد موارد با اسمیر 3+ پیش از مداخله 5/75 و پس از مداخله  9/89 درصد بود.

    نتیجه گیری: 

    برنامه PPM طراحی شده باعث بهبود تشخیص و گزارش دهی موارد مبتلا به سل شد؛ بنابراین پیشنهاد می شود اشکال های  برنامه برطرف شده و ادغام برنامه در کشور انجام شود.

    کلیدواژگان: Public-private Mix، تشخیص موارد، بازاریابی اجتماعی، کرج
  • حمید سوری، ترانه یوسفی نژادی * صفحات 192-201
    مقدمه و اهداف

    منطقه مدیترانه شرقی در رتبه سوم بیش ترین مرگ ناشی از سوانح ترافیکی قرار دارد. این مطالعه به بررسی اپیدمیولوژی سوانح جاده ای و برخی عوامل اصلی کنترل آن در ایران و مقایسه آن ها با کشورهای منطقه مدیترانه شرقی می پردازد.

    روش کار

    این پژوهش با بهره گیری از داده های ثانویه به مقایسه و تحلیل سوانح ترافیکی منجر به مرگ در ایران و منطقه مدیترانه شرقی پرداخته است. منبع اصلی گردآوری داده های این مطالعه، آخرین داده های منتشرشده گزارش جهانی وضعیت ایمنی راه بود. داده های مربوط به 175 کشور جهان و 19 کشور عضو منطقه مدیترانه شرقی در این پژوهش مورد تحلیل قرار گرفتند. برای ارایه راه کارهای سیاستی در کشور، مطالعه ای مروری طراحی و انجام شد.

    یافته ها: 

    مرگ ومیرهای ناشی از سوانح ترافیکی در منطقه به تفکیک کاربران راه شامل 39 درصد در وسایل نقلیه چهارچرخ، 34 درصد عابران پیاده، 15 درصد وسایل نقلیه دو سه چرخ، 2 درصد در دوچرخه سواران و 10 درصد در سایر کاربران راه بوده است. مرگ ومیر ناشی از سوانح ترافیکی کاربران وسایل نقلیه چهارچرخ و عابران پیاده در منطقه مدیترانه شرقی بالاتر از متوسط جهانی بود. هم چنین مرگ ومیر ناشی از سوانح ترافیکی کاربران وسایل نقلیه چهارچرخ و وسایل نقلیه دو یا سه چرخ در ایران از میانگین منطقه بالاتر بود.

    نتیجه گیری:

     اگرچه ایران و کشورهای عضو منطقه مدیترانه شرقی برخی اقدامات پیشگیرانه مهمی را که توسط سازمان جهانی بهداشت توصیه شده است؛ اجرا می کنند، اما هم چنان تلاش های فراوانی برای اجرای موثر قوانین ایمنی جاده ای موردنیاز است. تمرکز جدی بر نیازهای عابران، دوچرخه سواران و موتورسیکلت ها که حدود 50 درصد از تلفات سوانح ترافیکی را تشکیل می دهند، ضروری است.

    کلیدواژگان: سوانح ترافیکی، ایران، مدیترانه شرقی، مرگ ومیر
  • فرید نجفی، قباد مرادی، امجد محمدی بلبلان آباد*، ستار رضایی، رویا صفری فرامانی، بهزاد کرمی متین، بختیار پیروزی، سونیا درویشی، طاهره محمدی، شینا امیری حسینی، بشری زارعی، آرین آزادنیا صفحات 202-211
    مقدمه و اهداف

    در 21 آبان 1396 زلزله ای به بزرگی 7.3 ریشتر در استان کرمانشاه رخ داد. بررسی چالش ها و نیازهای قربانیان در چنین حوادثی می تواند منبع مهمی برای برنامه ریزی های آتی و مدیریت بهتر چنین شرایطی باشد؛ بنابراین، هدف این مطالعه تبیین چالش ها و نیازهای زلزله زدگان این زلزله است.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه کیفی است. بیست ونه مصاحبه نیمه ساختاریافته با سیاست گذاران، مدیران و ارایه دهندگان خدمات سلامت و امدادی در مناطق زلزله زده و 10 بحث گروهی متمرکز با آسیب دیدگان زلزله از دی تا اسفند 1396 انجام گرفت. داده ها با استفاده از روش آنالیز محتوی قراردادی تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نیازها و چالش های موجود در زلزله کرمانشاه در سه بازه زمانی بعد از زلزله دسته بندی شد. 1- چالش ها و نیازهای چند روز اول زلزله شامل سه طبقه فرعی مدیریتی، امداد و نجات و چالش های مراقبت درمانی فوری بودند. 2- چالش ها و نیازهای چند هفته اول زلزله شامل سه طبقه فرعی اسکان و کمک های فوری، خدمات بهداشت عمومی و دسترسی به مراقبت های درمانی بودند و 3- نیازها و چالش هایی چند ماه بعد از زلزله شامل چهار طبقه فرعی اقتصادی، اجتماعی، زیرساختی و نیازها و خدمات بهداشتی و درمانی بودند. تغییر نیازهای سلامتی زلزله زدگان با مرور زمان بود؛ بنابراین، توصیه می گردد اعزام نیروهای امدادی به مناطق بحران زده برنامه ریزی شده و مبتنی بر نیاز باشد.

    کلیدواژگان: زلزله، کرمانشاه، چالش ها، نیازها، مدیریت بلایا و حوادث
  • منوچهر کرمی، امین دوستی ایرانی*، سید جلیل بطحایی، لیدا رفعتی، معصومه جواهری، محمد خیر اندیش، معصومه فرهادی، محمد هاشمی، کاظم مظفری، آزیتا اخلاق، مسعود شجاعیان، امیررضا ملکی، روح انگیز رستم آباددی، شکوفه ترکشوند، مهدی خدابخش صفحات 212-220
    مقدمه و اهداف

    بیماری های منتقله از راه آب و غذا یکی از عوامل مهم ابتلا و مرگ ومیر در سراسر جهان محسوب می شوند. این مطالعه به دنبال رخداد طغیان گاستروانتریت در فصل تابستان سال 1398 در شهرستان همدان به منظور بررسی عوامل موثر بر رخداد آن انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه بر اساس مراحل بررسی طغیان انجام شد. پس از تولید فرضیات بر اساس بررسی های اولیه و میدانی یک مطالعه مورد- شاهدی با 45 مورد و 45 شاهد به منظور بررسی عوامل مرتبط با رخداد این طغیان انجام شد. موارد جدید بیماری بر اساس تعریف مورد وارد مطالعه شدند. مدل رگرسیون لجستیک شرطی برای بررسی عوامل خطر بالقوه مورد استفاده قرار گرفت

    یافته ها:

     در این طغیان در مجموع 171 نفر از تاریخ 03/04/98 تا 10/04/98 تحت تاثیر قرار گرفتند. جمعیت در معرض خطر طغیان 3410 نفر بود و میزان حمله 01/5 درصد بود. درد شکم، استفراغ و تهوع به ترتیب با 8/77، 3/73 و 9/68 درصد شایع ترین علایم گزارش شده در بیماران بودند. یافته های مطالعه مورد- شاهدی نشان داد مصرف آب لوله کشی و آب چشمه یا چاه شانس ابتلا به بیماری را در مقایسه با مصرف آب جوشیده شده 63/4 و 13/4 برابر افزایش می دهد، هرچند این روابط از نظر آماری معنی دار نبودند. گروه های سنی  45-30 سال و 85-46 سال به طور معنی داری شانس ابتلا به بیماری را در مقایسه با گروه سنی 15 سال و کم تر کاهش داد.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های این بررسی رخداد طغیان با مصرف آب آلوده مرتبط بود. بنابراین پایش روزانه و منظم وضعیت آب آشامیدنی مردم بسیار مهم است و نظام سلامت باید بر این موضوع تاکید بیش تری داشته باشد.

    کلیدواژگان: طغیان، گاستروانتریت، مطالعه مورد- شاهدی، همدان
  • حمیدرضا بهرامی طاقانکی، احسان موسی فرخانی، رضا افتخاری گل، پگاه بهرامی طاقانکی، سعید بکایی، علی تقی پور، بهناز بیگی* صفحات 221-230
    مقدمه و اهداف

    دیابت به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های غدد درون ریز در سراسر جهان محسوب می شود. این مطالعه با هدف بررسی عوامل مرتبط با بروز عوارض دیابت به انجام رسید.

    روش کار

    یک مطالعه مورد شاهدی بر اساس داده های 70089 بیمار مبتلابه دیابت (4622 نفر مورد 53613 نفر شاهد) استخراج شده از سامانه پرونده الکترونیک سلامت سینا ®SinaEHR در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1397 اجرا گردید. تاثیر متغیرهای مستقل بر شانس ابتلا به عوارض دیابت با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک تک متغیره و چند متغیره با کنترل اثر مخدوش کننده های احتمالی موردبررسی قرار گرفت.

    یافته ها:

     با استفاده از رگرسیون چند متغیره شانس ابتلا به عوارض دیابت شامل زندگی در شهر 35/0 (38/0-31/0)، حاشیه شهر 73/0 (79/0-67/0)، روستا 31/0 (33/0-28/0) نسبت به زندگی در کلان شهر،  بی سواد نسبت به تحصیل کرده (91/0- 78/0)84/0، فعالیت بدنی (75/0- 66/0)70/0، فشارخون سیستولیک بالا درجه یک (71/1- 34/1)51/1 و فشارخون سیستولیک بالا درجه دو (44/2- 43/1)87/1 نسبت به افراد دارای فشارخون طبیعی، لیپوپروتیین با چگالی پایین کنترل نشده (85/0- 74/0)79/0 و هموگلوبین گلیکوزیله کنترل نشده (51/1- 33/1)42/1 محاسبه شد.

    نتیجه گیری: 

    عوامل خطر مختلفی برای افزایش نسبت شانس ابتلا به عوارض دیابت شناسایی شد که مهم ترین آن ها شامل عدم کنترل هموگلوبین گلیکوزیله کنترل نشده و فشارخون سیستولیک درجه یک و دو بالا است. کنترل این عوامل می تواند شانس رخداد عوارض دیابت را در بیماران دیابتی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: عوارض دیابت، عوامل خطر، مطالعه مورد شاهدی، رگرسیون لجستیک
  • حمید سوری، ترانه یوسفی نژادی* صفحات 231-237
    مقدمه و اهداف

    خشونت و رفتارهای تهاجمی رانندگان به عنوان عامل اصلی خطر سوانح ترافیکی هستند. نگرش ها و رفتارهای راننده می تواند تحت تاثیر ویژگی های شخصیتی قرار گیرد. این تحقیق با هدف شناسایی رابطه رفتارهای خشونت آمیز در رانندگی با ویژگی شخصیتی افراد انجام شد.

    روش کار

    برای جمع آوری اطلاعات مربوط به خشونت از پرسشنامه پژوهش ساخته 20 سوالی و اطلاعات مربوط به صفات شخصیتی برون گرایی، توافق یا نوع دوستی، وظیفه شناسی، روان رنجور خویی و گشودگی به تجربه از پرسشنامه 60 سوالی شخصیتی نیو استفاده شد. روان سنجی ابزارهای تعیین و جمع آوری اطلاعات در بازه زمانی شهریور تا دی ماه 1397 انجام شد. آمار توصیفی و تحلیل آماری نا پارامتریک شامل من ویتنی و کروسکال برای تحلیل داده ها انجام شد.

    یافته ها:

     در این مطالعه از مجموع 312 نفر شرکت کننده، 3/87 درصد شرکت کنندگان مرد و 7/12 درصد زن بودند. میانگین سنی افراد شرکت کننده 42 سال بود. ویژگی شخصیتی غالب در بین رانندگان با میزان 2/30 درصد وظیفه شناسی بود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بین میزان خشونت و صفات شخصیتی روان رنجوری ارتباط معنادار دیده شد (02/0=P). بر اساس تحلیل رگرسیون نوزده درصد (19 درصد) میزان خشونت بر اساس متغیرهای انواع صفات شخصیتی قابل تبیین است.

    نتیجه گیری: 

    ویژگی شخصیت روان رنجوری راننده می تواند به طور بالقوه نشان دهنده رفتار رانندگی و میزان خشونت باشد؛ بنابراین پیش بینی رفتار رانندگان در بهبود ایمنی راه های جاده ای ضروری است. همچنین می تواند اطلاعات مفیدی برای مداخلات ایمنی در میان کاربران جاده ارایه کند و راننده هایی را که بیشتر در معرض رفتارهای نامطلوب رانندگی قرار دارند مورد هدف قرار دهد.

    کلیدواژگان: خشونت، ترافیک، صفات شخصیت، رانندگان
  • فاطمه ورسه، شهناز ریماز*، یوسف مرادی صفحات 238-247
    مقدمه و اهداف

    کارآزمایی های بالینی تصادفی به عنوان استاندارد طلایی برای ارزیابی اثربخشی و ایمنی مداخله های  حوزه سلامت محسوب می شوند، با این وجود ممکن است چالش های غیرمنتظره، یافته های این مطالعه ها را تحت تاثیر قرار دهند. این مطالعه، به شناسایی جامع چالش های مطالعه های کارآزمایی بالینی در مرحله طراحی، اجرا، تحلیل و انتشار پرداخته است.

    روش کار

    این مطالعه، یک پژوهش کیفی با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی بوده که در فاصله زمانی 1396 تا 1398 انجام شده است. جامعه پژوهش، افراد خبره در زمینه اجرای مطالعات کارآزمایی بالینی بودند که با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. پس از کسب رضایت نامه کتبی، مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد. داده ها با 13 مصاحبه به اشباع رسید.

    یافته ها: 

    از میان 4 مرحله طراحی، اجرا، تحلیل و انتشار یافته ها، بیش ترین چالش ها مربوط به مرحله اجرا بود. مهم ترین چالش های مرتبط با مرحله اجرا شامل کمبود دانش  پژوهشگران، آزمودنی ها، حامیان مالی و پزشکان و چالش های نظارتی و اخلاقی بود. سایر چالش ها شامل ظن بالینی اثربخشی، طراحی ضعیف (چالش های مرحله طراحی)، نبود متخصص آمار در جریان مطالعه و در نتیجه نداشتن برنامه ای برای تحلیل مناسب و عدم آشنایی پژوهشگران با رویکرد های تحلیل آماری (چالش های مرحله آنالیز)، عدم آشنایی با راهنما های استاندارد گزارش دهی (چالش های مرحله انتشار) بود.

    نتیجه گیری: 

    چالش های متعددی در بخش های مختلف مطالعه های کارآزمایی بالینی وجود دارد. ارایه آموز ش های لازم برای آشنایی پژوهشگران با  راهنماها و استاندارد ها و نیز برگزاری دوره های GCP می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: کارآزمایی بالینی تصادفی شده، چالش ها، ایران، کیفی
  • رقیه بایرامی، رباب لطیف نژاد رودسری * صفحات 248-257
    مقدمه و اهداف

    شرط استفاده از یافته های مطالعه های کوهورت در پزشکی مبتنی بر شواهد، کیفیت مطلوب و صحت روش شناسی آن ها است. این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت مطالعه های کوهورت منتشر شده در مجله های بین المللی در ارتباط با عوامل خطر پیش از لقاح دیابت بارداری انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی، مطالعات کوهورت آینده نگر منتشر شده در ارتباط با فاکتورهای خطر پیش از لقاح دیابت حاملگی در فاصله سال های 2018-2008در مجله های بین المللی نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی PubMed, Scopus, Science Direct  با استفاده از کلید واژه های دیابت بارداری، پیش بارداری، عامل خطر و مطالعه کوهورت مورد جست وجو قرار گرفتند. از مجموع 312 مقاله بازیابی شده، تعداد 26 مقاله از نظر چکیده و متن کامل با استفاده از چک لیست STROBE مورد ارزیابی نقادانه قرار گرفت. حداکثر و حداقل امتیاز هر مقاله به ترتیب 34 و صفر بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و نرم افزار SPSS نسخه 16  انجام شد.

    یافته ها: 

    در 26 مقاله مورد بررسی میزان انطباق کلی کیفیت مقاله ها با معیارهای STROBE، 78/8 درصد بود. از این تعداد 18 مقاله (23/69 درصد) دارای کیفیت متوسط و 8 مقاله (76/30 درصد) دارای کیفیت خوب بودند. در این مطالعه بیش ترین نقاط ضعف مطالعه ها مربوط به بخش یافته ها و روش کار بود.

    نتیجه گیری:

     کیفیت مقاله های بین المللی منتشر شده در زمینه عوامل خطر دیابت پیش بارداری مطلوب  نیست. لذا پیشنهاد می شود سردبیران، داوران، نویسندگان و هم چنین پزشکان و ماماها پیش از کاربست یافته های این مطالعات در بالین، جهت ارزیابی کیفیت مقاله های کوهورت از چک لیست STROBE استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: قبل از لقاح، قبل از بارداری، مطالعات کوهورت، دیابت بارداری
  • فرهاد تنهای رشوانلو*، سجاد صداقتی، حسین کارشکی، طلیعه سعیدی رضوانی صفحات 258-266
    مقدمه و اهداف

    فراگیر شدن استفاده از اینترنت موجب پیدایش مسایل جدیدی در حوزه مطالعات روان شناختی شده است. یکی از این سازه های نوظهور، اضطراب اینترنت است. هدف از پژوهش حاضر روایی سازه مقیاس اضطراب اینترنت در دانشجویان بود.

    روش کار

    در یک طرح توصیفی و اعتباریابی آزمون، طی دو مطالعه به ترتیب 206 و 289 نفر از دانشجویان واحدهای دانشگاه فرهنگیان شهر مشهد به شیوه نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند و مقیاس های اضطراب اینترنت و خودکارآمدی اینترنت را تکمیل کردند. همسانی درونی، روایی عاملی اکتشافی، تاییدی، ملاکی و سازه با نرم افزارهای SPSS.25 و AMOS.24  مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که مقیاس، ساختاری دوعاملی با واریانس تبیین شده 82/55 درصد دارد. روایی عاملی تاییدی نیز به تایید رسید. مقیاس از پایایی سازه مناسبی برخوردار بود. روایی واگرای مقیاس در ارتباط با خودکارآمدی اینترنت به تایید رسید(01/0>P). رابطه معناداری میان سن و اضطراب اینترنت به دست نیامد (05/0<P). تفاوت های جنسیتی در ترس از ارزیابی منفی (01/0>P، 6/53 = F) و نمره کل اضطراب اینترنت (01/0>P، 7/22= F) معنادار بود و دختران میانگین بالاتری داشتند. برحسب گروه تحصیلی معنادار بود (01/0>P) و دانشجویان علوم پایه و زبان های خارجی به ترتیب کمترین و بیشترین میانگین را دارا بودند (37/21 و 05/27).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد، مقیاس اضطراب اینترنت در دانشجویان از پایایی و روایی مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: اضطراب اینترنت، خودکارآمدی اینترنت، ساختار عاملی، اعتباریابی
  • عاطفه ارشدی، پروین یاوری*، محمدحسین الیاسی، علیرضا ابدی، علی اصغر کلاهی صفحات 267-273
    مقدمه و اهداف

    پژوهش های انجام شده در رابطه با مهارت های زندگی و سلامت عمومی عمدتا در بردارنده چند مهارت یا بخشی از سلامت بوده است. در این مطالعه 10 مولفه مهارت و 3 مولفه سلامت عمومی در مراجعان به مراکز خدمات درمانی و مشاوره ای بنیاد شهید تهران بررسی و رابطه بین هریک از مهارت ها با سطوح چندگانه سلامت عمومی سنجیده شد.

    روش کار

    پژوهش روی 600 فرد دریافت کننده خدمات به روش تصادفی از جامعه آماری انجام شد. داده ها با استفاده از دو پرسشنامه استاندارد جمع آوری و با آزمون های آماری t، آنالیز واریانس یک طرفه، تعقیبی توکی و رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. به منظور شناخت روابط علی بین متغیرها و شیوه تاثیرگذاری مهارت ها بر سلامت عمومی، از تحلیل مسیر و نرم افزار لیزرل نسخه 8 استفاده شد.

    یافته ها: 

    میانگین برخورداری از مهارت ها به ترتیب بیش ترین مربوط به مدیریت هیجان، تفکر نقاد، جذب حمایت اجتماعی و تفکر خلاق، تصمیم گیری، مدیریت استرس، خود آگاهی، همدلی و ارتباط موثر و حل مساله بود. یافته های تحلیل مسیر نشان دهنده یک ارتباط قوی بین مجموع مهارت های زندگی و سلامت عمومی بود. تاثیر مهارت ها بر عملکرد اجتماعی بیش از سایر مولفه های سلامت بود.

    نتیجه گیری:

     سهم مهارت مدیریت هیجان، تفکر خلاق، ارتباط موثرموثر و مدیریت استرس در پیش بینی سلامت عمومی بیش از بقیه ابعاد مهارت های زندگی است. باتوجه به اهمیت سلامت عمومی، پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی برای ارتقای مهارت ها و افزایش سطح سلامت عمومی با تمرکز بیش تری در این زیرگروه جمعیتی اجرا شود.

    کلیدواژگان: مهارت زندگی، سلامت عمومی، بنیاد شهید
  • رحمت الله مرادزاده، سید محمد جمالیان، مریم زمانیان* صفحات 274-276
    مقدمه و اهداف

    کووید- 19 به یک بحران بزرگی در سراسر جهان تبدیل شده است، به طوری که همه چرخه های تولید اقتصادی و سرمایه گذاری را تحت الشعاع خود قرار داده است. اقدام های مداخله ای زیادی در جهان در خصوص کنترل پاندمی کووید- 19 انجام شده است. به نظر می رسد چنین اقدام هایی باید در ادامه روند پاندمی مورد ارزیابی قرار گیرند که آیا از هزینه- تاثیر مورد نظر برخوردار بوده است یا خیر. هر کدام از این مداخله ها، در زمان هایی از شروع اپیدمی در ایران آغاز شده و تعدادی از آن ها ادامه دارد، اما تعدادی از محدودیت ها برداشته شده اند. آن چه که به عنوان یک عامل پیشگیری موثر، شاید مهم ترین نقش را در کنترل اپیدمی داشته است، افزایش دانش، نگرش و عملکرد مردم است که در این دوره اپیدمی با رعایت اصول بهداشت فردی توانستند نقش موثری داشته باشند. مطالعه های بیش تری در زمینه ارزیابی تاثیر چنین مداخله هایی مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: کووید- 19، سیاست های سلامت، مداخله های اجتماعی، ایران
|
  • E .Ghaderi, J .Hassanzadeh*, A. Rezaianzadeh, M. Nasehi, H. Barati, MR .Bazrafshan, F. Mazooji, M .Ghorbanian, N .Ghavidel, S. Razi Pages 181-191
    Background and Objectives

    A great number of tuberculosis (TB) patients present to the private sector to receive care; therefore, integrating TB control programs into private sector activities can enhance the control of TB. The Public-Private Mix (PPM) program is suggested by the World Health Organization to engage the private sector in TB control programs. In this study, a plan designed for PPM was piloted Karaj, Alborz Province, Iran.

    Methods

    In this community trial, pre-intervention assessment covered 18 months prior to the study. The intervention was a PPM package that was integrated into the health system by Karaj County Health Center. Then, three-month post-intervention data were collected. Analysis was performed with the SPSS 16 software using chi-square test.

    Results

    After the intervention, there was an increase of 40.7% in suspected cases of TB per month and an increase of 101.7% in smear positive TB cases diagnosed by Karaj laboratories. The ratio of smear positive cases to all suspected TB patients was 4.57% before and 6.56% after the intervention. The percentage of three sputum sample positive patients was 75.5% and 89.9% before and after the intervention, respectively.

    Conclusion

    The developed PPM program markedly improved the case detection; therefore, it is suggested to fix the potential defects of the program and implement it in all parts of the country.

    Keywords: Tuberculosis, Public-private Mix, Case detection, Social marketing, Karaj
  • H .Soori, T .Yousefinezhadi Pages 192-201
    Background and Objectives

    The Eastern Mediterranean Region (EMR) has the third highest road traffic fatality rate in the world. This article evaluates the epidemiology of road injuries and some of its main control factors in Iran and compares them with other countries of the EMR.

    Methods

    This study was conducted to analyze and compare traffic injuries resulting in mortality using secondary data. Data from 175 countries and 19 members of the EMR were analyzed in this study. A review study was designed to provide policy options to improve the status of the measures.

    Results

    Mortality from traffic injuries in the region according to road users was 39% for four-wheelers, 34% for pedestrians, 15% for two-wheelers, 2% for cyclists and 10% for other users. The traffic-related mortality rate was higher for users of four-wheel motorcycles and pedestrians in the EMR compared to the global average. Moreover, deaths from traffic injuries in users of four-wheel vehicles and two-wheelers in Iran were higher than the regional average.

    Conclusion

    Although Iran and EMR member states have implemented some important preventive measures recommended by the World Health Organization, significant efforts are still needed to optimize the enforcement of existing road safety laws. Sufficient attention should be paid to the needs of pedestrians, cyclists, and motorcyclists that comprise about 50% of all road traffic fatality.

    Keywords: Traffic injuries, Iran, Eastern Mediterranean, Fatality
  • F.Najafi, G.Moradi, A.Mohamadi Bolbanabad, S.Rezaei, R.Safari Faramani, B.Karami Matin, B.Piroozi, S.Darvishi, T.Mohamadi, SH.Amiri Hoseini, B.Zarei, A. Azadnia Pages 202-211
    Background and Objectives

    On 12 November 2017, an earthquake with a magnitude of 7.3 on the Richter scale occurred in Kermanshah Province. Explaining the challenges and needs of the victims in such circumstances can be an important source of information for future planning and better management of such conditions. Thus, the purpose of this study was to explain the challenges and needs of the earthquake victims.

    Methods

    This study was a qualitative study. Twenty-nine semi-structured interviews were conducted with managers, policymakers, and health and emergency relief providers in earthquake areas, and 10 focused group discussions were held with earthquake victims from December to February 2016. The data were analyzed using conventional content analysis.

    Results

    The needs and challenges in Kermanshah earthquake were classified into three periods after the earthquake: 1. Challenges and needs in the first few days with three sub-categories including management, rescue services, and urgent care, 2- Challenges and needs in the first few weeks  after the earthquake with three sub-categories including housing and emergency assistance, public health services, and access to health care; and 3. Needs and challenges in several months after the earthquake with four sub-categories including economic, social, infrastructural and health service needs.

    Conclusion

    Lack of unity of command was the main challenge in this earthquake. Another point was the health needs of victim earthquakes over time. Therefore, dispatching of aid forces to the affected areas during natural disasters should be based on planning and needs.

    Keywords: Earthquake, Kermanshah, Challenges, Needs, Disaster management
  • M. Karami, A. Doosty Irani*, S.J. Battaei, L. Rafati, M .Javaheri, M .Kheir Andish, M. Farhadi, M .Hashemi, K .Mozafari, A. Akhlagh, M .Shojaeian, AR. Maleki, R .Rostam Abadi, SH .Torkshavand, M. Khodabakhshi Pages 212-220
    Background and Objectives

    Water and foodborne diseases are major causes of mortality worldwide. The aim of this study was to investigate the factors affecting an gastroenteritis outbreak in Hamadan county in summer of 2019.

    Methods

    This study was performed based on the outbreak investigation process. After producing hypotheses based on preliminary field studies, a case-control study was conducted on 45 cases and 45 controls to investigate the factors associated with the outbreak. New cases of the disease were included according to the case definition. A logistic regression model was used to investigate potential risk factors.

    Results

    A total of 171 people were affected in this outbreak from 25 June 2019 to 01 July 2019. The at-risk population in this outbreak was 3410 individuals. The attack rate was 5.1%. Abdominal pain, vomiting, and nausea were the most common symptoms with a prevalence of 77.8%, 73.3% and 68.9%, respectively. The results of the case-control study showed that the consumption of tap and spring/well water increased the odds of disease by 4.63 and 4.13 times compared to boiled water, although these relationships were not statistically significant. The odds of diseases were significantly lower in people aged 30-45 years and 46-85 years compared people aged 15 years old and younger.

    Conclusion

    Based on the results of this study, the outbreak was related to contaminated water consumption. Therefore, regular monitoring of drinking water status is very important for the local health system.

    Keywords: Outbreak, Gastroenteritis, Case-control study, Hamadan
  • HR.Bahrami Taghanaki, E. Mosa Farkhani, R. Eftekhari Gol, P. Bahrami Taghanaki, S. Bokaei, A. Taghipour, B. Beygi* Pages 221-230
    Background and Objectives

    Diabetes is considered as one of the most common endocrine disorders worldwide. The aim of this study was to investigate the factors associated with diabetic complications.

    Methods

    A case-control study was performed on the data of 70089 diabetic patients (4622 cases and 53613 controls) extracted from the SINA Electronic Health Record (SinaEHR®) in a population covered by Mashhad University of Medical Sciences in 2018. The effect of independent variables on the likelihood of diabetic complications was investigated using single-variable and multivariate logistic regression models with the control of the potential confounding effects.

    Results

    Using the multivariate logistic regression, the odds of developing diabetic complications were 0.35 (0.31-0.38) for living in the city, 0.73(0.67-0.79) for living in the suburbs and 0.31(0.28-0.33) for living in rural areas relative to the metropolises, 0.84 (0.78-0.91) for illiterate subjects, 0.70 (0.66-0.75) for physical activity, 1.51(1.34-1.71) for stage 1 hypertension and 1.87 (1.43-2.44) for stage 2 hypertension relative to normal blood pressure, 0.79(0.74-0.85) for uncontrolled low density lipoprotein and 1.42(1.33-1.51) for uncontrolled hemoglobin A1C.

    Conclusion

    Various risk factors were identified to increase the odds ratio of diabetic complications. The most important risk factors were uncontrolled glycosylated hemoglobin and stage 1 and 2 hypertension. Control of these factors can reduce the chance of diabetic complications in diabetic patients.

    Keywords: Complications of diabetes, Risk factors, Case-Control Study, Logistic regression
  • H. Soori, T .Yousefinezhadi* Pages 231-237
    Background and Objectives

    Violence and aggressive behaviors are major risk factors for traffic accidents. The driverschr('39') attitudes and behaviors can also be influenced by personality traits. The purpose of this research was to identify the relationship between violent behaviors in driving and personality traits.

    Methods

    In this study, a 20-item researcher-made questionnaire was used to collect data related to violence and the revised 60-item Neo Personality Inventory was used to collect data about personality traits including extraversion, agreeableness, conscientiousness, neuroticism, and openness. Psychometric evaluation was performed for data collection tools from September to January 2018. Descriptive statistics and non-parametric statistical analysis including Mann-Whitney and Kruskal were used to analyze the data.

    Results

    In this study, 87.3% of the participants were male and 12.7% were female. The mean age of the participants was 42 years. The dominant personality trait was conscientiousness among the drivers (30.2%). The results showed a significant correlation between the degree of violence and neuroticism (P= 0.02). Based on regression analysis, 19% of violence could be explained based on the personality trait.

    Conclusion

    Neuroticism can potentially indicate driving behavior and the degree of violence. Therefore, it is essential to predict the drivers’ behaviors to improve road safety. It can provide useful information regarding road safety interventions for road users to target drivers who are more exposed to undesirable driving behaviors.

    Keywords: Violence, Traffic, Personality traits, Drivers
  • F. Varse, SH .Rimaz*, Y .Moradi Pages 238-247
    Background and Objectives

    Randomized clinical trials are the gold standard for evaluating the effectiveness and safety of medical interventions. Some unpredictable challenges may affect the results of these studies. Therefore, the aim of this study was to identify the challenges of clinical trial studies in different stages including design, conduct, analysis, and reporting.

    Methods

    This study was a qualitative study using content analysis performed from 2017 to 2019. The study population included 13 clinical trial experts who were selected through purposeful sampling. Semi-structured interviews were conducted with all subjects. Data saturation was achieved after 13 interviews.

    Results

    Among the 4 steps of design, conduct, analysis, and reporting, the majority of the challenges were related to conducing randomized clinical trials. Lack of knowledge of researchers, subjects, sponsors and physicians and supervisory and ethical challenges were the main challenges related to performing these studies. Poor design and lack of clinical equipoise were considered as the main challenges in the design step. Inappropriate analytical methods due to the absence of statistician in these studies were considered as the most common challenge related to analysis. Finally, lack of familiarity with international guidelines was the most important challenge in reporting.

    Conclusion

    There are many challenges in different steps of clinical trial studies. Therefore, additional education sessions focusing on the related guidelines and standards as well as GCP workshops for researchers can be helpful.

    Keywords: Randomized clinical trial, Challenges, Iran, Qualitative
  • R. Bayrami, R. Latifnejad Roudsari Pages 248-257
    Background and Objectives

    The results of cohort studies could be used in evidence-based medicine in case they have a good quality and robust methodology. Therefore, this study was conducted to assess the quality of cohort studies investigating preconception risk factors of gestational diabetes.

    Methods

    In this cross-sectional study, the cohort studies investigating the preconception risk factors of gestational diabetes during 2008-2018 indexed in PubMed, Scopus and Science Direct were searched. Keywords used for search included cohort study, pre pregnancy, preconception, risk factor and gestational diabetes. Out of 312 retrieved articles, 26 were critically appraised using the STROBE checklist. The maximum and minimum score that each article could obtain was 34 and 0, respectively. Data were analyzed using SPSS version 16.

    Results

    Of 26 articles that were reviewed, the overall agreement rate with STROBE was 78.8%. Of these, 18 articles (69/23%) were rated as moderate and eight articles (30.76%) were graded as good quality. The method and result sections were the weakest parts of the published articles.

    Conclusion

    The quality of the reported cohort studies investigating preconception risk factors of gestational diabetes is not optimal. It is recommended that chief editors, reviewers, and authors as well as obstetricians and midwives use the STROBE criteria to appraise articles critically, before using their findings in clinical practice.

    Keywords: Pre conception, Pre pregnancy, Cohort study, Gestational diabetes
  • F.Tanhaye Reshvanloo*, S.Sedaghatee, H.Kareshki, T.Saeidi Rezvani Pages 258-266
    Background and Objectives

    The widespread use of the Internet has created new issues in the field of psychological studies. One of these emerging constructs is Internet anxiety. The purpose of the present study was to investigate the construct validity of the Internet Anxiety Scale in students.

    Methods

    In a descriptive, validation study, 206 and 289 students from Farhangian University Branches of Mashhad were selected through multi-stage sampling and completed the Internet Anxiety Scale and Internet Self-efficacy scale, respectively. Internal consistency, exploratory and confirmatory factor analysis, criterion and constructive validity were evaluated using SPSS.25 and AMOS.24 software.

    Results

    The results showed that the scale had a two-factor structure with an explained variance of 55.82%. Confirmatory factor analysis was confirmed. The scale had good construct reliability. The divergent validity confirmed in relation to Internet self-efficacy (P<0.01). There was no significant difference in age (P>0.05). Gender differences were significant for fear of negative evaluation (F=6.53, P<0.01) and internet anxiety score (F=7.22, P<0.01), and girls had higher mean scores. Differences were significant according to field (P <0.01) and Science and Foreign Language students had the lowest and the highest mean score, respectively (21.37 and 27.05).

    Conclusion

    It seems that the Internet Anxiety Scale has a good reliability and validity in students.

    Keywords: Internet anxiety, Internet self-efficacy, Factor structure, Validation
  • A. Arshadi, P. Yavari*, MH. Elyasi, A .Abadi, A .Kolahi Pages 267-273
    Background and Objectives

    Studies investigating life skills and general health have mainly focused on some skills or parts of health. In this study, ten components of skills and three components of general health were examined in patients presenting to veterans’ health and counseling centers in Tehran and the relationship between each skill and multiple levels of general health was assessed.

    Methods

    this cross-sectional study was performed on 600 randomly selected service users. Data were collected using two standard questionnaires and analyzed using t-test, one-way ANOVA, Tukey post hoc and multivariate regression. Lisrel-8 path analysis and software were used to investigate the causal relationships between variables and the way a skill affected general health.

    Results

    The highest mean scores of skills were related to emotion management, critical thinking, social support and creative thinking, decision making, stress management, self-awareness, empathy and effective communication and problem solving. The results of path analysis showed a strong link between overall life skills and general health. The effect of skills on social performance was more than other components of health.

    Conclusion

    The contribution of emotion management, creative thinking, effective communication, and stress management skills to the prediction of general health was more than other life skills. Considering the importance of general health, it is recommended that educational programs be implemented with focus on these population subgroups to improve their skills and general health level.

    Keywords: Life skills, General health, Veterans
  • R .Moradzadeh, M. Jamalian, M. Zamanian* Pages 274-276

    COVID-19 has now turned into a global crisis affecting all sections of economy and investment. Many interventions have been applied to control the COVID-19 epidemic. It seems that these measures and plans need to be assessed in the coming weeks and months to determine whether or not they have been effective. Each of these interventions started in their appropriate time during the epidemic; some of them are still in progress and some have been lifted. Nevertheless, improved public knowledge, attitude, and practice has played the most important role in controlling the COVID-19 epidemic. Future studies should take into account such interventions.

    Keywords: COVID-19, Health policies, Social interventions, Iran