بررسی مقایسه ای خواص ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی عصاره اتانولی و اسانس گیاه نعناع آبی (Mentha aquatica L.)
بررسی اثرات آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی اسانس ها و عصاره های گیاهی، ازنظر کاربرد آن در فرآوری مواد غذایی، داروسازی و طب سنتی دارای اهمیت می باشد. گیاه اوجی یا نعناع آبی، یکی از گونه های مهم خانواده نعناع بوده و توزیع گسترده ای در مناطق شمال ایران دارد. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی مقایسه ای خصوصیات آنتی اکسیدانمی و ضد باکتریایی عصاره و اسانس گیاه نعناع آبی بود.
مواد و روش کار:
برای تعیین محتوای تام فنولی اسانس و عصاره از روش فولین سیوکالتو و نیز ظرفیت آنتی اکسیدانی با روش فعالیت رادیکال های آزاد DPPH و ABTS اندازه گیری و با آنتی اکسیدان سنتزی BHT مقایسه شد. درنهایت فعالیت ضد میکروبی در قالب حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) و به روش میکرودایلوشن موردسنجش قرار گرفت.
یافته ها:
محتوای فنلی تام برای عصاره و اسانس به ترتیب 10/231 و 3/23 میلی گرم اسیدگالیک بر گرم بود که اختلاف معنی داری با همدیگر داشتند (p<0.05). در تست درصد بازدارندگی رادیکال های آزاد (DPPH و ABTS)، عصاره اثر مهارکنندگی بیشتری داشت (p<0.05). حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس در مقابل لیستریا مونوسایتوژنز، استافیلوکوکوس اوریوس، اشریشیا کلای و سالمونلا تیفی موریوم به ترتیب 12/5، 12/5، 5/2 و 5/2 mg/ mL-1 و حداقل غلظت کشندگی به ترتیب 10، 10، 12/5 و 12/5 mg/ mL-1بودند که اختلاف معنی داری بین باکتری های گرم مثبت و منفی مشاهده نشد (p>0.05)..
بحث و نتیجه گیری:
این مطالعه حاکی از آن بود که عصاره اتانولی باوجود بالا بودن قدرت آنتی اکسیدانی، اثرات ضد میکروبی چندانی نشان نداد. در مقایسه اسانس روغنی آن بر روی باکتری های موردمطالعه موثر بود. بر اساس نتایج این تحقیق می توان با ترکیب اسانس و عصاره اوجی جهت رسیدن به یک ترکیب با قدرت ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی دست یافت.
-
بررسی خصوصیات ضد باکتریایی و ضد قارچی عصاره های مختلف پوست و بذر انگور قزل اوزوم (Vitis vinifera L. cv. Ghizi Uzuml) استخراج شده به روش های حلال اوتکتیک عمیق و اولتراسونیک
حسین میکائیلی، حسین تاجیک، *
نشریه زیست شناسی کاربردی، بهار 1403 -
بررسی تاثیراستفاده ازعصاره یونجه بر ویژگیهای کیفی ماست کم چرب
محمود کهنه پوشی، الهام آزادفر*، ، دبیر شریفی، نگار پیری
مجله میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی، زمستان 1402