پیشی بینی آمادگی به اعتیاد نوجوانان براساس شیوه های فرزندپروری والدین و نقش میانجی منبع کنترل: یک مطالعه توصیفی
شیوه های فرزندپروری والدین نقش مهمی در تربیت فرزندان را به عهده دارد. این شیوه ها می توانند در پیش گیری یا پیدایش اعتیاد در فرزندان نقش به سزایی داشته باشد. این پژوهش با هدف پیش بینی آمادگی به اعتیاد نوجوانان براساس شیوه های فرزندپروری والدین و نقش میانجی منبع کنترل انجام شد.
روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه نوجوانان پسر مقطع دوم متوسطه، به همراه والدین آن ها در شهر ایذه در سال تحصیلی 98-1397 بود. از بین جامعه یاد شده تعداد 300 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش، نوجوانان پرسش نامه منبع کنترل Rutter و پرسش نامه آمادگی به اعتیاد، و والدین آن ها نیز پرسش نامه شیوه های فرزندپروری Bamuirend را تکمیل نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل مسیر صورت پذیرفت.
در این مطالعه نتایج تحلیل مسیر بیانگر برازش مدل فرضی پژوهش بود. تحلیل داده ها نشان داد ضرایب مسیر شیوه فرزندپروری سهل گیر بر آمادگی به اعتیاد (301/0=β، 001/0p<)، ضرایب مسیر شیوه فرزندپروری مستبد بر آمادگی به اعتیاد (310/0=β، 001/0p<) و ضرایب مسیر شیوه فرزندپروری مقتدر بر آمادگی به اعتیاد (398/0-=β، 001/0p<) در مدل مورد بررسی معنی دار است. هم چنین منبع کنترل نقش میانجی بر روابط بین آمادگی به اعتیاد نوجوانان و شیوه های فرزندپروری والدین ایفاء می کند.
با توجه به نتایج حاصله، برای تبیین آمادگی به اعتیاد نوجوانان می توان از متغیرهای شیوه های فرزندپروری و نقش میانجی منبع کنترل استفاده نمود. براین اساس توصیه می شود از نتایج این مطالعه در طراحی برنامه های آموزشی و درمانی اعتیاد نوجوانان استفاد گردد.
واژه های کلیدی: آمادگی به اعتیاد، شیوه های فرزندپروری، منبع کنترل، نوجوانان، ایذه
-
آزمون مدل علی سلامت عمومی براساس توکل بر خدا و حمایت اجتماعی با واسطه گری ویژگی های شخصیتی در زنان
*، سمیه حاتمی
نشریه روانشناسی اجتماعی، بهار 1402 -
مدل ساختاری پرخاش گری پنهان براساس ویژگی های شخصیتی و ادراک انصاف با میانجی گری مهارت های ارتباطی در زنان متقاضی طلاق
ساغر مرتضی یی، *
فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده، زمستان 1400