زمان واکنش در حل مسئله خلاقانه و نقش هیجان بر آن در کارکنان وظیفه یک دانشگاه نظامی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

یکی از مسایل مهم در محیط های نظامی، زمان واکنش در حل مسایل خلاقانه و تصمیم گیری در مورد آن است. از عوامل تاثیرگذاری بر زمان واکنش، القای هیجان منفی و مثبت است. علاوه بر این، نقش تعدیل گر متغیرهای همگام حل مسئله می تواند اثر تعاملی هیجان بر زمان واکنش را تحت الشعاع خود قرار دهد.

هدف

این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر القای هیجان مثبت و منفی بر سرعت واکنش حل مسئله خلاقانه انجام شده است.

مواد و روش ها: 

روش پژوهش حاضر، از نوع مطالعات آزمایشی پیش-پس آزمون همراه با گروه کنترل است که در دو مرحله و با فاصله چهار روز در سال 99-1398 انجام شد. جامعه پژوهش شامل تمام کارکنان وظیفه یکی از دانشگاه های علوم پزشکی نظامی بود که از این بین 24 نفر برای انجام مطالعه آزمایشی به شکل در دسترس انتخاب شدند. واحدهای پژوهش پس از تکمیل سیاهه حل مسئله خصلتی و آزمون تداعی دور، در مرحله دوم آزمایش، به شکلی تصادفی در سه گروه القای هیجان مثبت، منفی و خنثی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل عاملی آمیخته درون- بین گروهی استفاده شد. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و در سطح معناداری 0/05 مورد تحلیل قرار گرفت.

یافته ها:

 در این پژوهش، تنها فرضیه تفاوت زمان های پاسخ گویی به آزمون حل مسئله خلاقانه تداعی های دور در مرحله پیش آزمون و پس آزمون در سه گروه القای هیجان مثبت، منفی و خنثی، در نمونه پژوهشی مورد تایید قرار گرفت (3/58 F=، 0/05 α< و 24n=).

بحث و نتیجه گیری: 

نتایج نشان داد که بین زمان پاسخگویی به آزمون حل مسئله خلاقانه تداعی های دور در مرحله پیش آزمون و پس آزمون در سه گروه القای هیجان مثبت، منفی و خنثی تفاوتی معنادار وجود دارد. این نتیجه گیری نشان می دهد که با آموزش هیجانی می توان به سرعت واکنش در حل مسئله خلاقانه کمک کرد. پیشنهاد می شود به خصوص در نیروهای نظامی این آموزش در دستور کار قرار گیرد.

زبان:
فارسی
صفحات:
351 تا 359
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2260886 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)