بررسی جوانه زنی، ظهور گیاهچه و مدیریت آفات و بیماری های خزانه توتون (Nicotiana tabacum) رقم K326 در پاسخ به ضدعفونی بذر

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

بذر نهاده و اساس تولید محصولات زراعی است و کاشت توتون به صورت نشاءکاری بوده و نشاء آن در سینی شناور در خزانه تولید می شود. از این رو جوانه زنی بذر و سلامت گیاهچه های ایجاد شده و مدیریت آفات و بیماری های گیاهچه از اهمیت زیادی برخوردار است؛ بنابراین، ارزیابی اثر ضدعفونی کردن بذرها بر جوانه زنی و مدیریت آفات و بیماری های مهم در خزانه برای تولید نشاءهای قابل انتقال سالم توتون حایز اهمیت می باشد. هدف از این آزمایش بررسی اثر ضدعفونی بذر توتون رقم K326 بر جوانه زنی و درصد نشاهای قابل انتقال تولید شده و مدیریت آلودگی به مگس سیارید، شته و پوسیدگی یقه، در سیستم خزانه سینی های شناور بود.

مواد و روش ها: 

آزمایش در مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش در سال 1393 در قالب طرحی کاملا تصادفی در 3 تکرار اجرا گردید. بذرها به روش اسپری با قارچ کش های متالاکسیل (ریدومیل) و تیوفانات متیل (توپسین-ام) و حشره کش های ایمیداکلوپراید (گایوچو)، تیومتوکسام (کروزر) و تیودیکارب (لاروین) و گرما دادن بذرها با هوای گرم (دمای 60 درجه سلسیوس) به مدت یک ساعت، تیمارکردن بذرها با آب گرم (50 درجه سلسیوس) به مدت 10 دقیقه و تیمار با هیپوکلریت سدیم 5/0 درصد به مدت 4 دقیقه، ضدعفونی شدند. سپس درصد گیاهچه های عادی با آزمون جوانه زنی استاندارد، درصد ظهور گیاهچه در سینی های خزانه شناور، درصد نشاهای قابل انتقال از خزانه شناور و درصد نشاهای آلوده به مگس سیارید، شته و پوسیدگی یقه ارزیابی شدند.

یافته ها:

 نتایج نشان داد بذرهای توتون رقم K326 ضدعفونی شده به صورت اسپری کردن با 5/2 گرم در کیلوگرم بذر متالاکسیل+ 5/2 گرم در کیلوگرم بذر+ تیوفانات-متیل (پودر وتابل 70 درصد) + 10 گرم در کیلوگرم بذر ایمیداکلوپراید + 6 سانتی متر مکعب در کیلوگرم بذر حشره کش تیودیکارب، از بیشترین درصد گیاهچه های عادی، درصد ظهور گیاهچه ها در سینی های خزانه شناور و درصد نشاهای قابل انتقال و کمترین درصد گیاهچه آلوده به مگس سیارید و شته و پوسیدگی یقه برخوردار بودند.

نتیجه گیری: 

نتایج این تحقیق به طورکلی نشان داد کلیه تیمارهای مورد بررسی ضدعفونی بذر نسبت به شاهد جوانه زنی بذرها و درصد ظهور گیاهچه ها در سینی های خزانه شناور و نشاهای قابل انتقال را بهبود داده و نیز گیاهچه های آلوده به پوسیدگی یقه و مگس سیارید و شته را کاهش دادند. همچنین صفات بررسی شده مذکور در تیمارهای ضدعفونی بذر با قارچ کش ها و حشره کش های مورد بررسی از برتری نسبت به تیمارهای غیرشیمیایی ضدعفونی مورد بررسی برخوردار بودند.

زبان:
فارسی
صفحات:
209 تا 219
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2267414