تاثیر Platelet-rich plasma در ترمیم بافتی جراحی دندان عقل فک پایین
جراحی دندان عقل، اغلب منجر به درد، تورم و نقص استخوانی میشود. فاکتورهای رشد موجود در پلاسمای غنی از پلاکت PRP (Platelet-rich plasma) میتوانند روند بهبودی را تسریع کنند، در نتیجه، دورهی بهبودی بعد از عمل کوتاه میشود. هدف از این مطالعه، بررسی اثر کاربرد موضعی پلاسمای غنی از پلاکت در ترمیم بافت نرم بعد از جراحی دندان عقل نهفتهی نسج نرم فک پایین بود.
در این مطالعهی کارآزمایی بالینی یکسوکور، تعداد 30 بیمار که نیاز به جراحی دندان عقل نهفتهی نسج نرم فک پایین داشتند، از بین مراجعهکنندگان به بخش جراحی دانشکدهی دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) در سال 1394 انتخاب شدند. بیماران به دو گروه آزمایش و شاهد تقسیم گردیدند. در گروه آزمایش، بعد از جراحی دندان عقل، در ساکت دندان PRP قرار داده شد در حالی که گروه شاهد، هیچ دریافتی نداشتند. شدت درد، مدت زمان خونریزی، میزان باز شدن دهان، درای ساکت، بازشدگی زخم، شدت تورم و رنگ مخاط ناحیهی تحت جراحی بررسی شدند. دادهها با آزمونهای آماری t-test، Mann-Whitney و Fisher تجزیه و تحلیل شدند (0/05 > p value).
میانگین نمرهی شدت درد در روز سوم بعد از جراحی و فراوانی بازشدگی زخم در روز هفتم بعد از جراحی در گروه آزمایش به طور معنیداری کمتر از گروه شاهد بود (0/001 > p value). میانگین مدت زمان خونریزی در روز سوم بعد از جراحی، اگرچه در گروه آزمایش کمتر از گروه شاهد بود اما این تفاوت از نظر آماری معنیدار نبود (0/59 = p value). میزان بروز درای ساکت در روز هفتم و میانگین میزان باز شدن دهان در روزهای سوم و هفتم بعد از جراحی نیز بین دو گروه تفاوت معنیداری نداشتند.
استفاده از PRP موضعی، اثر مفیدی روی بهبود ترمیم ساکت دندان، بعد از جراحی مولر سوم داشت. بر خلاف گروه شاخص، گروه تحت نظر با PRP، کاهش درد و ترمیم بهتری را در بافت نرم ثبت کردند.