مطالعه اثرات سرطان زایی و سمیت سلولی مالاتیون در موش سوری در شرایط درون تنی و برون تنی
سموم کشاورزی از خانواده ارگانوفسفره عوارض مختلفی را بر بافت های بدن ایجاد می نمایند. این مطالعه به منظور اثر مالاتیون بر هورمون های جنسی و اثرات سرطان زایی آن در تماس جلدی در موش سوری نر انجام شد.
تعداد 30 سر موش سوری نر بالغ به دو گروه شاهد و تیمار تقسیم شدند. در گروه تیمار مالاتیون با غلظت ppm 1 به میزان 1 میلی لیتر به مدت 12 هفته روی پوست ریخته شد. در پایان دوره سطح سرمی هورمون های تستوسترون، لوتیینه کننده، و محرکه فولیکولی اندازه گیری و پس از کالبدگشایی از ارگان های مورد نظر نمونه بافتی برداشته شد. همچنین سمیت سلولی با استفاده از تست MTT و میکرونوکلیوس به صورت برون تنی مورد سنجش قرار گرفت و درصد IC50 تعیین گردید.
در گروههای تیمار هورمون لوتیینه کننده تغییر معنیداری نسبت به گروه کنترل نداشت ولی هورمون محرکه فولیکولی و تستوسترون کاهش معنی داری نشان داد. در بررسی بافت شناسی سمیت خفیف کبدی در گروه های تیمار مشاهده شد. درصد فراوانی میکرونوکلیوس ها در غلظت های 100، 50 و 250 میکروگرم بر میلی لیتر و تست MTT در غلظت های 100-10 میکروگرم بر میلی لیتر مالاتیون به طور معنی داری با گروه کنترل متفاوت بود (0/05 <p).
تماس جلدی با مالاتیون می تواند اثرات مخربی بر روی هورمون های جنسی و همچنین بافت های بدن داشته باشد. با توجه به مصرف بالای این حشره کش در ایران، ضروری است که دقت و مراقبت بیشتری بر نحوه مصرف آن و میزان برخورد انسان با آن صورت پذیرد تا از خطرات احتمالی آن بر روی بافت های بدن جلوگیری شود.