مقایسه اثربخشی مداخلات مبتنی بر ارزیابی مجدد شناختی و ذهن آگاهی در اصلاح شاخص توده بدنی، ولع به غذا و پرخوری در زنان دارای اضافه وزن

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی مداخله های مبتنی بر ارزیابی مجدد شناختی و مبتنی بر ذهن آگاهی در اصطلاح ولع به غذا، پرخوری و کاهش وزن در زنان دارای اضافه وزن بود.

مواد و روش ها

مطالعه حاضر، شبه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود که در سه گروه اجرا شد (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل). تعداد 45 زن دارای اضافه وزن و چاق به روش دردسترس انتخاب شدند. دو گروه آزمایش با برنامه آموزش آگاهی از خوردن مبتنی بر ذهن آگاهی (MB-EAT) و مداخله ارزیابی مجدد شناختی تحت درمان قرار گرفتند. آزمودنی ها قبل از درمان و بعد از اتمام آن، پرسشنامه ولع به غذا - صفت (FCQ-T) و پرسشنامه پرخوری افراطی (BES) را تکمیل کردند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

نتایج

نتایج نشان داد که درمان MB-EAT منجر به کاهش معنادار ولع به غذا و پرخوری افراطی شد (01/0<P)؛ درحالی که بین گروه ارزیابی مجدد شناختی و گروه کنترل از لحاظ این متغیرها تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0>P). همچنین درمان مبتنی بر ذهن آگاهی منجر به کاهش معنادار شاخص توده بدنی افراد شد (01/0<P)؛ درحالی که بین گروه ارزیابی مجدد شناختی و گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0>P).

نتیجه گیری

یافته ها نشان می دهند که درمان مبتنی بر ذهن آگاهی با ارتقای ظرفیت خودتنظیمی افراد، آگاهی از علایم درونی و بیرونی و کاهش رفتارهای خودکار، می تواند درمانی موثر و پایداری برای کاهش وزن و اصلاح ولع به غذا و پرخوری باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
951 تا 962
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2316200 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)