بررسی خطاهای پزشکی در بخش های زنان و زایمان: یک مطالعه توصیفی- مقطعی بین سال های 1381 تا 1397 در شهرستان جهرم
قصور در پزشکی اقدامی است که یک متخصص پزشکی یا مراقبت های بهداشتی انجام داده و از استانداردها در حرفه اش منحرف می شود و باعث آسیب به بیمار می شود. در این میان قصور پزشکی در رشته زنان و زایمان بخش گسترده ای از شکایات علیه پزشکان را شامل می شود که پیشگیری از وقوع این نوع قصور نیازمند درک اپیدمیولوژی ان می باشد. در این مطالعه نیز بررسی خطاهای پزشکی در بخش های زنان و زایمان شهرستان جهرم پرداخته شد.
مطالعه مقطعی- توصیفی حاضر به بررسی خطاهای پزشکی مربوط به پرونده های ارجاعی به سازمان پزشکی قانونی جهرم در بخشهای زنان و زایمان بین سال های 1381 تا 1397 پرداخت. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه و استفاده از اطلاعات موجود در پرونده های موجود در کمیسیون پزشکی اداره کل پزشکی قانونی شهرستان جهرم بود. اطلاعات در نرم افزار SPSS تحلیل گردیدند.
16 مورد شکایت در بازه زمانی مورد نظر بر علیه متخصصان زنان ادعا گردیده بود؛ که تعداد 14 پرونده (35/82 درصد) مربوط به زایمان، 1 پرونده (88/5 درصد) مربوط به عفونت تناسلی و 1 پرونده (88/5 درصد) مربوط به تومور سینه بود. میانگین سن افراد شاکی برابر 29.81 بود. جوان ترین شاکی 24 سال و مسن ترین 45 سال سن داشتند. رای صادر شده برای 9 مورد (94/52 درصد) از شکایات منجر به اثبات عدم قصور، 3 مورد (64/17 درصد) نشان دهنده بی مبالاتی متخصص زنان و زایمان، 2 مورد (76/11 درصد) قرار منع تعقیب مشمول مرور زمان، 1 مورد (88/5 درصد) منجر به توبیخ کتبی متخصص زنان و زایمان و 1 مورد (88/5 درصد) رضایت شاکی به متخصص زنان و زایمان بود. در سه مورد بی مبالاتی رخ داده، یک مورد مربوط به جا گذاشتن وسایل عمل جراحی در حین عمل سزارین، یک مورد مربوط به فوت نوزاد حین زایمان و یک مورد مربوط به عدم تشخیص تومور سینه بود.
اکثر اتهامات قصور پزشکی در پرونده های علیه متخصص زنان و زایمان، مربوط به مدیریت زایمان است. این موضوع لزوم ارایه دوره هایی بر اساس کیس های پیچیده منجر به شکایات برای کادر درمان بخش های زنان و زایمان را نشان می دهد.