تقویت صنایع غذایی حلال با استفاده از پسماندهای غذایی اقتصاد فرآورده های حلال
هر ساله میلیون ها تن پسماند مواد غذایی حلال در محیط دفع می شود. این امرعلاوه بر اینکه موجب پدیده گرمایش جهانی می گردد، موجب تضرر اقتصادی واحدهای صنعتی غذای حلال نیز می گردد. در دو دهه گذشته، جهانی شدن، سبک زندگی و ترجیح های مصرف کننده و پویایی بازار تاثیر قابل توجهی بر صنایع غذایی داشته است که این امر خود موجب رقابت در صنایع نیز گردیده است، این عوامل تقریبا بر همه صنایع غذایی تاثیر گذاشته که صنعت غذای حلال نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. این در حالی است که طبق آیات و روایات در دین مبین اسلام اسراف و تبذیر منع گردیده است.
بررسی روش های مدیریت پسماند علاوه بر جلوگیری از اسراف و دورریز پسماندهای غذایی می تواند منجر به اشتغال زایی و بازگشت سرمایه در گردش کارخانه ها گردد. در این مقاله به بررسی روش های بازیافت و بازمصرف پسماندهای غذایی در صنعت از جمله بازیافت و تصفیه زیستی در جهت تولید انرژی و سوخت هایی با منشا زیستی و جایگزینی با سوختهای فسیلی؛ تصفیه و بازیافت در جهت تولید کودهای آلی و جایگزینی با کودهای صنعتی؛ و بازیافت پسماندها و ضایعات در جهت بازگرداندن به چرخه صنعت و استفاده بهینه پرداخته شده است.
پسماندهای آلی از لحاظ علمی دارای ارزش بالایی هستند، با مدیریت صحیح و کارآمد پسماندهای صنعت غذای حلال علاوه بر جلوگیری از ضررهای اقتصادی و کاهش آلودگی های زیست محیطی می توان به تولید محصولات جدید پرداخت که منجر به بازگشت سرمایه و ایجاد اشتغال می گردد و در نتیجه خودکفایی و استقلال کشورهای اسلامی از واردات و حتی ایجاد صادرات و ارز آوری در برخی زمینه ها را موجب می گردد.
-
مروری بر اقتصاد زیستی چرخشی پسماندهای غذایی تفکیک نشده به کمک حشرات
، مسعود هنرور*
مجله علوم غذایی و تغذیه، تابستان 1402 -
ارزیابی اثرات آبیاری با چای کمپوست نوآورانه از پسماند غذایی بر روی برخی صفات گوجه فرنگی
، جواد رزمی*، مسعود هنرور
فصلنامه حفاظت منابع آب و خاک، زمستان 1400