تاثیر واحد درسی تغذیه بر سواد تغذیه ای و شاخص تن سنجی (BMI) در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
سلامت تغذیه، نیازمند سواد تغذیه میباشد و جهت افزایش آن نیاز به برنامههای آموزشی مناسب است. لذا این پژوهش با هدف تعیین تاثیر گذراندن واحد درسی تغذیه بر سواد تغذیهای و شاخصهای تنسنجی (BMI) انجام شد.
در این پژوهش تحلیلی، تعداد 228 نفر از دانشجویان پزشکی انتخاب شدند و سپس به دو گروه که واحد تغذیه را گذرانده بودند (114 نفر) و گروهی که این واحد درسی را هنوز نگذرانده بودند (114 نفر)، تقسیم شدند. برای جمعآوری دادهها ابزار سه بخشی اطلاعات فردی، پرسشنامهی سواد تغذیه و محاسبهی BMI استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از روشهای آماری توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون مجذور کای، تی مستقل، one-way ANOVA، پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه) به وسیلهی نرمافزار SPSS نسخهی 19 استفاده گردید.
بین میانگین و دستهبندی BMI و همچنین میانگین سواد تغذیه در دو گروه، تفاوت معنیداری وجود نداشت. بین سطوح سواد تغذیه (کم، متوسط، زیاد) در دو گروه، تفاوت معنیداری وجود داشت (0/015 = p value). بین نمرهی BMI، گذراندن واحد درسی تغذیه و نمرهی سواد تغذیه در دو گروه، ارتباط معنیداری مشاهده نشد. همچنین آزمون رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که گذراندن واحد درسی تغذیه میتواند به میران 52/0 برابر نسبت به دانشجویانی که این واحد را نگذراندند موجب افزایش سواد تغذیه گردد (0/02 = p value).
یافتهها نشانگر سطح بالاتر سواد تغذیه در دانشجویانی بود که واحد درسی تغذیه را گذرانده بودند. بنابراین شاید بتوان با تاکید بر واحد درسی مذکور، موجب افزایش سواد تغذیه و ارتقای سلامت تغذیه شد.
-
تعیین و مقایسه انرژی و موادمغذی سبد غذایی معمول خانوار به تفکیک اقلیم ها در سال های 1395 تا 1398، با استفاده از داده های هزینه و درآمد خانوار
فاطمه آقاعلی خانی، حسن عینی زیناب، سید رضا سبحانی، *
فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، پاییز 1402 -
امتیاز تنوع غذایی سالمندان ساکن شهر تهران و عوامل جمعیت شناختی و اجتماعی- اقتصادی مرتبط با آن در سا ل های 1396 و 1400: یک مطالعه طولی
مهشید رضایی، حسن عینی زیناب، نسرین امیدوار، سمانه جعفری پور، *
فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، بهار 1402