بررسی کیفی برنامه تحول و نوآوری درآموزش پزشکی
در طی سال های اخیر نظام آموزش علوم پزشکی در ایران با تدوین برنامه های راهبردی در زمینه توسعه آموزش پزشکی، پیشرفت قابل توجهی داشته است. برنامه تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی، ازجمله گام های طرح تحول نظام سلامت است که در سال 1394 با نگاه به سیاست ها، نقشه ها و راهبردهای کلان کشور ارایه گردید. این پژوهش به منظور تبیین درک صاحب نظران و مدیران ارشد آموزش علوم پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی کشور درباره سند برنامه تحول و نوآوری در آموزش پزشکی انجام شد.
این مطالعه به روش کیفی و با رویکرد تحلیل محتوی در سال 1396 انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات، از مصاحبه استفاده شد. مطالعه با روش نمونه گیری هدف مند و حجم نمونه مبتنی بر پدیده اشباع بود. تعداد 15 نفر از صاحب نظران این حوزه به صورت حضوری و تلفنی مورد مصاحبه قرار گرفتند. آنالیز داده ها با استفاده از روش 5 مرحله ای گرانیهایم و لاندمن انجام شد.
از سخنان شرکت کنندگان در پژوهش مجموعا 108 کد استخراج گردید. با توجه به شباهت ها و تفاوت های موجود بین کدها طبقات و زیرطبقات مختلفی به دست آمد و در قالب پنج درون مایه قرار داده شد. این پنج تم اصلی عبارت بود از پیچیدگی، چالش ثبت و گزارش محوری، جامعیت، گفتمان سازی آموزش و افق های جدید.
برنامه تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی موجب تقویت تعامل و ارتباط هدف مند بین دانشگاه های منطقه و ایجاد گفتمان تحول و نوآوری آموزش در فضاهای دانشگاهی شد. در نظر گرفتن نقاط قوت و نقاط ضعف این برنامه (مطابق با دیدگاه صاحب نظران) می تواند برنامه ریزی اجرایی این طرح را به واقعیت نزدیک نماید.
-
الگوی طراحی آموزشی علوم پزشکی صلاحیت محور مبتنی بر اجتماع کاوشگر
مهناز فاطمی عقدا، جواد حاتمی*، ، ابراهیم طلایی
نشریه پژوهش در آموزش علوم پزشکی، پاییز 1403 -
شناسایی ابعاد صلاحیت در آموزش علوم پزشکی
مهناز فاطمی عقدا*، جواد حاتمی، ابراهیم طلایی،
مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی، فروردین 1403