بررسی رابطه آگاهی بیماران بیمارستان های شهرستان زابل از منشور حقوق بیمار با میزان مطالبه آن در شش ماهه اول سال 1396
هدف منشور حقوق بیمار، دفاع از حقوق بیماران و اطمینان از مراقبت کافی از آنها میباشد. آگاهی از منشور حقوق و فراهمسازی شرایطی برای استفادهکنندگان خدمات درمانی جهت مطالبه این حقوق امری ضروری است، لذا این مطالعه با هدف بررسی رابطه آگاهی بیماران بیمارستانهای شهر زابل از منشور حقوق بیمار با میزان مطالبه آن در سال 1396 انجام شد.
این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی است که بر روی 400 بیمار مراجعهکننده در بیمارستانهای شهرستان زابل در سال 1396 انجام شد. اطلاعات از طریق دو پرسشنامه شامل ویژگیهای دموگرافیک و سوالات مربوط به آگاهی از منشور حقوق بیمار و میزان مطالبه آن گردآوری شد. جهت تجزیه و تحلیل از نرمافزار SPSS 22 و آزمونهای تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه استفاده گردید.
نتایج به دستآمده از پژوهش حاضر نشان دادند که میانگین نمره آگاهی بیماران از منشور حقوق 1/08±7/21 بوده و در سطح ضعیف قرار دارد. همچنین میانگین نمره مطالبه بیماران از منشور حقوق 0/87±3/85 بود که در سطح ضعیف قرار داشت و نیز نتایج نشان داد بین میزان تحصیلات، وضعیت تاهل، جنسیت، محل سکونت با میزان آگاهی از منشور حقوق و میزان مطالبه آن رابطه معنادار وجود داشت.
قبل از اجرای پرسشنامهها، ابتدا در مورد هدف از این پژوهش و همچنین محرمانهبودن نتایج به بیماران توضیح داده شد تا با رضایت آگاهانه در تحقیق شرکت کنند.
این پژوهش نشان میدهد که سطوح مختلف مطالبه منشور حقوق بیماران با میزان آگاهی از منشور حقوق ارتباط مستقیم معناداری دارد، به طوری که آگاهی مراجعین به بیمارستانهای زابل از محتوای منشور حقوق بیمار ضعیف بوده و در نتیجه مطالبهگری آنها هم کم بوده است، لذا پیشنهاد میگردد هر یک از پنج محور منشور به طور مجزا به صورت مدون تهیه شود و در هنگام پذیرش بیماران این اطلاعات را به صورت مکتوب به بیماران و مراجعهکنندگان ارایه دهند.
-
واکاوی مبانی فقهی ضمان در خسارات ناشی از استفاده از محصولات صنعتی با نشان استاندارد
زینب سنچولی*،
نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی، بهار و تابستان 1402 -
عدم حجیت خبر واحد در حصر معاملات و قراردادها
*، حمید موذنی بیستگانی
فصلنامه جستارهای فقهی و اصولی، بهار 1403