ارزیابی پتانسیل ریسک خطر فلزات سنگین (مس، وانادیوم، سرب و نیکل) در بافت عضله و کبد ماهی شورت (Silago sihama) و رسوبات سطحی خورموسی، خلیج فارس
این مطالعه با هدف بررسی غلظت فلزات سنگین (مس، وانادیوم، سرب و نیکل) در نمونه های آب، رسوبات و بافت عضله و کبد ماهی شورت (Sillago sihama) در خورموسی، استان خوزستان انجام شد. نمونه ها در دو فصل زمستان (1391) و تابستان (1392) به صورت تصادفی از 3 ایستگاه برداشت و غلظت میزان فلزات سنگین با استفاده از روش طیف سنجی جذب اتمی (AAS) اندازه گیری شد. بر اساس نتایج تحقیق، شاخص زیستی کبد برای این چهار عنصر در فصل زمستان به ترتیب 33/183، 05/0، 29/0 و 35/2 و در فصل تابستان به ترتیب 7/21، 07/0، 25/0 و 05/1 و شاخص تجمع زیستی بافت ماهیچه در فصل زمستان به ترتیب 130، 02/0، 07/0 و 45/1 و در فصل تابستان به ترتیب 3/18، 02/0، 07/0 و 49/0 محاسبه شد. نتایج تحقیق نشان داد که رابطه خطی معنی داری بین غلظت عناصر سنگین در رسوب با میزان تجمع فلزات در بافت عضله و کبد ماهی شورت دیده می شود. بر اساس نتایج این تحقیق، شاخص پتانسیل ریسک اکولوژیک (RI) خورموسی در محدوده ریسک اکولوژیک کم ارزیابی شد. می توان گفت که در خورموسی به عنوان یکی از مناطق حساس اکولوژیکی و زیست محیطی شناخته شده، نشانه هایی از روند رو به افزایش میزان آلودگی فلزات وجود دارد که سطح نگرانی در منطقه را به لحاظ اکولوژیک و سلامت عمومی مردم بالا می برد.
تجمع زیستی ، خور موسی ، خوزستان ، ریسک اکولوژیک ، فلزات سنگین ، ماهی شورت
-
Design of an environmental management model for the efficient use of urban floods using the DPSIR model (Case study: Tehran city)
Aliakbar Karimipour Zarei, *, Hosein Parvaresh, Mohsen Dehghani Qanateghestani
Anthropogenic Pollution Journal, Winter and Spring 2024 -
نوسان جمعیت زمستان گذران خانواده مرغابیان (Anatidae) در تالاب های حوضه بختگان، ایران
فرهاد حسینی طایفه*، ، منا ایزدیان، سید قاسم قربانزاده
نشریه علوم محیطی، تابستان 1402