تحلیل رفتار انتخاباتی شهروندان در انتخابات شورای اسلامی شهر (مطالعه موردی: شهر سنقر)
شورای شهر امروزه به عنوان یکی از اصلی ترین ارکان های مدیریت شهری محسوب می گردد که پس از انتخاب توسط شهروندان، وظایفی در قلمرو شهر و از جمله انتخاب شهردار را بر عهده می گیرد، لذا با اطمینان می توان بیان نمود که هرچه در انتخاب شورای شهر منطقی تر عمل شود به همان میزان نیز می توان به کارآمدتر بودن مدیریت شهری امیدوار بود. از آنجا که شهروندان هر یک بر اساس ملاک های خاصی کاندیدای مورد نظر خود را انتخاب می کنند لذا در این پژوهش به تحلیل رفتار انتخاباتی شهروندان شهر سنقر در انتخابات شورای اسلامی شهر بر اساس سه نظریه رایج (نظریه ایدیولوژی مسلط، نظریه انتخاب عقلایی، نظریه هویت حزبی- جناحی) در رفتار انتخاباتی شهروندان پرداخته ایم.
این پژوهش از نظر هدف کاربردی بوده و از لحاظ روش تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد. جهت گردآوری داده ها از ابزار مصاحبه و پرسش نامه استفاده گردیده و حجم نمونه نیز با استفاده از فرمول کوکران 388 نفر محاسبه شده است. داده های گردآوری شده از طریق نرم افزار SPSS20 و آزمون های آن t تک نمونه ای (One-Sample T Test) و خی دو (Chi- square Test) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
نتایج به دست آمده بیانگر آن است که رفتار انتخاباتی شهروندان شهر سنقر در انتخابات کاندیدای شورای اسلامی شهر، با در نظر گرفتن عدد 3 به عنوان حد متوسط، با میانگین 71/3، به نظریه انتخاب عقلایی نزدیک بوده و نظریه های ایدیولوژی مسلط با میانگین 27/3 و هویت حزبی- جناحی با میانگین 22/2 در مرحله بعدی قرار گرفته اند؛ در قالب مقایسه جنسیت شهروندان و نوع رفتار انتخاباتی آنان نیز نتایج حاصله گویای این واقعیت است که زنان در گویه های مربوط به نظریه های ایدیولوژی مسلط و نظریه انتخاب عقلایی، بیشتر از مردان تحت تاثیر بوده اند و در گویه های مربوط به نظریه هویت حزبی- جناحی عکس این قضیه صورت گرفته است.
بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که رفتار انتخاباتی شهروندان شهر سنقر در انتخابات شورای اسلامی شهر به نظریه رفتار انتخاباتی عقلایی نزدیکتر می باشد که این امر می تواند ناشی از منطقی بودن شهروندان در فرایند تصمیم گیری جهت انتخاب کاندیدای شورای شهر باشد.