بررسی عوامل جامعه شناختی موثر بر پیشگیری از تخلفات رانندگی درون شهری (مورد مطالعه: رانندگان شهر تهران)
تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر عوامل جامعه شناختی بر تصادفات درون شهری شهر تهران انجام شده است. نگاه محقق در این تحقیق با استفاده از تبیین نظری است که پشتوانه فرضیات پژوهش قرار گرفته است.
تحقیق حاضر به لحاظ روش، پیمایشی با استفاده از ابزار پرسشنامه و از نظر زمانی مقطعی است. در این پژوهش 384 نفر از رانندگان دارای گواهینامه رانندگی ساکن در شهر تهران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و طرح نمونهگیری تحقیق، از نوع نمونهگیری احتمالی بوده که به روش نمونهگیری طبقهای متناسب طی دو مرحله طراحی و تعیین شده است.
یافتههای حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داده که پیوند اجتماعی در قالب دو مفهوم وابستگی و تعهد (51/0 = β) بیشترین تاثیر را بر پیشگیری از تخلفات رانندگی در شهر تهران دارد و پس از آن متغیر کنترل اجتماعی با ضریب (36/0 = β) دومین متغیر اثرگذار بر پیشگیری از تخلفات رانندگی در شهر تهران است. با توجه به ضرایب مثبت و منفی موجود در مدل میتوان گفت با افزایش پیوند اجتماعی (وابستگی و تعهد) و کنترل اجتماعی سطح پیشگیری از تخلفات رانندگی در شهر تهران بیشتر میشود و در صورت کاهش بی سازمانی اجتماعی، فشار ساختاری و پرخاشگری و ناکامی پیشگیری از تخلفات رانندگی در شهر تهران بیشتر میشود.