وضعیت سلامت عمومی و سلامت روان پرستاران بیمارستانهای شهرستان لارستان در سال 1399
سلامت روان از مهم ترین مباحث حوزه بهداشت و سلامت است که در پرستاران به دلیل ماهیت شغلی آنها در حفظ سلامت بیماران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف پژوهش حاضر تعیین وضعیت سلامت عمومی و سلامت روان پرستاران بیمارستانهای شهرستان لارستان بود.
این مطالعه مقطعی به صورت توصیفی- تحلیلی و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای روی 150 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستانهای شهرستان لارستان در سال 1399 انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه خود ساخته اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی (GHQ28) و همچنین پرسشنامه استاندارد سلامت روان (SCL90-R) بود. به منظور تحلیل داده ها از شاخصهای مرکزی و پراکندگی و آزمونهای آماری تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون با کمک نرم افزار آماری SPSS-22 استفاده شد.
میانگین سنی پرستاران مورد مطالعه برابر با 7/9±32/7 سال بود. یافته های مطالعه، میانگین نمرات سلامت عمومی و سلامت روان پرستاران مورد بررسی را به ترتیب برابر با 13/2±60/96 و 49/5±180/2 نشان داد. پرستاران بخشهای مراقبت ویژه و داخلی دارای بدترین وضعیت سلامت عمومی و سلامت روان بودند. بدترین نمره مولفه سلامت روان پرستاران مربوط به حیطه های شکایات جسمانی و وسواس رفتاری بود. در بررسی شیوع علایم اختلال در سلامت روان پرستاران، مولفه های شکایت جسمانی (74/7%)، رفتار پارانوییدی (61/3%)، اضطراب (59/3%) و افسردگی (55/3%) از بیشترین امتیاز برخوردار بودند.
نتایج نشان داد که سلامت عمومی و سلامت روان پرستاران در وضعیت نامطلوبی قرار دارد. لذا به منظور ارتقا سطح سلامت شغلی پرستاران و ارایه خدمات بهداشتی- درمانی مطلوب در بیمارستان ها، نیاز به توجه مضاعف به سلامت عمومی و سلامت روان پرستاران می باشد.