رهبری اخلاقی و خستگی هیجانی: نگاهی به ویژگی های شخصیتی
خستگی هیجانی در سازمان هایی که در آن ها ایمنی فیزیکی در معرض خطر است، تهدیدی برای عملیات استاندارد و یکنواخت است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر رهبری اخلاقی بر خستگی هیجانی با در نظر گرفتن متغیرهای شخصیتی است.
روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی، از لحاظ ماهیت و روش، از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری مجموعه پرسنل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری های استان همدان به تعداد 400 نفر است. که 240 نفر، بر اساس جدول کرجسی و مورگان به روش طبقه ای نسبی، به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه است. به منظور تجزیه و تحلیل یافته ها از مدل تحلیل مسیر و برای تحلیل متغیر میانجی از آزمون سوبل استفاده شد.
نتایج تحلیل مدل مسیر نشان داد که رهبری اخلاقی و ویژگی های شخصیتی می توانند بر خستگی هیجانی به طور مستقیم و غیرمستقیم اثر منفی و معنی داری بگذارند. همچنین هیجان اخلاقی و تحمل ابهام نقش متغیر میانجی را در ارتباط بین متغیرهای دیگر دارند.
با ترویج مفاهیمی مانند هیجان های اخلاقی، وظیفه شناسی و قدرت تحمل ابهام می توان به ایجاد محیط های اخلاقی قوی تر که حمایت کننده و زمینه ساز رفتار اخلاقی هستند و به نوعی نگه دارنده و تقویت کننده اخلاق در سازمان هستند، کمک نمود و از آن طریق باعث کاهش خستگی هیجانی شد.
-
نقش حکمت فردی در رفتار شهروندی سازمانی پرستاران با تاکید بر رفتار، قضاوت و هیجان اخلاقی
، مریم داوریان*، ناصر توره
فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، بهار 1403 -
ارائه مدل رفتارهای نوآورانه به عنوان مصنوعات فرهنگی
*،
نشریه مدیریت فردا، بهار 1402 -
طراحی مدل کنترل رفتار انحرافی کارکنان هتل بیمارستان ها با توجه به حمایت سازمانی ادراک شده، فرسودگی شغلی و رضایت شغلی
شاهد زندی پاک*،
نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری، پاییز و زمستان 1401 -
تبادلات کارکنان در گروه های مجازی و اعتقاد به شایعه و انتشار آن در فضای مجازی: رویکرد آبشار اطلاعاتی و قطب بندی گروهی
*،
فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه، تابستان 1400