الگوریتم تشخیص ادراک و طیف ادراک بدون محرک حسی: ابزاری برای غربالگری
شواهد حاصل از مطالعات مختلف در سطح جهانی، تجربیات مشابه توهم در افراد بدون بیماری خاص را گزارش می نمایند. از این حالت ادراک، با اسامی ادراک فراحسی (Extrasensory Perception)، توهم کاذب یا شبه توهم (Pseudo Hallucination) و شناخت فراطبیعی (Paranormal Cognition) در متون علمی- پژوهشی یاد شده است. توجه به میزانهای بروز و شیوع این تجارب در جوامع مختلف، همچنین خلاء اطلاعاتی در برنامه های آموزشی ارایه کنندگان خدمات سلامت، شناسایی معیارها و ابزارهای مناسب برای تفکیک حالات غیر بیماری از توهم و سایر اختلالات ادراک حسی را ضروری می سازد.
در این پژوهش از مطالعات کتابخانه ای و کیفی در مراحل مختلف استفاده شد. در مطالعه کتابخانه ای با استفاده از منابع معتبر علمی در حوزه علوم روانپزشکی و روانشناسی و حوزه علوم عرفان و فلسفه اسلامی، اطلاعات مرتبط جمع آوری شد. در مطالعه کیفی در طی مجموعه نشست های کارشناسی گروه تحقیق، بر اساس ویژگیهای متمایز کننده حالات مختلف ادراک "الگوریتم تشخیص ادراک" و "طیف ادراک بدون محرک حسی" طراحی شد.
"الگوریتم تشخیص ادراک"، ابزار تفکیک فرد دارای تجربه "ادراک فراحسی" از افراد مبتلا به "اختلالات ادراک حسی" و هم چنین از "ادراک حسی طبیعی" بر اساس ویژگیهای تمایز کننده این حالات است. موارد توهم، ادراک فراحسی (مرتبط یا غیر مرتبط به کاهش حواس) و مکاشفه (صوری و معنوی) انواع ادراکات حسی هستند که بدون حضور تماس شناخته شده با محرک حسی تجربه می شوند. این حالات بر اساس ویژگیهای: آگاهی از حضور یا عدم حضور محرک حسی، وضعیت سلامت جسم و روان فرد تجربه کننده ادراک، آگاهی فرد از پیام تجربه ادراکی، "طیف ادراک بدون محرک حسی" را تشکیل می دهند.
کاربرد "الگوریتم تشخیص ادراک" و "طیف ادراک بدون محرک حسی" توسط پزشکان، روانپزشکان، روانشناسان و مشاوران می تواند نیاز احساس شده در خصوص تشخیص حالات مختلف مرتبط با ادراک حسی در مراجعین به مراکز خدمات سلامت را پاسخ دهد..
-
بررسی وضعیت کارسنجی و زمان سنجی برنامه خودمراقبتی سلامت میانسالان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ایران
افسون آیین پرست*، فرزانه مفتون، مطهره علامه، عالیه فراهانی، کاظم محمد، ،
مجله پایش، بهمن و اسفند 1403 -
بررسی تاثیر طب فشاری در نقاط Sp6 و Liv3 بر ارتقای عملکرد جنسی و کیفیت زندگی جنسی زنان: کارآزمایی کنترل شده تصادفی
مهری پورمهدی، راضیه معصومی*، نسیم سادات طیبی، شادی ثابت قدم،
مجله زنان مامائی و نازائی ایران، دی 1403 -
ارزیابی الگوی نسخه نویسی در ایران: مرور دامنه ای
افسون آیین پرست*، ، علی اصغر حایری مهریزی، هدی تفضلی هرندی، سجاد دلاوری،
مجله پایش، خرداد و تیر 1403 -
چرا در مطالعه «مداخله ای قبل و بعد» با متغیر وابسته کیفی، نباید از فرمول تعیین اندازه نمونه برای گروه های مستقل، استفاده کرد؟
*، ژیلا صدیقی
مجله پایش، بهمن و اسفند 1402