تطابق دروس کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی با نیازهای شغلی این رشته از دیدگاه دانش آموختگان

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

ارزیابی ارتباط دروس با نیازهای شغلی یک رشته می‌تواند منجر به شناسایی نقاط ضعف این برنامه‌ها شود و فرصت پیشرفت آنها را فراهم کند. تکنولوژیست‌های پرتوشناسی نقش مهمی در تشخیص بیماری‌ها دارند. هدف از این مطالعه بررسی دیدگاه دانش‌آموختگان کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی شاغل در مراکز تصویربرداری پزشکی در مورد میزان انطباق دروس این رشته با نیازهای شغلی آن‌ها بود.

روش‌ها

این مطالعه توصیفی - مقطعی بر روی 134 دانش‌آموخته‌ی کارشناسی رشته‌ی تکنولوژی پرتوشناسی شاغل در مراکز تصویربرداری پزشکی استان‌های همدان، کرمانشاه، کردستان، ایلام و لرستان در سال 1397 انجام شد. شیوه‌ی نمونه‌گیری به صورت تصادفی ساده با تفکیک نسبت 20 درصد جامعه آماری پرتوکاران هراستان صورت گرفت. داده‌ها از طریق پرسشنامه که شامل اطلاعات دموگرافیک و سوالات مربوط به نظرسنجی در مورد کاربرد دروس اصلی این رشته در مسوولیت‌های شغلی جمع‌آوری گردید. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی، درصد) تجزیه و تحلیل شد.

نتایج

دروس تخصصی با نمره‌ی 7/0±04/4 بیش‌ترین کاربرد و دروس پایه کم‌ترین کاربرد را در نیازهای شغلی داشتند (9/0±08/3). نتایج نشان داد که مناسب‌ترین درس‌ها شامل آناتومی 1-3 (7/0±6/4)، تکنیک‌های پرتونگاری 1-3 (8/0±6/4) در دروس تخصصی و تکنیک‌های پرتونگاری در واحدهای آموزشی است (6/0±2/4). فیزیک اولتراسوند و سمینار در درس‌های تخصصی و آمار و ریاضی عمومی در دروس پایه به ترتیب با نمره‌ی 5/1±15/3، 3/1±7/2، 7/0±8/1 و 9/0±1/2 کم‌ترین انطباق را با نیازهای حرفه‌ای داشتند. طبق نتایج این مطالعه، دانش‌آموختگان این رشته از چیدمان دروس خود رضایت متوسطی (میانگین 26/3) داشتند.

نتیجه‌گیری

دروس کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی تا حدودی با نیازهای شغلی این رشته هماهنگ است. با این وجود نیاز است که چیدمان دروس اصلاح شود تا کاربرد آن برای شاغلان در آینده بهبود یابد.

زبان:
انگلیسی
صفحات:
512 تا 522
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2386833