بررسی تطبیقی رویه های ضدرقابتی در صنعت دارو در نظام های حقوقی ایران، اتحادیه اروپایی و ایالات متحده آمریکا : با تاکید بر کرونا

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

محصولات و خدمات دارویی، به علت اینکه با حق بر سلامت افراد در ارتباط است، به عنوان یکی از حوزه های مهم تجاری همواره دیده شده است که علاوه بر مباحث رقابتی، شاهد ابعاد سیاسی، اجتماعی و امنیتی بوده اند.

مواد و روش‌ها

در پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی - تحلیلی به جمع آوری مطالب پرداخته شده است. ضمن این که این رویکرد به صورت تطبیقی در نظام های حقوقی ایران، اتحادیه اروپایی و ایالات متحده آمریکا انجام شده است.

یافته‌ها

رقابت در حوزه صنعت دارویی موجب کنترل قیمت محصولات دارویی، افزایش قدرت انتخاب مشتریان و کیفیت کالاها و خدمات دارویی می شود. با این حال، آنچه به ویژه در دو دهه اخیر در صنعت دارویی، جهان شاهد آن بوده است روند معکوسی بوده است و رفتارهایی از جمله ادغام صنایع دارویی، انحصار دارویی و کمک های دولتی به صنایع دارویی که می تواند از مصادیق رویه های ضدرقابتی باشد، بوجود آمده است که نهایتا به افزایش هزینه خدمات و محصولات دارویی برای بیماران و سیستم های ملی خدمات درمانی منتهی شده و می شود. با شیوع کرونا در سال 2019 میلادی، موضوع رویه های ضدرقابتی صنایع دارویی مجددا مطرح شده است. ملاحظات اخلاقی: در تمامی مراحل نگارش متن مقاله و اصلاح آن، اصول امانت داری، صداقت و اصالت متن مورد رعایت قرار گرفت.

نتیجه‌گیری

نتیجه تحقیق حاضر آن است که اولا در سطح اتحادیه اروپایی بر مبنای بند 5 ماده 125 معاهده لیسبون، قانون گذاری در زمینه بخش های سلامت و تامین مالی آن ها اساسا به دولت های عضو واگذار شده است و همین موضوع نیز موجب شده است که در عرصه صنعت دارو نیز، دولت های عضو هر یک سیاست های مستقلی در این زمینه دارند. ثانیا بر مبنای تبصره یک ماده 3 قانون مربوط به مقررات امور دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی ایران، از آنجا که واردات و خرید و فروش دارو بدون اجازه وزارت بهداشت ممنوع شده است و از یک منظر دیگر، جرم انگاری برای این موضوع در نظر گرفته شده است، می توان یکی از مصادیق جرم ها را رویه های ضدرقابتی در صنعت دارو دانست. ثالثا انحصار دارویی، ادغام صنایع دارویی، کمک های دولت ها به صنایع دارویی برای اکتشاف واکسن کرونا از مهم ترین رویه های ضدرقابتی در صنعت دارویی است.

زبان:
فارسی
صفحات:
993 تا 1008
لینک کوتاه:
magiran.com/p2405807 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!