تحلیلی بر چالش های مشارکت مردمی درفرآیند تدوین اسناد توسعه شهری

نمونه موردی:محله آبکوه مشهد
پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (بدون رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

امروزه بحث‌های فراوانی پیرامون مشارکت مردم و شهروندان جاری است، اما متاسفانه در عمل به جایگاه شهروند و  مشارکت وی در امور شهری به طور مستقیم یا غیرمستقیم که بر زندگی و سرنوشت او موثر است، اهمیت چندانی داده نمی‌شود. یکی از علل اصلی به بن بست رسیدن طرح‌های توسعه شهری نیز ریشه در بی توجهی به مشارکت و سهم قابل توجه مردم و نهاد های محلی دارد. چنین وضعیتی باعث می‌شود شهروندان احساس تعلق روحی و معنوی کمتری به شهر خود و مدیریت و اداره آن داشته باشند و نه تنها مشوق اجرای طرح‌ها توسعه نباشند، بلکه طرح‌ها را به خاطر دخل و تصرف در ملک شخصی خود مانعی قلمداد کنند. امروزه یکی از موضوعات مهم در شهرسازی بافت های فرسوده و کمتر برخوردار می‌باشند. بافت های فرسوده گاها بافت هایی با هویت غنی بوده و با حس تعلق بالای ساکنین همراه است، از این رو دخالت دادن نظرات مردم ساکن در بافت در تهیه طرح‌های مربوطه امری مهم و ضروری می‌باشد.

هدف

هدف از طرح حاضر بررسی چالش ها و مشکلات پیش روی تحقق مشکلات مردمی واقع در محله فرسوده آبکوه مشهد می باشد.

روش شناسی:

روش تحقیق از نوع پیمایشی_ توصیفی می‌باشد داده‌های مورد نیاز به روش اسنادی و مطالعات کتابخانه‌ای استخراج شده و با توجه به اینکه برخورد و ارتباط با مردم مناسب‌ترین شیوه جمع آوری داده‌های مربوط به نمونه موردی است، از پرسشنامه و مصاحبه هدفمند نیز استفاده خواهد شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از تکنیک SWOT و QSPMو به منظورتولید نقشه‌ از نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شده است.

یافته ها و نتایج:

بر اساس تکنیک انجام شده SWOT، محله ی آبکوه دارای ضعف درونی و فرصت های بیرونی بیشتری می باشد. سطح مشارکت مردم بر اساس نظریه دریسکل، در حد محرومیت از مشارکت بوده و می توان از مهم ترین مشکلات و چالش های پیش روی تحقق مشارکت مردمی به عوض شدن سیستم مدیریتی، عوض شدن رویکردها و دیدگاه ها به طرح های مصوب، وارد نکردن نظرات و پیشنهادات مردمی و نبود سازمان های مردم نهاد اشاره کرد.

زبان:
فارسی
در صفحه:
63
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2424206 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)