آزمون مدل اثرات مستقیم و غیرمستقیم کارکرد خانواده مبدا و ادراک ازدواج والدین بر افسردگی و کیفیت زناشویی زنان: نقش میانجی بلوغ عاطفی
با توجه به اینکه خانواده مهم ترین نهاد اجتماعی می باشد متغییرهای زیادی ممکن است در روابط زناشویی و کیفیت آن تاثیر گذار باشند. شناخت این عوامل در بهبود و ارتقا سطح کیفی این نهاد می توانند اثر گذار باشند هدف از پژوهش حاضر آزمون مدل اثرات مستقیم و غیرمستقیم کارکرد خانواده مبدا و ادراک ازدواج والدین بر افسردگی و کیفیت زناشویی زنان با توجه به نقش میانجی بلوغ عاطفی بود.
پژوهش حاضر یک پژوهش همبستگی از نوع تحلیل مسیر است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی زنان متاهل دارای مدرک تحصیلی دیپلم و مدرک بالاتر شهر اهواز در سال 1400 می باشد که از این جامعه آماری تعداد 340 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از مقیاس کیفیت رابطه زناشویی نورتون (MRQS)، پرسش نامه فرم کوتاه افسردگی بک (BDI-13)، مقیاس خانواده اصلی هاوشتات و همکاران (FOS)، پرسش نامه ادراک ازدواج والدین الدر و همکاران (PPMQ) و مقیاس بلوغ عاطفی سینگ و بهارگاوا (EMS) استفاده شد. در پژوهش حاضر ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام گرفت و جهت آزمون روابط غیرمستقیم از روش بوت استراب نرم افزار (AMOS-24) استفاده شد.
یافته های این پژوهش نشان داد که هر دو مسیر غیرمستقیم اثر کارکرد خانواده مبدا بر افسردگی و کیفیت زناشویی از طریق بلوغ عاطفی در سطح معناداری کمتر از 05/0 مورد تایید قرار گرفت. اما دو مسیر غیر مستقیم اثر ادراک ازدواج والدین بر افسردگی و کیفیت زناشویی از طریق بلوغ عاطفی در سطح معنی داری بزرگتر از 05/0 بود بنابراین مورد تایید نمی باشند.
نتایج نشان داد مسیرهای مستقیم کارکرد خانواده ی مبدا به بلوغ عاطفی، کارکرد خانواده مبدا و افسردگی، کارکرد خانواده مبدا به کیفیت زناشویی، بلوغ عاطفی و افسردگی، بلوغ عاطفی به کیفیت زناشویی و ادراک ازدواج والدین به کیفیت زناشویی از لحاظ آماری معنی دار می باشد بنابراین توجه متخصصان خانواده درمانی و زوج درمانی به متغییرهای پیش بین و تاثیر آنها در بهبود روابط زناشویی و نهاد خانواده امری ضروریست.
-
تاملی بر تنوع وظیفه و هویت دانشگاهی اعضای هیئت علمی دانشگاه های دولتی ایران
سپیده حسنی، حمید فرهادی راد*، شیخ شبانی
مجله آموزش عالی ایران، بهار 1403 -
تدوین و آزمون الگویی از اثر انسانیت زدایی سازمانی بر برخی پیامدهای سازمانی با میانجی گری عدم تامین نیاز های روانشناختی بنیادین سازمان
سیده فروغ عقیلی*، عبدالزهرا نعامی،
نشریه پژوهش های روان شناسی اجتماعی، تابستان 1403