بررسی سبک فکری شاعران انقلابی معاصر درمورد مفاهیم اخلاقی و ارزشی (با تکیه بر اشعار سلمان هراتی، علیرضا قزوه، طاهره صفارزاده، قیصر امین پور، احمد عزیزی، محمد مهدی سیار، و...)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

 اخلاق یکی از بنیادیترین اصول هر جامعه محسوب میگردد که جایگاه خاصی در ادبیات دارد. شعر و ادبیات فارسی در جریان تحولات ایدیولوژیکی و فکری انقلاب اسلامی پا به عرصه تازه ای نهاد؛ تا جایی که در رویارویی با حوادث و اتفاقات دنیای مدرن و جریانات روشنفکری غربی شاهد بروز و ظهور تحولات اساسی و چشمگیر در آثار شاعران ارزشی و انقلابی هستیم. شاعران و هنرمندان انقلابی در سالهای پس از پایان جنگ با بهره گیری از آرمانهای انقلابی و تعالیم دینی تغییراتی را در مفاهیم اخلاقی در قالب مضامین شعری ایجاد نمودند. ازآنجاکه تاکنون درباره محتوای اخلاقی شعر انقلابی دوران معاصر مقاله و پژوهش مبسوطی بصورت مستقل انجام نشده است، در این پژوهش به واکاوی مفاهیم و ارزشهای اخلاقی در اشعار شاعران انقلابی پس از خاتمه جنگ تحمیلی و دوران هشت ساله دفاع مقدس پرداخته میشود. ازآنجاکه در دوران معاصر ‌بویژه در دهه هفتاد و هشتاد تحولات سیاسی و اجتماعی قابل توجهی در کشور رخ داد، این حیطه زمانی برهه قابل توجهی را از حیث موضوع مورد مطالعه دربر میگیرد.

روش مطالعه

 این پژوهش براساس روش کتابخانه ای و شیوه توصیفی–تحلیلی انجام گرفته است.

یافته ها

 در اشعار شاعران مذکور، بیشتر تاکید ایشان بر مفاهیم اخلاقی و ارزشی چون عدالت، نوع‌دوستی، پرهیز از مدگرایی، مبارزه با بدحجابی، جبهه گیری علیه روشنفکری غربی و یادآوری فضایل اخلاقی اسلامی-عاشورایی است.

نتیجه گیری

 شاعران آگاه سبب بیعدالتی در بین طبقات اجتماعی جامعه را در گرو ضعفهای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و هنجارشکنی مسیولان دانسته و زبان به انتقاد میگشایند که بر این اساس در حوزه اخلاق توجه و رویکرد اخلاق اجتماعی را بیشتر مدنظر داشتند تا پرداختن به اخلاق فردی. البته این مطلب بدان معنا نیست که در این باب به بحث و واکاوی ارزشهای فردی توجهی نداشته اند، اما در مقام مقایسه، مسایل مربوط به اخلاق اجتماعی تا حدودی بصورت دقیقتر و ریزبینانه تری مورد توجه قرار گرفته است.<-strong>

زبان:
فارسی
صفحات:
63 تا 78
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2432062