ارزیابی ارگونومیکی عوامل خطر اختلالات اسکلتی- عضلانی کارکنان اداری یک مرکز نظامی با ابزار مشاهده ای ROSA
اختلالات اسکلتی- عضلانی، شایعترین نوع بیماری ها و آسیب های شغلی در محیط کار است که منجر به کاهشبهره وری، کارآیی و ناتوانی افراد به ویژه کارکنان نظامی می شود. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی فراوانی اختلالات اسکلتی-عضلانی در میان کارکنان اداری یک مرکز نظامی و شناسایی عوامل خطر ارگونومیکی در بروز این اختلالات انجام گرفت.
در پژوهش تحلیلی- مقطعی حاضر، تعداد 53 نفر از کارکنان اداری یک مرکز نظامی مستقر در شهرستان کرج در سال 1400 به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل فرم اطلاعات شناخت جمعیت، پرسشنامه نوردیک جهت برآورد شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و روش ارزیابی سریع تنش اداری (ROSA) بود. داده های جمع آوری شده در بسته نرم افزار آماری SPSS نسخه 26 وارد گردید و به کمک آماره های توصیفی و آزمون آماری T-Test و آزمون دقیق فیشر انجام شد.
کلیه آزمودنی ها مرد و میانگین سنی کارکنان اداری مرکز نظامی 6/564±41/43 می باشد. بیشترین شیوع این اختلالات در ناحیه زانوها 56/8 درصد، شانه ها 54/1 درصد و ناحیه گردن و ناحیه فوقانی پشت به طور مشابه 40/5 درصد بود. سطح ریسک امتیاز نهایی روش ارزیابی سریع تنش اداری ROSA، شامل: 32/5 درصد (12 نفر) در سطح ایمن با امتیاز کم تر از 3، 62/1 درصد (23 نفر) در ناحیه هشدار با امتیاز بین 3 تا 5 و 5/4 درصد (2 نفر) در ناحیه ضرورت مداخله ارگونومیکی با امتیاز بالای 5 است.
با توجه به میانگین نمره ROSA کارکنان از نظر عوامل خطر ارگونومیکی در ناحیه هشدار قرار داشتند. ناراحتی و درد در ناحیه زانوها و ناحیه شانه ها به ترتیب شایع ترین ناهنجاری وضعیتی و اختلال اسکلتی-عضلانی در کادر اداری این مرکز نظامی است. برای کاهش و پیشگیری از شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در گروه مورد مطالعه، می توان به راهکارهایی انجام اقدامات اصلاحی در ایستگاه های کاری، کاهش مدت زمان استفاده از لوازم الکترونیکی، افزایش میزان فعالیت ورزشی و کششی در طول ساعات کاری و افزایش سطح دانش و آگاهی کارکنان از طریق ارایه آموزش های سازمانی اشاره کرد.
سلامت شغلی ، ارگونومی ، وضعیت بدنی ، شیوع ، عوامل خطر
-
بررسی عوامل مرتبط با نمایه توده بدنی در پرسنل نظامی با استفاده از مدل GLMMtree در شهر تهران
مصطفی اقبالیان، حسام اکبری، مجتبی نوروزی، حبیبه نسب، مازیار کرمعلی، موسی ایمانی، حسین ظهیری، *
مجله طب نظامی، مهر و آبان 1403 -
تاثیر رایحه درمانی و طب فشاری بر افسردگی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان: یک کارآزمایی بالینی
سمیه چیوایی، بتول نحریر، ، لیلا کریمی*
مجله زنان مامائی و نازائی ایران، شهریور 1403