مقایسه اثربخشی بازی های گروهی در مدرسه بر تبحر حرکتی و شایستگی ادراک شده بدنی دختران با اختلال هماهنگی رشدی (DCD) و عادی
از مشکلات رایج کودکان دچار اختلال هماهنگی رشدی، تبحر حرکتی و شایستگی ادراکشده بدنی ضعیف است. هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی بازیهای گروهی در مدرسه بر تبحر حرکتی و شایستگی ادراکشده بدنی دختران دارای اختلال هماهنگی رشدی و عادی بود.
روش پژوهش، نیمهتجربی با طرح پیشآزمون و پسآزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری تحقیق را تمامی دانشآموزان مدارس ابتدایی دخترانه شهرستان بابل با دامنه سنی 9تا12 سال در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند. از بین آنها سی کودک دارای اختلال هماهنگی رشدی و سی کودک عادی، داوطلب واجد شرایط وارد مطالعه شدند و بهصورت تصادفی در چهار گروه گواه-دارای اختلال هماهنگی رشدی، تجربی-دارای اختلال هماهنگی رشدی، گواه-نرمال و تجربی-نرمال قرار گرفتند. تشخیص اولیه اختلال هماهنگی رشدی با استفاده از نسخه تجدیدنظرشده پرسشنامه اختلال هماهنگی رشدی (ویلسون و همکاران، 2009) بود. تشخیص نهایی آن و تبحر حرکتی با استفاده از مجموعه آزمونهای ارزیابی حرکتی کودکان-ویرایش دوم (هندرسون و همکاران، 2007) و ارزیابی شایستگی ادراکشده بدنی با استفاده از پرسشنامه خودتوصیفی بدنی (مارش و همکاران، 1994) انجام شد. گروههای تجربی بهمدت هشت هفته به بازیهای گروهی پرداختند. دادهها با استفاده از آزمونهای تحلیل واریانس، تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی LSD در سطح خطای 0٫05 با کمک نرمافزار SPSS نسخه 19 تحلیل شد.
بین چهار گروه در متغیرهای چالاکی دستی، دریافت و پرتاب، تعادل، نمره کل تبحر حرکتی و شایستگی ادراکشده تفاوت معناداری وجود داشت (0٫001>p). گروههای تجربی درمقایسه با گروههای گواه در پسآزمون همه متغیرهای بررسیشده عملکرد بهتری داشتند (0٫05>p). اختلاف نمره گروههای تجربی اختلال هماهنگی رشدی و نرمال در همه متغیرها منفی بود؛ هرچند این اختلاف تنها در خردهمقیاسهای دریافت و پرتاب (0٫023=p) و تعادل (0٫009=p) معنادار بود.
براساس یافتههای این پژوهش، بازیهای گروهی باعث بهبود تبحر حرکتی و شایستگی ادراک شده بدنی در کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی و عادی شد که تاثیرگذاری آن بر کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی بیشتر بود.