فراوانی و خصوصیات بالینی ضایعات داخل فکی در یک دوره ی 7 ساله
استخوان فکین میتواند در معرض انواع بیماریهای ژنتیکی، متابولیک، التهابی تومورال و کیستیک قرار گیرد. آگاهی از فراوانی، خصوصیات بالینی، دموگرافیک این ضایعات میتواند در تشخیص صحیح این ضایعات و درمان مناسب آنها مفید باشد. مطالعهی حاضر با هدف تعیین خصوصیات بالینی و دموگرافیک ضایعات فکین در یک دورهی هفت ساله در اصفهان انجام شد.
این مطالعهی توصیفی- تحلیلی گذشتهنگر بر روی 370 پروندهی موجود در آرشیو بخش پاتولوژی دانشکدهی دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان طی سالهای 97-1390 انجام شد. اطلاعات دموگرافیک، بالینی و تشخیص هیستوپاتولوژی ضایعات از پرونده استخراج و در چکلیست ثبت گردید. سپس دادهها به صورت توصیفی بیان و با آزمون آماری ANOVA و Chi- Squareتجزیه و تحلیل شد (0/05 = α).
فراوانی نسبی ضایعات داخل استخوانی 28/6 درصد (106 مورد) 41/5 درصد در زنان و 58/4 درصد در مردان به دست آمد (0/05 > p value). میانگین سنی 35/96 در آقایان و 33/70 در خانمها بود (0/05 < p value). تورم به عنوان تنها نشانهی بالینی گزارش شده (در 15 درصد موارد) بود. ضایعات بیشتر در فک پایین (0/05 > p value) و در سمت راست دیده شد. از 106 پرونده مورد بررسی به طور کلی 73 مورد کیست ادونتوژنیک، 19 مورد، ضایعات التهابی و فیبرواسیوس، 9 مورد، تومور ادونتوژنیک، 2 مورد تومور خوشخیم غیر ادونتوژنیک و 3 مورد کیست غیرادونتوژنیک بود. کیست پریاپیکال و کیست دانتیژور، شایعترین بودند.
نتایج مطالعهی حاضر نشان داد، ضایعات داخل استخوانی، بیشتر در آقایان و در سمت راست فک پایین دیده شد .تفاوت توزیع این ضایعات با مطالعات مشابه بیانگر تفاوت جغرافیایی در بروز ضایعات بود که نیاز به تحقیق و بررسی بیشتر دارد.