برآورد ارزش حفاظت از خدمات زیستگاهی جنگل های زاگرس شمالی به روش ارزش گذاری مشروط (CVM)
نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (بدون رتبه معتبر)
چکیده:
تخریب روز افزون اکوسیستم جنگلی زاگرس در سال های اخیر ضرورت مطالعات ارزشگذاری در این حوزه را دوچندان نموده است. توسعه سریع در روش های ارزیابی اقتصادی در دهه های اخیر امکان استفاده از مفهوم پرداخت برای خدمات اکوسیستم را به منظور حفظ کارکردهای زیستگاهی و تنوع زیستی جنگل فراهم نموده است. در این تحقیق، ارزش کارکرد حفاظت از خدمات زیستگاهی جنگلهای زاگرس شمالی در حوزه سروآباد استان کردستان از طریق روش ارزشگذاری مشروط و مدل لاجیت برآورد گردید. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از 260 پرسشنامه تمایل به پرداخت که بر اساس فرمول کوکران بدست آمده تکمیل شد. سازگاری درونی گویه ها و پایایی پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ (77/6) و روا یی گویه ها و پرسش ها نیز با داوری تعدادی از اساتید و کارشناسان آشنا به موضوع مورد تایید قرار گرفت. میزان تمایل به پرداخت افراد برای کارکرد حفاظت زیستگاه از طریق مدل رگرسیونی لاجیت و با استفاده از روش میانه تمایل به پرداخت محاسبه گردید. مقدار مورد انتظار تمایل به پرداخت برای حفاظت از ارزش زیستگاهی منطقه مورد مطالعه در این تحقیق برابر با 52825/8 ریال به دست آمد. همچنین ارزش سالانه حفاظت زیستگاه و حیات وحش حوزه آبخیز سروآباد برابر با 21254/6 میلیون ریال و ارزش حفاظتی و زیستگاهی سالانه کل حوزه (در هکتار) برابر با 58/6 میلیون ریال برآورد گردید. نتایج این پژوهش موید این موضوع است که احتمال پذیرش تمایل به پرداخت در افرادی که قبلا از منطقه بازدید کرده اند، افرادی که عضو سازمانهای محیط زیستی بوده و یا گرایش محیط زیستی دارند به میزان قابل توجهی بیشتر از افرادی است که فاقد این ویژگی ها می باشند. ارزش برآورد شده در این پژوهش، برای سیاست گذاران و تصمیم گیران توجیه کمی و قابل قبول جهت حمایت و حفاظت از جنگلهای زاگرس خواهد بود.
کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
انتشار در:
صفحات:
29 تا 43
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2474971
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
مقایسه اثر دو توده متفاوت بلوط (Quercus infectoria Oliv.) بر اندوخته کربن روی زمینی، خاک و لاشریزه در جنگل های آذربایجان غربی (مطالعه موردی: پیرانشهر و سردشت)
جلال هناره*، یعقوب ایرانمنش، مهدی پورهاشمی، صابر قاسم پور
مجله جنگل ایران، پاییز 1403 -
در میزگرد تخصصی «طبیعت ایران» مطرح شد چگونگی مشارکت مردم در مدیریت پایدار منابع طبیعی (بخش دوم)
احمد رحمانی*، علی علیزاده علی آبادی، علی اکبر مهرابی، پرویز گرشاسبی، حسین بدری پور، مهدی شفیعی، علی اصغر پالوچ، وحید جعفریان، عطاالله ابراهیمی، محمد عواطفی همت، خسرو ثاقب طالبی، ، یاسر قاسمی آریان، محمد خسرو شاهی، سید موسی صادقی، عباد الله ابوالحسن نیا
نشریه طبیعت ایران، امرداد و شهریور 1403 -
ارزیابی تغییرات تاج پوشش در جنگل های زاگرس شمالی و جنوبی (مطالعه موردی: استان های کردستان و چهارمحال و بختیاری)
یعقوب ایران منش*، مهدی پورهاشمی، حسن جهانبازی گوجانی، ، بهروز فانی، محمدکاظم پارساپور، تورج مختارپور
فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب، تابستان 1403 -
ظرفیت ها، چالش ها و راهبردهای مدیریتی برای توسعه صنعت گیاهان دارویی در استان کردستان
*، بهلول عباس زاده، شیدا خسروی، آزاد رستگار
نشریه حفاظت زیست بوم گیاهان، بهار و تابستان 1403