مقایسه ی اندازه ی کارسینوم پستان بر اساس بررسی پاتولوژیک نمونه ی ماستکتومی یا لامپکتومی با اندازه ی گزارش شده در سونوگرافی و ماموگرافی
مقدمه:
از عوامل مهم در تعیین پیش آگهی و برنامه ی درمانی بیماران مبتلا به سرطان پستان، اندازه ی تومور است. هدف ما در این مطالعه، مقایسه ی سایز تخمین زده شده در روش های تصویربرداری رایج از جمله سونوگرافی و ماموگرافی با سایز تعیین شده در نمونه ی پاتولوژی بود.
در این مطالعه ی مقطعی، 287 نمونه ی پاتولوژی سرطان پستان بیمارستان امید اصفهان از سال 1394 تا 1398 وارد مطالعه شدند. اختلاف بین سایز تومور در روش های تصویربرداری و گزارش پاتولوژی داده ها محاسبه شد و در سه دسته ی Concordant، Overestimation و Underestimation طبقه بندی شدند. تاثیر فاکتورهای مختلف از جمله سن، نوع تومور، سایز و ساب تایپ مولکولی تومور در دقت هر کدام از روش های تصویربرداری ارزیابی شد.
در گزارش های سونوگرافی و ماموگرافی به ترتیب 58/3 و 51/7 درصد تخمین درست (Concordant)، 30/6 و 31 درصد تخمین کوچکتر (Underestimation) و 11/1 و 17/2 درصد تخمین بزرگتر (Overestimation) گزارش شدند که نشان می دهد، تفاوت معنی داری بین دقت ماموگرافی و سونوگرافی در تخمین سایز تومور وجود ندارد. دیده شد با افزایش سایز تومور میزان Underestimation توسط سونوگرافی و ماموگرافی بیشتر می شود. در تومورهای زیر 20 میلی متر، و تومورهای HER2- سونوگرافی دقت بیشتری در تخمین سایز تومور دارد. همچنین ماموگرافی سایز تومورهای Luminal A را نسبت به سونوگرافی بزرگتر تخمین می زند.
دقت سونوگرافی و ماموگرافی در تخمین سایز تومور تقریبا برابر بوده اما عواملی مانند T stage تومور، وجود یا نبود HER2، ساب تایپ مولکولی در این مساله تاثیرگذارند.