بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران آی سی یو در ارتباط با اقتصاد سلامت
مسایل و مشکلات اقتصادی مرتبط با بخش سلامت به لحاظ سهم قابل توجهی که از بودجه تولید ناخالص ملی به خود اختصاص می دهند، همواره در کانون توجه بوده اند. بخش های مراقبت های ویژه و به خصوص آی سی یو از بخش های پر هزینه بیمارستانی به شمار می روند و پرستاران به عنوان مهم ترین افراد مرتبط با استفاده از منابع در این بخش ها، نقش کلیدی در کنترل هزینه ها و اثربخشی مراقبت دارند. این مطالعه با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران آی سی یو در ارتباط با اقتصاد سلامت انجام شد.
این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. پس از مشخص نمودن جامعه پژوهش که کلیه پرستاران شاغل در بخش آی سی یو بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد می باشد، تعیین حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان انجام شد و به روش تصادفی پرستاران بخش های آی سی یو در بیمارستان ها و شیفت های کاری مختلف انتخاب شدند. روش جمع آوری داده با استفاده از پرسشنامه معتبر در دسترس که توسط حیدری و همکاران در سال 2015 اعتباریابی شده است صورت گرفت. پژوهشگر با حضور در بخش ها و شیفت های مختلف به صورت دستی پرسشنامه ها را تحویل پرستاران داده و 48 ساعت بعد جمع آوری نمود. سپس اطلاعات کد گذاری شده وارد نرم افزار آماری SPSS شده و با آمارهای توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
وضعیت نگرش در رابطه با اقتصاد سلامت در بین پرستاران آی سی یو در سطح مطلوب بود(85 درصد)، لیکن آگاهی و عملکرد پرستاران در این خصوص در سطح مناسبی قرار نداشت (به ترتیب 65 درصد و 62 درصد). میانگین نمره آگاهی در زمینه اقتصاد سلامت 16/57±2/4 (محدوده16-0)، میانگین نمره نگرش 90/6±55 (محدوده72-0) و میانگین نمره عملکرد 21/7±35/27 (محدوده 44-0) بود.
پرستاران آی سی یو نگرش خوبی به مباحث اقتصاد سلامت دارند، لیکن بایستی سطح آگاهی و عملکرد آنها را در این زمینه بهبود بخشید. با توجه به پایین بودن سطح آگاهی و عملکرد پرستاران آی سی یو در زمینه اقتصاد سلامت، برگزاری کلاس های حین خدمت و کارگاه های آموزشی در این زمینه پیشنهاد می شود.