مقایسه ‎ی اثربخشی آموزش حافظه‎ ی کاری با آموزش حافظه‎ی رقابتی بر علائم روان‏شناختی و عملکردهای شناختی افراد مبتلا به افسردگی اساسی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
هدف

هدف این مطالعه مقایسه ی اثربخشی آموزش حافظه‎ی کاری با آموزش حافظه‎ی رقابتی بر علایم روان‏شناختی و عملکردهای شناختی مبتلایان به افسردگی اساسی بود.

روش

مطالعه روی 60 بیمار مبتلا به اختلال افسردگی اساسی که به صورت تصادفی در سه گروه آموزش حافظه‎ی رقابتی، آموزش حافظه‎ی کاری و کنترل تقسیم شدند، به مدت 8 جلسه انجام‏شده است. ابزار سنجش شامل چهار تکلیف رایانه‏ای: دووال انبک، فراخنای تقارن، فراخنای خواندن، حرف-عدد، سه پرسشنامه: سیاهه افسردگی بک، نشخوار ذهنی نولن هوکسما، عزت‏نفس روزنبرگ، و آزمون فراخنای ارقام حافظه بزرگسالان هوش وکسلر بود. داده‏ها از طریق تحلیل کوواریانس تجزیه وتحلیل شدند.

یافته‏ ها: 

در هر سه گروه، عملکرد در تمام متغیر‏ها به جز نشخوار ذهنی در طول کارآزمایی در مقایسه با پیش‏آزمون افزایش داشت. آموزش حافظه‎ ی کاری نتوانست منجر به بهبودی افسردگی و عزت‏نفس شود، اما منجر به بهبودی مولفه‏ های جابه‏ جایی، به ‏روزرسانی و بازداری شد. آموزش حافظه‎ ی رقابتی نتوانست منجر به بهبود کارکردهای شناختی افراد افسرده شود، اما منجر به بهبود افسردگی و عزت ‏نفس شد. آموزش حافظه‎ ی کاری به‏ تنهایی نمی ‏تواند بر افسردگی اساسی، عزت‏ نفس و نشخوار ذهنی اثرگذار باشد؛ همچنین آموزش حافظه‎ ی رقابتی به تنهایی نمی‏تواند بر نشخوار ذهنی و تمام کارکردهای شناختی در افراد افسرده موثر باشد. با توجه به حیطه ی اثرگذاری متفاوت این دو درمان و بر اساس اهداف درمانی مختلف، می‏توان یکی از این دو درمان را انتخاب کرد و یا به صورت همزمان با یک درمان دیگر به کاربرد.

زبان:
فارسی
صفحات:
114 تا 140
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2500034 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)