بهینه سازی تولید اسانس در گیاه Mentha longifolia L. با استفاده از سیانوباکتری های تحریک کننده رشد گیاه

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

عوامل زیستی نظیر سیانوباکتری های خاکزی می توانند به عنوان عوامل تحریک کننده زیستی موجب افزایش رشد و محصول گیاهان دارویی شوند.

هدف

هدف از این مطالعه، ارزیابی اثر سیانوباکتری ها بر تولید و محتوای اسانس گیاه دارویی . Mentha longifolia L است.

روش بررسی

در این مطالعه دو گونه از سیانوباکتری های دارای هتروسیست شامل   ISB42 Anabaena vaginicola و Nostoc spongiaeforme ISB65 ،به منظور بهینه سازی رشد، و نیز افزایش کارآیی تولید اسانس گیاه دارویی L  M. longifolia  انتخاب شدند. در مجموع پنج گلدان به ازای هر تیمار و نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. گیاهان تیمار به مدت 100 روز و در فواصل 21 روزه با 200 میلی لیتر سوسپانسیون 0/2 درصد سیانوباکتریایی آبیاری شدند. سپس ارزیابی و مقایسه صفات رویشی شامل طول ریشه و بخش هوایی، سطح برگی، و نیز وزن تر و خشک گیاهان تیمار و شاهد صورت گرفت. علاوه بر صفات رویشی، آنالیز اسانس و ارزیابی کمی و کیفی اسانس گیاهان نیز انجام شد.

نتایج

نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده افزایش معنی دار مقادیر مربوط به پارامترهای رویشی گیاهان تیمار در مقایسه با گیاهان شاهد بود. همچنین، برخی متابولیت های اقتصادی و دارویی این گیاه نظیر منتول، اوکالیپتول و فیتول در اسانس گیاهان تیمار افزایش نشان داد. در این مطالعه همچنین افزایش معنیدار سزکوییترپن های هیدروکربنه و دیترپن های اکسیژنه در گیاهان تیمار شده با سیانوباکتری ها مشاهده شد.

نتیجه گیری: 

بر اساس نتایج به دست آمده، به نظر می رسد استفاده از تیمارهای سیانوباکتریایی به عنوان عوامل تحریک کننده زیستی می تواند جهت افزایش محصول و نیز بهبود ارزش دارویی و اقتصادی این گیاه دارویی در نظر گرفته شود.

زبان:
انگلیسی
صفحات:
47 تا 59
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2508950 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)