تحلیل روند و بررسی عوامل مرتبط با مرگ و میر ناشی از سوء مصرف مواد با استفاده از داده های ثبت شده ملی (1397-1393): مدل رگرسیون نقاط اتصال

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

به‎منظور طراحی و اجرای مداخلات پیشگیرانه و درمانی سوءمصرف مواد، این مطالعه با هدف تحلیل روند و بررسی عوامل مرتبط با مرگ و میر ناشی از سوء‎مصرف مواد، اجرا شد.

مواد و روش ها:

 در این مطالعه مقطعی، داده‎های مربوط به 6810 مرگ ناشی از سوء‎مصرف مواد ثبت شده در سامانه نظام ثبت و طبقه بندی علل مرگ (تعریف شده با معیار ICD-10) و بر اساس گزارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان پزشکی قانونی کشور بود که طی سال‎های 1397-1393 جمع آوری شده  و شامل متغیرهای سن، جنس، نحوه مسمومیت و نوع ماده بود، مورد بررسی قرار گرفت. توصیف داده‎ها و بررسی روند زمانی نوع ماده ی مصرفی با آزمون رگرسیون نقاط اتصال و محاسبه درصد تغییرات سالیانه(APC) و میانگین درصد تغییرات سالیانه (AAPC) با نرم‎افزارهای SPSS23 و Joinpoint Regression Program4.9.00 انجام شد.

یافته ها: 

میانگین سنی متوفیان 0/17±39/2 سال و درصد عمده‎ آن ها مردان بودند. بیش‎ترین آمار فوت در مناطق مرکزی و سپس مناطق غربی ایران و مربوط به مسمومیت با مواد افیونی بود. مسمومیت تصادفی و سپس مسمومیت با قصد نامشخص فراوان‎ترین علل بودند. طی این سال‎ها در کل ایران، مرگ با مواد افیونی (0/008=P، 27/2=APC) و محرک‎ها (0/1=P، 10/249=APC) روندی افزایشی داشت و یک نقطه خیز در سال 1393 را نشان داد. در دو گروه مسکن-آرام بخش-ضداضطراب‎‎ها و سایر مواد روند کاهشی یافت شد، اما از نظر آماری معنادار نبود. برای مرگ با مصرف الکل روندی مشاهده نشد.

استنتاج

روند رو به رشد مرگ‎های تصادفی، به خصوص ناشی از ‎مصرف مواد افیونی، به ویژه در میانسالان مرد قابل توجه است و نیاز به اقدامات لازم برای محدود کردن این روند دارد. تشدید نظارت‎های دارویی و در دسترس قرار دادن و آموزش استفاده از نالوکسان به عنوان یک پادزهر اضطراری برای بیش مصرف بیش مواد افیونی به خانواده‎ها، پلیس و اورژانس در مراحل اولیه مسمومیت با مخدرها پیشنهاد می‎شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
81 تا 94
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2511040 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)