پایبندی به رژیم غذایی مدیترانه ای و عوامل مرتبط با آن در زنان سالمند شیراز

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

رژیم غذایی مدیترانه ای در حفظ و تامین سلامت سالمندان نقش موثری ایفا می کند. با این حال سالمندان ساکن در کشورهای خارج از منطقه مدیترانه، با دشواری هایی برای پایبندی به این رژیم غذایی مواجه میشوند. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان پایبندی به رژیم غذایی مدیترانه ای و عوامل مرتبط با آن در زنان سالمند بوده است.

روش

این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1399 بر روی 130 زن سالمند ساکن شهر شیراز انجام گرفت. نمونه ها به وسیله نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای از مراکز جامع سلامت انتخاب شدند. داده ها به وسیله مصاحبه حضوری و با استفاده از پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه تبعیت از رژیم غذایی مدیترانه ای، پرسشنامه کیفیت زندگی لیپاد و دو پرسشنامه محقق ساخت نگرش و دانش تغذیه ای جمع آوری شدند. داده ها در نرم افزار spss نسخه 25 و در سطح معناداری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته ها

 میانگین سنی سالمندان در مطالعه حاضر برابر با 44/3± 95/63  بود. براساس نتایج، 2/19 درصد از شرکت کنندگان دارای پایبندی پایین، 2/66 درصد دارای پایبندی متوسط و 6/14 درصد دارای پایبندی بالا به رژیم غذایی مدیترانه ای بودند. میان پایبندی به رژیم غذایی مدیترانه ای با سن (r=- 0.24, P< 0.01) و فشارخون دیاستولیک (r=- 0.31, P< 0.05) همبستگی معنی دار معکوس و با تحصیلات (r= 0.20, P< 0.05) و کیفیت زندگی (r=  0.34, P< 0.001) همبستگی معنی دار مثبت مشاهده شد.

نتیجه گیری

 پایبندی به رژیم غذایی مدیترانه ای در زنان سالمند ایرانی در سطح مطلوب قرار ندارد. به علاوه، پایبندی به رژیم غذایی مدیترانه ای با کیفیت زندگی زنان سالمند همبستگی داشت، بنابراین مداخلاتی که باعث افزایش پایبندی به رژیم غذایی مدیترانه ای می شود، می تواند کیفیت زندگی زنان سالمند ایرانی را بهبود بخشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
1 تا 13
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2515522 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)