بررسی یک واریانت در ژن Vitamin D Receptor در جمعیت مرد و زن ورزشکار اهواز با حجم توده ی بدنی نرمال در مقایسه با گروه شاهد
مقدمه :
80-20 درصد تغییرات، صفات عملکرد ورزشی، مربوط به عوامل ژنتیکی است. تا به امروز بیش از 200 ژن مرتبط با عملکرد ورزشی شناسایی شده است. ژن (Vitamin D Receptor) VDR می تواند نقش مهمی در تکثیر سلولی، تمایز و روند انقباض عضلات داشته باشد. هدف از این مطالعه، بررسی یک واریانت از ژن VDR در ورزشکاران به عنوان یک نشانگر ژنتیکی در تعیین استعدادیابی ورزشی بود.
در این پژوهش، 100 ورزشکار حرفه ای در 2 گروه زن و مرد و 100 فرد سالم غیر ورزشکار با (Body mass index) BMI نرمال به عنوان گروه شاهد، وارد مطالعه شدند. پس از کسب رضایت آگاهانه، خون گیری جهت تعیین ژنوتیپ پلی مورفیسم rs10735810 یا جایگاه FokI با روش ARMS-PCR انجام شد. آنالیز داده ها با نرم افزار Graphpad Prism 6 و آزمون Chi-square انجام شد.
تعداد افراد با ژنوتایپ F/F در گروه ورزشکاران 23 درصد و در گروه شاهد 65 درصد و همچنین افراد با ژنوتایپ F/f در گروه ورزشکاران، 64 درصد و در گروه شاهد، 20 درصد بود. تعداد افراد با ژنوتایپ f/f در دو گروه ورزشکاران، 13 درصد و گروه شاهد، 15 درصد بود. همچنین اختلاف معنی داری از مقایسه ی فراوانی ژنوتایپی در دو گروه زنان و مردان ورزشکار در مقایسه با یکدیگر مشاهده نشد.
یافته های پژوهش حاضر نشان داد که تاثیر آلل f فقط در حالت هتروزیگوت است. از طرف دیگر، عدم وجود اختلاف معنی داری از نظر فراوانی ژنوتایپی در دو گروه زنان و مردان ورزشکار، نشان از تاثیر مستقل از جنسیت این پلی مورفیسم در جمعیت دارد.