ارزیابی و تحلیل تطبیقی اوراق وقف بر اساس موازین فقه شافعیه و امامیه
هدف:
یکی از مهم ترین پیش نیازهای مشارکت همگانی در پروژه های سرمایه گذاری و تامین مالی (در این پژوهش اوراق وقف)، تامین نیازهای اطلاعاتی و توجه به دیدگاه های مختلف فقهی در سطح کشور می باشد؛ بنابراین در این پژوهش، اوراق مذکور بر اساس موازین فقه شافعیه و امامیه مورد بررسی قرار می گیرد تا ابهامات و شبهات فقهی آن مشخص و مرتفع گردد.
روش شناسی پژوهش:
رویکرد اصلی در این پژوهش رویکردی تطبیقی می باشد. جهت تحلیل و صدور احکام فقهی در فقه امامیه از روش تحلیل اسنادی (مستندات و مصوبات کمیته فقهی سازمان بورس) استفاده شده است و در ارتباط با فقه اهل سنت (فقه شافعیه)، از روش مصاحبه عمیق و گروه کانونی استفاده شده است، نمونه آماری مذکور شامل 8 نفر از خبرگان فقه شافعیه می باشند.
یافته های پژوهش نشان داد که اشتراک دیدگاه ها در دو دستگاه فقهی در حد بسیار بالایی می باشد و این مهم می تواند نویدبخش افزایش مشارکت اهل سنت در اوراق وقف منتشر شده در ایران باشد.
اصالت / ارزش افزوده علمی:
باتوجه به اینکه نتایج پژوهش ابهامات فقهی مربوط به اوراق وقف را برطرف کرد گام بسیار مثبتی جهت توسعه این ابزار می باشد و مطمینا با اطلاع رسانی گسترده نتایج فوق، بیش ازپیش شاهد مشارکت اهل سنت ایران در طرح های مشابه در سطح کشور خواهیم بود و نهایتا هم افزایی بسیار مناسبی در این حیطه به وقوع خواهد پیوست.
-
بررسی تطبیقی قرارداد وام های سلف بانکی ایران با عقد سلم فقهی و شروط صحت آن در مذاهب
سید قلندر هاشمی*، ناصر مریوانی، محمدعادل ضیائی
نشریه مطالعات فقه اقتصادی، زمستان 1403 -
تاویل نصوص بر مبنای مقاصد شریعت
محمدعادل ضیائی*
مجله فقه مقارن، پاییز و زمستان 1402 -
ارزیابی و تحلیل تطبیقی اوراق مضاربه براساس موازین فقه شافعیه و امامیه
عبدالعزیز میرانی، فریدون رهنمای رودپشتی*، ، مهدی معدن چی زاج، محمدعادل ضیائی
فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار، تابستان 1402 -
بررسی تطبیقی تاثیر برنامه های تامین مالی خرد در ایران و جهان با تاکید بر کشورهای اسلامی
مصطفی شهیدی نسب*، ، حمید نگارش
فصلنامه اقتصاد اسلامی، پاییز 1401