تعیین اثربخشی تمرینات ورزشی (هوازی، ایروبیک و فیتنس) بر کارکردهای اجرایی برنامه ریزی و حافظه کاری در کودکان نارساخوان
توانبخشی شناختی و کاربرد تمرینات ورزشی یکی از مسایلی است که میتواند به بهبود شاخصهای کارکردهای اجرایی کودکان نارساخوان کمک کند و زندگی فردی و اجتماعی آنها را ارتقا بخشد؛ ازاینرو، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی تمرینات ورزشی (هوازی، ایروبیک و فیتنس) بر کارکردهای اجرایی برنامهریزی و حافظه کاری در کودکان نارساخوان صورت گرفت.
روشبررسی:
روش این پژوهش نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانشآموزان دختر و پسر مراجعهکننده به باشگاه درخت سپید و کلینیک روانشناسی ذهنآرا شهر تهران در سال 1399 تشکیل دادند که 24 نفر داوطلب واجد شرایط با روش نمونهگیری دردسترس وارد مطالعه شدند. سپس بهصورت تصادفی دوازده نفر در گروه آزمایش و دوازده نفر در گروه گواه قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش، آزمون خواندن و نارساخوانی (نما) (کرمی نوری و مرادی، 1384)، آزمون برج لندن (شالیس، 1982) و آزمون ان-بک (کرچنر، 1958) بود. مداخله تمرینات ورزشی ازجمله فیتنس، تناسباندام و هوازی بهمدت سه ماه، سه جلسه در هفته و هر جلسه یک ساعت برای شرکتکنندگان گروه آزمایش اجرا شد. تحلیل دادهها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تکمتغیری و آزمون تی مقایسه میانگینهای دو گروه مستقل در نسخه 24 نرمافزار SPSS در سطح معناداری 0٫05 صورت گرفت.
یافتهها:
نتایج نشان داد، پس از حذف اثر پیشآزمون، بین گروه آزمایش و گروه گواه در پسآزمون، در میانگین نمرات متغیرهای کارکردهای اجرایی برنامهریزی (0٫002=p) و حافظه کاری (0٫038=p) تفاوت معناداری مشاهده شد.
نتیجهگیری:
براساس یافتههای پژوهش نتیجه گرفته میشود، تمرینات ورزشی در کودکان نارساخوان قابلیت کاربرد دارد و بر بهبود کارکردهای اجرایی برنامهریزی و حافظه کاری آنها اثربخش است.