اثربخشی برنامه درسی ارتقاء ذهن بر بهزیستی روان شناختی و ویژگی های شخصیتی دانش آموزان دختر

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

مطالعات اندکی نقش ذهن آگاهی بر بهزیستی را در کودکان مورد بررسی قرار داده اند. با توجه به این که تفاوت های فردی می توانند بر پذیرش و تاثیرگذاری آموزش ذهن آگاهی نقش مهمی داشته باشند درک نقش پنج عامل شخصیت در پاسخ گویی به مداخلات ذهن آگاهی ضروری به نظر می رسد، بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه درسی ارتقاء ذهن بر بهزیستی و پنج عامل بزرگ شخصیت بر اساس نظریه تغییر مالونی و همکاران (2016) بود.

روش

طرح پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر مشغول به تحصیل در پایه های سوم تا پنجم دبستان شهر کرمان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که به صورت تصادفی ساده، 35 نفر در گروه آزمایشی و 35 نفر در گروه گواه جای داده شدند و به شاخص کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (ارهارت و همکاران، 2009) و پنج عامل بزرگ شخصیت کودک و نوجوان (مارکوس و ککینوس، 2017) پاسخ دادند. سپس آموزش های برنامه درسی ارتقاء ذهن در 15 جلسه طی 6 ماه به گروه آزمایش ارایه شد، در حالی که گروه گواه در آموزش شرکت نکردند. تحلیل نهایی داده ها با 66 شرکت کننده با استفاده از نسخه 26 نرم افزار  SPSSو تحلیل کوواریانس چند متغیره انجام شد.

یافته ها:

 براساس یافته ها بین میانگین متغیرهای بهزیستی، توافق و برون گرایی در گروه آزمایش و گواه تفاوت وجود دارد و برنامه درسی ارتقاء ذهن موجب بهبود بهزیستی، توافق و برون گرایی دانش آموزان گروه آزمایش شده است (0/05≤ p).

نتیجه گیری: 

نتایج نشان دهنده ضرورت تمرکز آموزش های برنامه درسی ارتقاء ذهن بر افزایش بهزیستی است. همچنین در صورتی که آموزش های ذهن آگاهی با توجه به صفات شخصیتی افراد به ویژه توافق و برون گرایی ارایه شود نتایج قابل ملاحظه تری را می توان انتظار داشت.

زبان:
فارسی
صفحات:
92 تا 107
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2523238