تحلیل الگوی فضایی _ زمانی عملکرد غلات در ایران
رشد سریع جمعیت و محدودیت منابع تولید به ویژه در بخش کشاورزی بحث امنیت غذایی را به یکی از چالش های جهان امروز تبدیل نموده است. به طوریکه یکی اهداف اصلی توسعه پایدار پایان دادن به گرسنگی، تحقق امنیت غذایی و توسعه کشاورزی پایدار تعیین شده است. اما پیش بینی ها نشان دهنده دشواری در رسیدن به این هدف است. بنابراین گرسنگی در جهان در حال افزایش است و زندگی قشر کثیری از مردم به طور مستقیم و غیر مستقیم به کشاورزی وابسته هستند.
هدف پژوهش:
یکی از رویکردهای اساسی جهت توسعه کشاورزی و تامین نیازهای غذایی، افزایش عملکرد و بهره وری محصولات کشاورزی است. به همین دلیل مطالعه حاضر با هدف تحلیل الگوها و تغییرات فضایی و زمانی عملکرد غلات(گندم و جو) ایران طی دوره 35 ساله از سال 1362 تا 1397 انجام شده است.
روش شناسی تحقیق:
این مطالعه از نوع پژوهش های کاربردی و به لحاظ روش شناسی از نوع توصیفی _ تحلیلی است. جمع آوری داده ها و اطلاعات به صورت کتابخانه ای بوده است. برای کشف الگوی فضایی تولید غلات (گندم و جو) و شناسایی کانون های تمرکز آن از آماره Gi یا تحلیل لکه های داغ استفاده شد و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Arc GIS استفاده شده است.
قلمرو جغرافیایی پژوهش:
محدوده مورد مطالعه در این پژوهش شامل کل محدوده سیاسی و جغرافیایی ایران به غیر از آبهای آزاد می باشد. در پژوهش حاضر در سه سطح ملی(کشور ایران)، استانی(31 استان) و شهرستانی(429 شهرستان) به تحلیل تغییرات فضایی و زمانی عملکرد غلات پرداخته شده است.
یافته ها و بحث:
طی دوره مورد بررسی استان اصفهان بیشترین میزان کاهش عملکرد گندم و استان خراسان رضوی بیشترین میزان افزایش عملکرد گندم را داشته است. در محصول جو نیز برخی استان ها مانند مازندران، فارس، کرمان و بوشهر دارای بیشترین میزان کاهش عملکرد بوده و استان خراسان رضوی دارای بیشترین میزان افزایش عملکرد جو بوده است.
نتایج پژوهش در سطح ملی و استانی نشان دهنده افزایش عملکرد غلات طی دوره مورد مطالعه است. همچنین تحلیل فضایی در سطح های شهرستان های کشور نیز نشان دهنده شکل گیری الگوی خوشه ای با تمرکز مقادیر بالای عملکرد غلات در برخی مناطق دشتی ایران است.
-
بررسی روابط شبکه مرغداران صنعتی در روستاهای شهرستان شازند
فرزانه قاسمی، علیرضا دربان آستانه*، ،
فصلنامه روستا و توسعه، بهار 1403 -
گونه شناسی الگوهای ذهنی جامعه محلی نسبت به اثرات و پیامدهای تبدیل روستای بابامنیر به شهر
*، ، حسین حسین پور
نشریه توسعه محلی (روستایی - شهری)، بهار و تابستان 1403 -
مطالعه پدیدار شناختی تجربه زیسته راهنمایان گردشگری شهری استان اردبیل در دوران شیوع پاندمی کرونا
*، سیامک میکائیلی کیوی، رضا علیزاده سولا
نشریه گردشگری شهری، زمستان 1403 -
تحلیل فضایی شبکه روابط مرغداران صنعتی شهرستان شازند
فرزانه قاسمی، علیرضا دربان آستانه*، ، حسنعلی فرجی
فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی، بهار 1403 -
تحلیل تغییرات مکانی - زمانی توسعه اقامتگاه های بومگردی در ایران
*، حسین حسین پور، مهدی اسدی
نشریه پژوهش های بازاریابی گردشگری و میهمان نوازی، بهار و تابستان 1403