ارتباط چندشکلی درج توالی Alu در ژن گیرنده پروژسترون با خطر ابتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس
مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری مزمن خودایمنی است که در آن غلاف های میلین سلول های عصبی در مغز و نخاع آسیب می بیند. با توجه به شیوع بیش تر بیماری MS در خانم ها نسبت به آقایان، به نظر می رسد هورمون های جنسی، که معمولا اثرات خود را توسط گیرنده ها اعمال می کنند، در استعداد ابتلا به این بیماری نقش مهمی داشته باشند. با توجه به نقش عملکردی چندشکلی درج توالی Alu 306 bp گیرنده پروژسترون در میزان بیان گیرنده پروژسترون، در این مطالعه ارتباط چندشکلی درج توالیAlu در اینترون 7 ژن کدکننده گیرنده پروژسترون با خطر ابتلا به MS مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها:
در این مطالعه مورد- شاهدی در بیمارستان الزهرای اصفهان، DNA ژنومی از نمونه خون 200 بیمار مبتلا به RRMS (Relapsing-remitting Multiple sclerosis) شامل 180 زن و 20 مرد و 226 فرد سالم (186 زن و 40 مرد) به عنوان گروه کنترل ، استخراج گردید. تعیین ژنوتیپ چندشکلی درج توالی Alu توسط تکنیک PCR انجام گرفت و محصول PCR بر روی ژل آگارز 2 درصد الکتروفورز گردید. نتایج با نرم افزار آماری 21SPSS و با آزمون رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها:
آنالیز داده های این مطالعه نشان داد که ژنوتیپ های WI (0/003 =P) و II (0/001 =P) در مقایسه با ژنوتیپ WW، خطر ابتلا به بیماری MS را افزایش می دهد و آلل I به عنوان آلل خطر (0/000>P) عمل می کند.
بر اساس نتایج مطالعه، به نظر می رسد آلل I چندشکلی درج Alu ممکن است با اثر بر بیان ژن گیرنده پروژسترون در استعداد ابتلا به بیماری MS نقش داشته باشد.