فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 217 (بهمن 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/26
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علیرضا تقی زاده، فروزان صادقی محلی، علی سیاه پشت خاچکی* صفحات 1-15
    سابقه و هدف

    آسیب مغزی ناشی از تروما (TBI) یکی از پیچیده ترین بیماری های شناخته شده درسیستم عصبی مرکزی می باشد. نسفاتین یک پلیپپتید 82-آمینو اسید است که بر سیستم عصبی مرکزی موثر است. در این پژوهش نقش محافظت نورونی نسفاتین در فرایند ضربه مغزی منتشر در موش صحرایی و هم چنین تاثیر آن روی میزان ماتریکس متالوپروتییناز-9 (MMP-9) بررسی شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی، 56 موش صحرایی نر نژاد ویستار به روش مارمارو تحت TBI قرار گرفتند و 30 دقیقه بعد نسفاتین با دوزهای مختلف به صورت داخل صفاقی تزریق و در روز دوم و سوم تکرار شد. در زمان های قبل از ضربه، بلافاصله پس از به هوش آمدن پس از القا ضربه، 24، 48 و 72 ساعت بعد از ضربه، Veterinary Coma Scale و تست های حرکتی و تعادلی Beam Walk و Beam Balance در رت ها ثبت شد. پس از 72 ساعت،CSF از سیسترنا مگنا جمع آوری و جهت انجام آزمایش الایزا برای بررسی ماتریکس متالوپروتییناز-9 استفاده شد.

    یافته ها:

     تجویز داخل صفاقی نسفاتین در دوزهای0 5 و µg/kg 10 می تواند باعث کاهش ادم مغزی، تخریب سد خونی مغزی و نمرات عصبی و تعادلی حرکتی (0/0001<p) در مقایسه با گروه کنترل (شم و سالم) شود (0/001<p). لازم به ذکر است که نسفاتین در دوز µg/kg 20 موثر نبود (0/05>P).

    استنتاج

    نسفاتین توانسته است بر پیامدهای تروما تاثیر بگذارد و ادم مغزی را کاهش دهد، بهبود سد خونی مغزی و نمرات عصبی و تعادلی را تسریع بخشد. لازم به ذکر است احتمالا بخشی از این اثرات محافظتی عصبی نسفاتین از طریق کاهش MMP-9 می باشد.

    کلیدواژگان: نسفاتین، نوروپروتکتیو، ترومای مغزی، ادم مغزی، سد خونی- مغزی، MMP-9
  • سمیه تیربخش گوران، عباس دوستی*، محمدسعید جامی صفحات 16-31
    سابقه و هدف

    در تمام گونه های باکتری بروسلا، توالی ژن Omp25 حفاظت شده است. خاصیت آنتی ژنیسیته بالای محصول این ژن باعث تحریک سیستم ایمنی میزبان می شود. استفاده از باکتری پروبیوتیک مهندسی شده، روش مناسبی برای انتقال واکسن است. این مطالعه با هدف بیان Omp25 باکتری بیماری زای بروسلا آبورتوس در باکتری پروبیوتیک لاکتوکوکوس لاکتیس، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها:

    در این مطالعه تجربی، وکتور مورد نظر به همراه ژن و سیگنال پپتید (pNZ8148-Usp45-Omp25) طراحی و سنتز گردید. باکتری E. coli سویه TOP10F با وکتور بیانی pNZ8148-Usp45-Omp25 مبتنی بر القا توسط نیسین ترانسفورم شد. با استفاده از کیت استخراج پلاسمید، از باکتری های ترانسفورم شده پلاسمید نوترکیب استخراج گردید. ترانسفورماسیون باکتری پروبیوتیک لاکتوکوکوس لاکتیس با وکتور pNZ8148-Usp45-Omp25، توسط روش الکتروپوریشن انجام گرفت. بررسی بیان ژن Omp25 در سطح RNA، به روش رونوشت برداری معکوس و تایید حضور پروتیین نوترکیب Omp25 در باکتری مهندسی شده با روش SDS-PAGE، ارزیابی شد.

    یافته ها: 

    بیان موفقیت آمیز پروتیین  Omp25بروسلا آبورتوس در باکتری لاکتوکوکوس لاکتیس با RT-PCR تایید شد. با استفاده از روش سدیم دودسیل سولفات- پلی آکریل آمید ژل الکتروفورز (SDS-PAGE)، پروتیین ها براساس وزن مولکولی از یکدیگر تفکیک شدند .آنالیز بیان پروتیین ها، بیانOmp25  را به صورت یک باند پروتیینی 25 کیلو دالتونی اضافه در باکتری لاکتوکوکوس لاکتیس ترانسفورم شده با pNZ8148-Usp45-Omp25 در مقایسه با لاکتوکوکوس لاکتیس ترانسفورم شده با pNZ8148 (وکتور فاقد ژن هدف) نشان داد.

    استنتاج

    مطالعه حاضر نشان داد که پروتیین Omp25 در باکتری پروبیوتیک لاکتوکوکوس لاکتیس ترانسفورم شده توسط الکتروپوریشن با وکتور نوترکیب pNZ8148-Usp45-Omp25 بیان می شود. باکتری لاکتوکوکوس لاکتیس ترانسفورم شده، می تواند در مطالعات آینده به عنوان واکسن زیر واحدی خوراکی جهت پیشگیری از بروسلوز، مناسب باشد.

    کلیدواژگان: بروسلا، Omp25، لاکتوکوکوس لاکتیس، پروبیوتیک، الکتروپوریشن
  • محمد پرستش، یوسف عباسی*، محمدرضا بیاتیانی، زهرا نادی صفحات 32-45
    سابقه و هدف

    با توجه به خواص آنتی اکسیدانی فعالیت بدنی، هدف مطالعه ی حاضر بررسی تاثیر تمرینات ورزشی با شدت مختلف بر استرس اکسیداتیو و ظرفیت کل آنتی‏اکسیدانی در موش‏صحرایی تیمار شده با داروی سیس‏پلاتین بود.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه تجربی 24 سر موش بزرگ آزمایشگاهی نر به طور تصادفی به 4 گروه (کنترل، کنترل سیس پلاتین، سیس پلاتین به همراه MICT و سیس پلاتین به همراه HIIT) تقسیم شدند. در گروه‏های سیس پلاتین 5/5 میلی‏گرم/کیلوگرم داروی سیس پلاتین در داخل صفاقی تزریق گردید. گروه های تمرینی نیز تمرینات را به مدت 10 هفته اجرا کردند. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، سرم خون موش های صحرایی جهت بررسی متغیرهای مورد نظر جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه در سطح معناداری 05/0≤‎  pبررسی شدند.

    یافته ها:

     در این پژوهش تزریق سیس پلاتین موجب افزایش معنادار مالون‏دی‏آلدیید (MDA) (0/019=P)، کاهش معنادار ظرفیت کل‏آنتی‏اکسیدانی (TAC) (0/014=P) و کاهش معنادار کاتالاز (CAT) (0/001=P) در گروه کنترل نسبت به کنترل سیس پلاتین شد. هم چنین مالون‏دی‏آلدیید (MDA) در گروه ها سیس پلاتین به همراه MICT (0/001=P) و گروه ها سیس پلاتین به همراه HIIT (0/001=P) نسبت به گروه کنترل سیس پلاتین کاهش معنادار مشاهده شد. علاوه بر این کل‏آنتی‏اکسیدانی (TAC) در گروه سیس پلاتین به همراه HIIT (0/66=P) نسبت به گروه کنترل سالم تفاوت معنادار مشاهده نشد. هم چنین کاتالاز (CAT) در گروه ها سیس پلاتین به همراه MICT (0/12=P) و گروه ها سیس پلاتین به همراه HIIT (0/177=P) نسبت به گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    استنتاج

    به نظر می رسد تمرین ورزشی با شدت مختلف می تواند بر کاهش شرایط استرس اکسیداتیو ناشی از داروی سیس پلاتین در موش های صحرایی موثر باشد.

    کلیدواژگان: تمرینات ورزشی، سیس پلاتین، استرس اکسیداتیو، مالون دی آلدهید
  • اعظم نحوی، حمیدرضا گلی، علی داوودی، ابواالفضل حسین نتاج، سمیرا شیدایی، علی جعفری، سمانه همتی* صفحات 46-56
    سابقه و هدف

    عصاره سیر و دارچین همانند وارنیش فلوراید، به دلیل اثر ضدمیکروبی و کنترل دمینرالیزاسیون مینای دندان در پیشگیری از پوسیدگی دندانی نقش دارد. این مطالعه آزمایشگاهی تحلیلی در سال 1400، با هدف بررسی اثر ضدمیکروبی عصاره سیر و دارچین در مقایسه با وارنیش فلوراید، در کنترل عفونت باکتری های استرپتوکوکوس موتانس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس دهانی انجام شد.

    مواد و روش ها:

     جهت بررسی اثر ضد میکروبی، از تست های دیسک دیفیوژن، حداقل غلظت مهاری و حداقل غلظت کشندگی استفاده شد. همچنین جهت کنترل مثبت از دیسک آمپی سیلین و اریتروماسین و برای کنترل منفی از سرم فیزیولوژیک استریل استفاده شد. مقایسه داده ها، با آزمون تحلیل واریانس (ANOVA) و آزمون تعقیبی بونفرونی صورت پذیرفت.

    یافته ها: 

    در آزمایش دیسک دیفیوژن، استفاده از عصاره دارچین در کنار وارنیش فلوراید (mm0/1±0/10) باعث افزایش معنی دار در قطر هاله مهار رشد در لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس شد (0/001>P)، اما بیش ترین قطر هاله مهار رشد در لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و استرپتوکوکوس موتانس به ترتیب متعلق به سیر-دارچین-وارنیش (mm58/1±0/12) و وارنیش فلوراید (mm71/0±0/9) بود. اثر ضد میکروبی عصاره سیر به طور معنی داری از سایر ترکیبات، در هر دو سویه کم تر بود (0/001>P). بیش ترین اثر مهارکنندگی و کشندگی نیز در ارتباط با وارنیش و در استرپتوکوکوس موتانس دیده شد.

    استنتاج

    یافته های این مطالعه نشان داد که در شرایط آزمایشگاهی استفاده از دارچین و وارنیش فلوراید اثر سینرژیستی ضد میکروبی علیه لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس دارد. همچنین عصاره دارچین، به دلیل اثراتی مشابه با وارنیش فلوراید، می تواند به عنوان یک عامل جایگزین در کنترل و پیشگیری از پوسیدگی های دندانی مفید باشد.

    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس موتانس، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، وارنیش فلوراید، سیر، دارچین
  • اعظم موسوی، پریسا محمدی نژاد*، مهدی مغنی باشی صفحات 57-65
    سابقه و هدف

    مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری مزمن خودایمنی است که در آن غلاف های میلین سلول های عصبی در مغز و نخاع آسیب می بیند. با توجه به شیوع بیش تر بیماری MS در خانم ها نسبت به آقایان، به نظر می رسد هورمون های جنسی، که معمولا اثرات خود را توسط گیرنده ها اعمال می کنند، در استعداد ابتلا به این بیماری نقش مهمی داشته باشند. با توجه به نقش عملکردی چندشکلی درج توالی Alu 306 bp گیرنده پروژسترون در میزان بیان گیرنده پروژسترون، در این مطالعه ارتباط چندشکلی درج توالیAlu  در اینترون 7 ژن کدکننده گیرنده پروژسترون با خطر ابتلا به MS مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مورد- شاهدی در بیمارستان الزهرای اصفهان، DNA ژنومی از نمونه خون 200 بیمار مبتلا به RRMS (Relapsing-remitting Multiple sclerosis) شامل 180 زن و 20 مرد و 226 فرد سالم (186 زن و 40 مرد) به عنوان گروه کنترل ، استخراج گردید. تعیین ژنوتیپ چندشکلی درج توالی Alu توسط تکنیک PCR انجام گرفت و محصول PCR بر روی ژل آگارز 2 درصد الکتروفورز گردید. نتایج با نرم افزار آماری 21SPSS و با آزمون رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    آنالیز داده های این مطالعه نشان داد که ژنوتیپ های WI (0/003 =P) و II (0/001 =P) در مقایسه با ژنوتیپ WW، خطر ابتلا به بیماری MS را افزایش می دهد و آلل I به عنوان آلل خطر (0/000>P) عمل می کند.

    استنتاج

    بر اساس نتایج مطالعه، به نظر می رسد آلل I چندشکلی درج Alu ممکن است با اثر بر بیان ژن گیرنده پروژسترون در استعداد ابتلا به بیماری MS نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، چندشکلی درج توالی Alu، گیرنده پروژسترون
  • شیرین علی نژاد، احمد شهدادی، مریم زارع* صفحات 66-74
    سابقه و هدف

    بیماری پارکینسون یکی از شایع ترین اختلالات تحلیل برنده سیستم عصبی مرکزی است که باعث کندی حرکت، لرزش، بی ثباتی وضعیتی، کاهش تعادل و اختلال سیستم اعصاب خودکار می شود. هدف این پژوهش بررسی یک دوره تمرین منتخب تعادلی بر عملکرد فیزیولوژیکی، حرکتی و تعادلی بیماران پارکینسون بود.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مداخله ای، 30 بیمار زن مبتلا به پارکینسون در مرحله 3-1 بیماری براساس مقیاس (H&Y)، مراجعه کننده به بیمارستان علی ابن ابیطالب زاهدان، به صورت هدفمند و داوطلبانه انتخاب و در دو گروه 15 نفره تجربی و کنترل قرار گرفتند. گروه تجربی علاوه بر درمان دارویی، به مدت 8 هفته، هفته ای 3 جلسه 60 دقیقه ای به فعالیت پرداختند. بیماران گروه کنترل فقط پیگیری شدند. مطالعه از نوع مداخله ی قبل و بعد بود. ارزیابی با استفاده از شاخص های تعادلی  Berg (Berg balance scale)، دینامومتر دیجیتال پا وکمر و تست بلند شدن و رفتن زمان دار (Timed up and go یا TUG) در ابتداو انتهای دوره به عمل آمد. به منظور بررسی طبیعی بودن توزیع داده ها از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، جهت بررسی همگنی واریانس دو گروه از آزمون لون و برای اختلافات بین میانگین ها از آزمونt وابسته استفاده شد و با نرم افزار 22SPSS آنالیز شد.

    یافته ها: 

    میانگین نمره Berg بیماران پس از مداخله 10/28±48/69 به طور معنی داری افزایش یافت (0/05>P). میانگین قدرت عضلات پا پس از مداخله 0/092±0/456 افزایش یافت (0/05>P). هم چنین میانگین TUG پس از مداخله 3/63±18/14 به طور معنی داری کاهش یافت (0/05>P).

    استنتاج

    به نظر می رسد انجام تمرینات تعادلی منجر به افزایش تعادل و قدرت عضلات پا وکاهش زمان برخاستن و راه  رفتن در بیماران پارکینسونی می گردد.

    کلیدواژگان: تمرینات ورزشی، عملکرد فیزیولوژیکی، حرکتی، تعادلی، بیماری پارکینسون
  • رضا پور محمد، ابراهیم نصیری فرمی*، آرمان پرویزی، علیرضا شعوری بیدگلی، هوشنگ اکبری صفحات 75-86
    سابقه و هدف

    بیماران کاندید جراحی کاتاراکت به دلایل مختلف، اضطراب و نگرانی بالایی دارند که ممکن است موجب تغییر در شاخص های همودینامیک گردد. حفظ ثبات همودینامیک در طی بیهوشی و جراحی اهمیت زیادی دارد. هدف این پژوهش، مقایسه تاثیر شنیدن آوای طبیعت و استنشاق اسطوخودوس بر شاخص های همودینامیک بیماران تحت جراحی کاتاراکت با بی حسی رژیونال در مرکز آموزشی درمانی و پژوهشی امیرالمومنین رشت در سال 1401-1400 بود.

    مواد و روش ها: 

    در این کارآزمایی بالینی، تعداد 120 بیمار به طور تصادفی در سه گروه 40 نفری آوای طبیعت، اسطوخودوس و کنترل تخصیص یافتند. شنیدن آوای طبیعت و استنشاق اسطوخودوس به مدت 15 دقیقه برای بیماران گروه آزمون انجام شد و در گروه کنترل، مراقبت های روتین انجام گرفت. شاخص همودینامیک قبل عمل و چهار مرحله طی عمل اندازه گیری شد. از آزمون Repeated Measures ANOVA با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد که سطح معناداری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    میانگین فشار سیستول دقیقه اول گروه کنترل، حدود 11 میلی متر جیوه از گروه آوای طبیعت بیش تر بود. تعداد تنفس 37/0=P، فشار خون سیستولیک 36/0= P و فشار خون دیاستولیک 26/0= P در بیماران سه گروه قبل مداخله اختلاف نداشتند. ولی پس از مداخله، میانگین فشارخون سیستولیک در طی دفعات اندازه گیری و بین گروه ها، اختلاف معنی دار بود (03/0<p) . اختلاف میانگین فشارخون دیاستولیک 62/0=P، ضربان قلب 20/0=P و اشباع اکسیژن خون شریانی 16/0=P بین گروه ها در طی دفعات اندازه گیری معنی دار نبود.

    استنتاج

    براساس یافته ها، شنیدن آوای طبیعت و بکارگیری رایحه اسطوخودوس موجب کاهش فشارخون سیستولیک حین عمل جراحی بیماران تحت بی حسی رژیونال می شود ولی تاثیری بر میزان فشارخون دیاستولیک، ضربان قلب و اشباع اکسیژن خون شریانی ندارد.

    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، رایحه درمانی، اسطوخودوس، شاخص همودینامیک، کاتاراکت
  • فرهنگ بابامحمودی، احمد علیخانی، مسعود معبودی*، جمشید یزدانی چراتی، بیتا پاک نژاد، امیرحسین غریب، آزاده خلعت بری صفحات 87-95
    سابقه و هدف

    همه گیری کووید-19 با ویروس -CoV-2 (SARS)، منجر به بار بیماری کنترل نشده بر روی کارکنان سیستم سلامت (HCW) در سراسر جهان شد. این مطالعه با هدف بررسی شیوع و شدت کووید-19 در میان HCWs بیمارستان های منتخب استان مازندران و بررسی ارتباط کووید-19 با روزهای کاری از دست رفته HCWs، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه توصیفی- تحلیلی گذشته نگر، 1105 نفر از HCWs بیمارستان های رازی و فاطمه الزهرا(س)، از بهمن ماه 1398 تا خرداد 1399 بررسی شدند. به منظور بررسی فراوانی و شدت بیماری، تظاهرات بالینی و پاراکلینیکی بیماران، توسط کارمند آموزش دیده ثبت شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 18 تفسیر شدند و سطح معناداری، 05/0P< در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     مطالعه نشان داد، فراوانی کووید-19، 19/16 درصد در میان HCWs بیمارستان های مورد مطالعه بود. بیماران شامل 113 نفر (13/63 درصد) پرستار، 47 نفر (26/26 درصد) ارایه دهنده خدمات و پرسنل اداری و 19 نفر (61/10 درصد) پزشک بودند. مدت مرخصی استعلاجی و شدت کووید-19 در HCWs ارتباط معنی داری داشت (006/0=P). هم چنین بین مدت مرخصی استعلاجی در HCWs بیمارستان های مورد مطالعه و وضعیت شغلی آن ها رابطه معنی داری وجود داشت و این مدت در پرستاران بیش تر بود (013/0=P). بین میزان پایبندی به تجهیزات حفاظت فردی (PPE) و شدت COVID-19 در HCWs رابطه معناداری وجود داشت (001/0=P).

    استنتاج

    کووید-19 می تواند تاثیر قابل توجهی بر کیفیت کار HCWs، به ویژه در میان پرستاران داشته باشد و آموزش موثر HCWs در مورد دستورالعمل PPE، منجر به محافظت مناسب در برابر اشکال شدید بیماری می گردد.

    کلیدواژگان: COVID-19، کارکنان مراقبت های بهداشتی(HCW)، تجهیزات حفاظت فردی (PPE)
  • فرهنگ بابامحمودی، فائزه انوری، احمد علیخانی، زهرا اکبری، فاطمه آهنگرکانی* صفحات 96-104
    سابقه و هدف

    مطالعات محدودی در مورد عفونت همزمان کووید-19 و سل گزارش شده است. این مطالعه با هدف توصیف ویژگی های بالینی، رادیولوژیکی، آزمایشگاهی و درمان و پیامد بیماران بستری شده با تشخیص سل و عفونت همزمان با کووید 19 انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه گذشته نگر، کلیه بیماران مبتلا به سل فعال یا سل قدیمی و کووید-19 بستری در بیمارستان آموزشی رازی از سال 1399 تا 1401 مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    9251 بیمار مبتلا به کووید-19 از بهمن 1399 تا اردیبهشت 1401 در بیمارستان رازی بستری شدند. هشت بیمار مبتلا به سل ریوی و عفونت همزمان با کووید 19 طی بازه زمانی دو ساله در مرکز آموزشی درمانی رازی قایمشهر بستری شدند. پنج بیمار (62/5 درصد) مرد بودند. میانگین سنی بیماران 22/63 ± 61/13 سال بود. میانگین زمان شروع علایم تا زمان بستری در این بیماران 30/56±15/13 روز بود. 50 درصد از این بیماران به عنوان بیماران سل ریوی فعال (active TB) و نیمی دیگر از بیماران سل قدیمی (old TB) داشتند. چهار بیمار در ICU بستری شدند و سه نفر از آنها نیاز به ونتیلاتور داشتند. در نهایت 4 بیمار (50 درصد) فوت شدند. در این مطالعه، از میان عواملی که بر پیامدهای بیماران تاثیر می گذارند، تنها بیماران مبتلا به بیماری زمینه ای با مرگ مرتبط بودند.

    استنتاج

    سل خطر مرگ و میر بالاتری را در بیماران کووید-19، به ویژه مبتلایان به دیگر بیماری های زمینه ای مزمن ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: سل، COVID-19، عفونت همزمان
  • مهتاب رامشگر، عادله بهار، محمد اسلامی جویباری، اکبر هدایتی زاده عمران، ریحانه شجاعی اسرمی، رضا علیزاده نوایی* صفحات 105-112
    سابقه و هدف

    بر اساس مطالعات اخیر دیابت با بروز سرطان معده در ارتباط است و به نظر می رسد که داروی متفورمین با القای آپوپتوز از رشد سلول های سرطانی جلوگیری می کند. لذا این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین دیابت و مصرف متفورمین با سرطان معده و مقایسه آن با گروه کنترل انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه به صورت مورد-شاهدی انجام شد. در طراحی آن گروه مورد (121 نفر) بیماران مبتلا به سرطان معده مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی شهر ساری و گروه شاهد (119 نفر) یکی از اعضای خانواده افراد مبتلا به سرطان بودند. سابقه ابتلا به دیابت و مدت آن و نحوه کنترل قند توسط چک لیست جمع آوری و اطلاعات به دست آمده با نرم افزار آماری SPSS و آزمون های T-test و Chi-square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و برای محاسبه نسبت شانس از رگرسیون لجستیک استفاده شد.

    یافته ها: 

    گروه های مورد و شاهد ازنظر سن، جنسیت، محل سکونت، سطح تحصیلات، BMI و مصرف سیگار اختلاف معنی داری داشتند (0/05>P). در ارتباط با سابقه ابتلا به دیابت شانس تطبیق داده شده 87/0 به دست آمد (2/35-0/3 CI95%:، 0/87 Adjusted OR=) که معنی دار نبود (0/751=P) و در مورد سابقه مصرف داروهای کنترل کننده دیابت (ازجمله متفورمین) اختلاف معنی داری بین افراد دیابتی گروه مورد در مقایسه با افراد دیابتی گروه شاهد،مشاهده نشد (0/05<P).

    استنتاج

    به نظر می رسد که بین دیابت و داروهای کنترل کننده دیابت (ازجمله متفورمین) و هم چنین سایر فاکتورهای دخیل ازجمله مدت زمان ابتلا به دیابت و یا سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت با ابتلا به سرطان معده درشمال ایران ارتباطی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: سرطان معده، دیابت، متفورمین
  • امیر فاطمی نژاد، نورالدین موسوی نسب*، جمشید یزدانی چراتی، مریم نباتی، مطهره خردمند صفحات 113-123
    سابقه و هدف

    پرفشاری خون به واسطه پیامدهای آن یک مشکل جهانی است. شناخت دقیق علایم هشدار دهنده آن و انجام اقدامات لازم، می تواند گام موثری در جلوگیری از ابتلا و عوارض این بیماری باشد.هدف از این مطالعه، به کارگیری مدل رگرسیون لجستیک درتعیین عوامل موثر بر بیماری فشارخون بر اساس نتایج حاصل از مطالعه کوهورت طبری بود.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی مقطعی، بر روی افراد با سن بالای 35 سال شهر ساری که اطلاعات آن ها توسط مرکزکوهورت طبری مازندران جمع آوری شده بود، انجام شد. اطلاعات شامل داده های دموگرافیک، آنتروپومتریک و ریسک فاکتورها می باشد. ازمدل رگرسیون لجستیک برای مشخص نمودن عوامل موثر بر ابتلا به پرفشاری خون استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ورژن 26 در سطح معنی داری 0/05 پردازش شدند.

    یافته ها:

     افراد مورد مطالعه شامل 6622 نفر (41/3 درصد، مرد) با میانگین سن 8/94 ± 48/97 سال بود. افراد دارای پرفشاری خون1481 نفر (22/4 درصد) بودند. در نتایج مربوط به مدل چند متغیره رگرسیون لجستیک، متغیرهای سن در بازه 10 ساله (2/04=OR تا 8/11=OR)، شاخص توده بدنی در رده های مختلف (1/72=OR تا 2/35=OR) ،کلسترول تام (1/34=OR)، تری گلیسرید (1/30=OR)، نسبت دور کمر به دور باسن (1/31=OR)، سابقه بیماری قلبی- عروقی (2/09=OR) و دیابت (1/81=OR)، ازعوامل مرتبط با بیماری فشارخون بودند (0/05>P).

    استنتاج

    با توجه به نتایج مدل رگرسیون لجستیک چند متغیره، کنترل چاقی به عنوان یک عامل اصلی و هم چنین غربالگری افراد برای تشخیص، پیگیری و پیشگیری پرفشاری خون پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: رگرسیون لجستیک، بیماری پرفشاری خون، کوهورت طبری
  • علیرضا داودی، سحر آزاده، نرگس نجفی، بهاره سلیمان پوریان، عباس عالیشاهی، ارمغان مختاریانی، مظاهر آزرده، ریحانه شجاعی اسرمی، محمد خادملو، لیلا دلاوریان، فاطمه آهنگرکانی* صفحات 124-134

    سابقه و هدف:

     پاندمی بیماری کروناویروس 2019 (کووید19) که ناشی از سندرم تنفسی شدید ویروس کرونا 2 (SARS-CoV-2) می باشد، منجر به یک وضعیت اضطراری در سراسر جهان شده است. مطالعات مختلف، بیانگر نتایج متضاد و متنوع نقش سایتوکاین های التهابی در پیش بینی شدت و پیش آگهی در بیماران کووید19 می باشد، لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی مقایسه ای سطح اینترلوکین6 و اینترلوکین8 در پیش بینی شدت و پیش آگهی در بیماران کووید19 بستری شده در بیمارستان رازی قایم شهر بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش مقطعی آینده نگر، سطوح سرمی اینترلوکین 8 و 6 در 51 بیمار مبتلا به کووید19 در برابر 25 فرد سالم در بیمارستان آموزشی درمانی رازی قایم شهر در سال 1400 مورد سنجش قرار گرفت. برای اندازه گیری این سایتوکاین ها از روش  ELISAو برای آنالیز آماری از نرم افزار SPSS25 استفاده شد.

    یافته ها

    سطوح سرمی اینترلوکین 6 و اینترلوکین 8 به ترتیب در گروه بیماران  حدود 4 برابر و 6 برابر گروه شاهد بود. متوسط میزان اینترلوکین 6 (0/004=P) و اینترلوکین 8 (0/001>P) در بیماران مبتلا به فرم شدید کووید در قیاس با فرم متوسط و گروه شاهد بیش تر بوده است. ارتباطی میان مدت بستری در بیمارستان و سطح اینترلوکین 6 مشاهده نشد (0/1=P)، در صورتی که بین مدت زمان بستری و مقدار اینترلوکین 8 این ارتباط وجود داشت (0/012=P).

    استنتاج:

     سطوح سرمی اینترلوکین 6 و اینترلوکین 8 در بیماران مبتلا به کووید19 می تواند در پیش بینی شدت بیماری و پیش آگهی کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: کووید19، اینترلوکین 8، اینترلوکین 6، پیش آگهی
  • زینب حمزه گردشی، زهرا کیانی، فرنگیس حبیبی، فرشته یزدانی* صفحات 135-142
    سابقه و هدف

    نظر به این که وجود نابرابری جنسیتی در جامعه می تواند موجب هدررفتن نیروی انسانی، کاهش نقش زنان در مشارکت اجتماعی، تحت تاثیر قرار دادن سلامت جسمی و روانی زنان، خشونت در خانواده و به طور کلی تاخیر در توسعه یک کشور گردد، نیاز است تا راهکارهای کاهش نابرابری جنسیتی شناخته و اجرا شود. لذا این مطالعه با هدف تبیین راهکارهای کاهش نابرابری جنسیتی انجام شده است.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش کیفی به شیوه بحث گروهی متمرکز در 3 گروه و با مشارکت 22 نفر (دو گروه 7 نفره و یک گروه 8 نفره) شامل اساتید گروه بهداشت باروری (6 نفر)، روانشناس (2 نفر)، جامعه شناس (2 نفر)، کارشناس شاغل در حوزه مامایی (3 نفر) و دانشجویان مقطع دکترا یا ارشد که حداقل سابقه کار 5 سال در حوزه مامایی داشتند (6 نفر) و فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد مشاوره در مامایی (3 نفر) در سال 1400 در دو شهر تهران و ساری در مورد راهکارهای توانمندسازی زنان در کاهش نابرابری جنسیتی در بستر جامعه ایران انجام شد. نمونه گیری به شیوه هدفمند و با حداکثر تنوع (از نظرسن، تحصیلات، وضعیت اقتصادی، وضعیت تاهل) تا زمان اشباع داده ها انجام شد. آنالیز با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی انجام شد.

    یافته ها: 

    راهکارهای کاهش نابرابری جنسیتی در 4 تم اصلی شامل کاهش نابرابری ها در حوزه اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی طبقه بندی شد.

    استنتاج

    جهت توانمندسازی زنان و کاهش نابرابری جنسیتی می توان به نابرابری جنسیتی از حوزه ابعاد اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی نگریست و از طریق این عوامل در جهت کاهش آن اقدام کرد.

    کلیدواژگان: توانمند سازی، زنان، نابرابری جنسیتی، گروه متمرکز
  • زینب قاضی زاده، اکبر هدایتی زاده عمران*، رضا علیزاده نوایی، محمود موسی زاده، احسان زابلی، لیلا میرزاخانی، مجید سعیدی، مینا ملااحمدی، آرین جهاندیده، مجید یعقوبی اشرفی، الهه محمودی صفحات 143-147
    سابقه و هدف

    نواحی شمالی ایران از بروز بالای سرطان مری برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیک بیماران سرطان مری در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، پرونده های 170 نفر از بیماران بالای 18 سال مراجعه کننده به کلینیک فوق تخصصی انکولوژی طوبی طی سال های 1393 تا 1395 بازخوانی و کلیه اطلاعات شامل سن، جنس، شغل، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات و یافته های بالینی و پاتولوژیکی بیماران پس از جمع آوری، وارد نرم افزار SPSS ورژن 22 شد. بررسی آماری با استفاده از آزمون های آماری Chi-square و Fisher’s exact انجام گرفت.

    یافته ها:

     در بین افراد مبتلا با میانگین سنی 12 ± 68/2 سال بیش ترین فراوانی، مربوط به گروه سنی 70 تا 79 سال بود. 53/5 درصد مبتلایان مرد بودند. 94/1 درصد بیماران dysphagia داشتند. فراوانی (SCC) Squamous cell carcinoma با افزایش سن، افزایش داشت. هم چنین بیش ترین و کم ترین موارد متاستاز به ترتیب مربوط به بخش میانی و فوقانی مری بود.

    استنتاج

    سرطان مری در سنین بالا شایع بوده و احتمالا سن عامل تاثیرگذار در وقوع آن بوده است.

    کلیدواژگان: سرطان مری، اپیدمیولوژی، دیسفاژی (dysphagia)
  • مریم الوندی، زهرا شقاقی، محمدرضا دهبانپور، صغری فرضی پور، فرشته طالب پور امیری* صفحات 148-168

    رادیوتراپی یکی از روش های اصلی در درمان سرطان می باشد، که با چالش های متعددی روبرو است. از مهم ترین آن ها سمیت بافت های طبیعی و مقاومت سلول های توموری در طی درمان می باشد. سمیت بافت سالم و طبیعی، محدودیت در دوز اعمال شده وکنترل ناکافی تومور را به همراه دارد. از سوی دیگر، مقاومت سلول های سرطانی منجر به استفاده از دوزهای بالاتر در طی رادیوتراپی می شود. در نتیجه استفاده از عواملی که بتوانند به طور همزمان سمیت بافت های سالم را کاهش و حساسیت سلول های تومور را افزایش دهند، می تواند راه حلی بالقوه برای افزایش کارایی رادیوتراپی در طی درمان سرطان باشد. بسیاری از مطالعات نشان داده اند که آتورواستاتین، به عنوان یک مهارکننده کوآنزیم A ردوکتاز (HMG-CoA)، از بافت های سالم محافظت می کند و در عین حال سلول های سرطانی را از طریق مکانیسم های مولکولی و مسیرهای سیگنالینگ مختلف به رادیوتراپی حساس می کند. مطالعات متعددی به بررسی این ویژگی های آتورواستاتین در شرایط برون تنی و درون تنی پرداخته اند، که در این مقاله به مرور مطالعات انجام شده در این زمینه پرداخته شد.

    کلیدواژگان: آتورواستاتین، استرس اکسیداتیو، رادیوتراپی، حساس کننده پرتویی، پرتوهای یونیزان، محافظت پرتویی
|
  • Alireza Taghizadeh, Forouzan Sadeghimahalli, Ali Siahposht –Khachaki* Pages 1-15
    Background and purpose

    Traumatic brain injury (TBI) is one of the most complex diseases of the central nervous system (CNS). Nesfatin is an 82-amino acid effective polypeptide in CNS. In this study, we investigated the role of nesfatin in neuron protection in the process of diffuse concussion in rats and also its effect on the level of matrix metalloproteinase-9.

    Materials and methods

    In this experimental study, 56 Wistar rats were subjected to TBI by the Marmaru method. After 30 minutes, nesfatin was injected intraperitoneally at different doses, and repeated on second and third days. The results of Veterinary Coma Scale, beam walk and beam balance tests were recorded at Pre-TBI, immediately after TBI, 24, 48, and 72 hours after TBI. After 72 hours, CSF was collected from the cisterna magna and used for ELISA test to measure the matrix metalloproteinase-9.

    Results

    Intraperitoneal administration of nesfatin at 50 µg/kg and 10 µg/kg can reduce cerebral edema, destruction of the blood-brain barrier, and neurological and balance-motor scores (P<0.0001) compared with the control group (Sham and Intact) (P<0.0001). Nesfatin was not found effective at 20µg/kg (P>0.05).

    Conclusion

    Nesfatin has been able to affect the consequences of trauma and reduce brain edema, accelerate the improvement of blood-brain barrier and neurological and balance scores. Probably part of these neuroprotective effects is through reduction of MMP-9.

    Keywords: nesfatin, neuroprotective, brain trauma, cerebral edema, blood-brain barrier, MMP-9
  • Somayeh Tirbakhsh Gouran, Abbas Doosti*, MohammadSaeid Jami Pages 16-31
    Background and purpose

    The sequence of Omp25 is conserved in all Brucella species. The high antigenicity of the product of this gene stimulates the host’s immune system. Using engineered probiotic bacteria is an appropriate method for vaccine transport. The aim of this study was to express the Omp25 of the Brucella abortus pathogenic bacterium in Lactococcus lactis probiotic bacterium.

    Materials and methods

    In this experimental study, the required vector was designed and synthesized to include the gene of interest and a signal peptide (pNZ8148-Usp45-Omp25). E. coli strain TOP10F was transformed using the pNZ8148-Usp45-Omp25 expression vector based on induction by nisin. The recombinant plasmid was extracted from the transformed bacteria using a plasmid extraction kit. The L. lactis was transformed by pNZ8148-Usp45-Omp25 vector using electroporation. Evaluation of the expression of Omp25 gene at the RNA level was assessed by reverse transcription method and confirming the presence of recombinant Omp25 protein in the engineered bacteria using SDS-PAGE method.

    Results

    Successful expression of B. abortus Omp25 in L. lactis was verified by RT-PCR. Subsequently, the proteins were separated based on molecular weight using sodium dodecyl sulfate–polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). The protein expression analysis showed the expression of Omp25 as a 25kDa extra band in transformed L. lactis compared to the L. lactis receiving the vector lacking the target gene.

    Conclusion

    This study shows that Omp25 is expressed in L. lactis transformed via pNZ8148-Usp45-Omp25 by electroporation. Transformed L. lactis can be successfully used as a subunit oral vaccine in prevention of Brucellosis.

    Keywords: Brucella, Omp25, Lactococcus lactis, probiotic, electroporation
  • Mohammad Parastesh, Yusef Abbasi*, MohammadReza Bayatiani, Zahra Nadi Pages 32-45
    Background and purpose

    Considering the antioxidant properties of physical activity, the aim of the present study was to investigate the effect of moderate-intensity continuous training (MICT) and high-intensity intermittent training (HIIT) on oxidative stress and total antioxidant capacity in rats treated with cisplatin.

    Materials and methods

    In this experimental study, 24 male laboratory rats were randomly divided into four groups (control, control cisplatin, cisplatin + MICT, and cisplatin + HIIT). In cisplatin groups, 5.5mg/kg cisplatin was injected intraperitoneally. The training programs continued for 10 weeks. Twenty four hours after last training session, blood serum of rats was collected to examine the study variables. Data were analyzed using one-way analysis of variance.

    Results

    In this study, cisplatin caused significant increase in malondialdehyde (MDA) (P=0.019), significant decrease in total antioxidant capacity (TAC) (P=0.014), and significant decrease in catalase (CAT) (P=0.001) in the control group compared to the cisplatin control group. MDA showed significant reduction in cisplatin+ MICT group (P=0.001) and cisplatin + HIIT group (P=0.001) compared to the cisplatin control group. Findings showed no significant difference in TAC between cisplatin + HIIT group and healthy controls (P=0.66). CAT in cisplatin + MICT group (P=0.12) and in cisplatin + HIIT group (P=0.177) was not found to be significantly different with that of the control group.

    Conclusion

    It seems that exercise at different intensities can be effective in reducing oxidative stress caused by cisplatin in rats.

    Keywords: exercise, cisplatin, oxidative stress, malondialdehyde
  • Azam Nahvi, HamidReza Goli, Ali Davoodi, Abolfazl Hosseinnataj, Samira Sheydayee, Ali Jafari, Samaneh Hemmati* Pages 46-56
    Background and purpose

    Garlic and cinnamon extracts, like fluoride varnish, play a role in caries control due to their antimicrobial effect and controlling demineralization. This analytical laboratory study was conducted in 2021 to investigate the antimicrobial effect of garlic and cinnamon extracts compared with fluoride varnish in controlling the infection of oral Lactobacillus acidophilus and Streptococcus mutans.

    Materials and methods

    The disk diffusion, minimum inhibitory concentration and the minimum bactericidal concentration tests were used to check the antimicrobial effect. Ampicillin and Erythromycin discs were used for positive control and sterile physiological serum was used for negative control. Data were analyzed using analysis of variance (ANOVA) and Bonferroni post hoc test.

    Results

    In disk diffusion test, cinnamon along with fluoride varnish (10.0±1.0mm) caused a significant increase in the diameter of the growth inhibition halo of L. acidophilus (P<0.001), However, the largest growth inhibition halo diameters in L. acidophilus and S. mutans were associated with garlic-cinnamon-varnish (12.0±1.58mm) and fluoride varnish (9.0±0.71mm), respectively. In both strains, the antimicrobial effect of garlic extract was significantly lower than other compounds (P<0.001). The most inhibitory and bactericidal effects were associated with fluoride varnish seen in S. mutans.

    Conclusion

    According to this study, cinnamon and fluoride varnish has a synergistic antimicrobial effect against L. acidophilus in laboratory conditions. Also, cinnamon extract due to similar effects to fluoride varnish, can be useful as an alternative agent in controlling and preventing dental caries.

    Keywords: Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus, Fluoride varnish, Garlic, Cinnamon
  • Azam Mousavi, Parisa Mohamadynejad*, Mehdi Moghanibashi Pages 57-65
    Background and purpose

    Multiple sclerosis (MS) is a chronic autoimmune disease in which the myelin sheaths of nerve cells in the brain and spinal cord are damaged. The prevalence of disease is higher in women and it seems that sex hormones, which usually exert their effects through receptors, are involved in susceptibility to MS. Considering the functional role of Alu insertion 306 bp polymorphism of progesterone receptor in expression level of progesterone receptor, in this study, the association of Alu insertion polymorphism in intron 7 of progesterone receptor with the risk of MS was investigated.

    Materials and methods

    In a case-control study, genomic DNA was extracted from the blood samples of 200 patients (180 women and 20 men) with relapsing remitting MS (RRMS) and 226 healthy individuals (186 women and 40 men) as a control group. In order to determine the polymorphic genotype of Alu insertion, PCR technique was used and the PCR product was electrophoresed on 2% agarose gel. Data were analyzed in SPSS V21 using logistic regression test.

    Results

    Findings showed that WI (P= 0.003) and II (P= 0.001) genotypes increase the risk of MS compared to WW genotype, and allele I acts as a risk allele (P<0.001).

    Conclusion

    According to this study, it seems that allele I of Alu insertion polymorphism may play a dominant role in susceptibility to MS by decreasing PGR gene expression.

    Keywords: multiple sclerosis, alu insertion polymorphism, progesterone receptor
  • Shirin Alinejad, Ahmad Shahdadi, Maryam Zare* Pages 66-74
    Background and purpose

    Parkinson's disease (PD) is a neurodegenerative disorder of the central nervous system which leads to slowness of movement, tremor, postural instability, reduced balance, and autonomic nervous system disorders. The aim of this study was to investigate the effect of selected balance training on physiological, motor and balance performance in patients with PD.

    Materials and methods

    This pre-post design interventional study was performed in 30 female patients at PD stages 1-3 based on Hoehn and Yahr scale who were willing to participate in our study. They were selected via purposive sampling in Zahedan Ali Ibn Abitaleb Hospital and divided into two groups (n= 15). The intervention group in addition to medications had balance training 3 sessions/week ×60 min for 8 weeks while patients in the control group were only followed up. Evaluation was performed at the beginning and end of the study using Berg Balance Scale (BBS), leg muscle strength, and the Timed Up and Go (TUG) test. In order to evaluate the normality of data distribution, homogeneity of variance between the two groups, and differences between means, we applied Kolmogorov-Smirnov test, Leven test, and dependent t-test, respectively using SPSS V22.

    Results

    After the intervention, mean BBS score showed significant increase (48.69±10.28, P<0.05) and we observed significant improvement in the mean score for leg muscle strength (0.456±0.092, P<0.05). In this study, mean TUG was found to significantly decrease after the intervention (18.14±3.63, P<0.05).

    Conclusion

    It seems that balanced exercises lead to increased balance, leg muscle strength, and reduced TUG in patients with Parkinson's disease.

    Keywords: exercise training, physiological function, motor, balance, Parkinson's disease
  • Reza Pourmohammad, Ebrahim Nasiri*, Arman Parvizi, Alireza Shouri Bidgoli, Hooshang Akbari Pages 75-86
    Background and purpose

    Candidates for cataract surgery have high anxiety and worry for various reasons which may cause changes in their hemodynamic parameters. Maintaining hemodynamic stability during anesthesia and surgery is very important. This study aimed at comparing the effects of listening to nature sounds and lavender inhalation on hemodynamic parameters in patients undergoing cataract surgery with regional anesthesia in Amir Al Mo'menin Educational Remedial and Research Center in Rasht 2021-2022.

    Materials and methods

    In this clinical trial, 120 patients were randomly assigned into three groups (n=40 per group); nature sounds, lavender, and control. In one experimental group, the patients listened to nature sounds and in other group lavender inhalation was performed. Both tasks were carried out for 15 min before the operation while the control group received routine care. Hemodynamic index was measured before and four times during the surgery. Repeated measures ANOVA test was applied in SPSS V22.

    Results

    The average systolic pressure in the control group was about 11 mm Hg higher at first minute compared to the group that listened to nature sounds. Before the intervention, no significant differences were found between the study groups in terms of respiration rate(P=0.37), systolic blood pressure(P=0.36), and diastolic blood pressure(P=0.26). But after the intervention, mean systolic blood pressure was observed to be significantly different between the three groups and during measurement times(P<0.03). The mean differences in diastolic blood pressure(P=0.62), heart rate(P=0.20), and arterial blood oxygen saturation (P=0.16) during measurement times were not significant between the groups.

    Conclusion

    According to this study, listening to nature sounds and lavender inhalation reduce systolic blood pressure in patients undergoing regional anesthesia, but they do not affect diastolic blood pressure, heart rate, and arterial blood oxygen saturation.

    Keywords: music therapy, aromatherapy, lavender, hemodynamic indices, cataracts
  • Farhang Babamahmoodi, Ahmad Alikhani, Masoud Maboudi*, Jamshid Yazdani Charati, Bita Paknezhad, AmirHossein Gharib, Azadeh Khalatbari Pages 87-95
    Background and purpose

    The COVID-19 pandemic resulted in an uncontrolled disease burden on healthcare workers (HCWs) worldwide. We aimed to investigate the prevalence and severity of COVID-19 in HCWs of selected hospitals in Mazandaran province and examine the association between COVID-19 and missed opportunities of HCWs.

    Materials and methods

    In this retrospective descriptive-analytical study, 1105 HCWs in Qaemshahr Razi Hospital and Sari Fatemeh-Zahra Hospital were studied between February 2020 and June 2020. In order to evaluate the frequency and severity of the disease, clinical and paraclinical manifestations were recorded by a trained HCW. Data were analyzed in SPSS V18.

    Results

    The frequency of COVID-19 was 16.19% among HCWs. The patients included 113 (63.13%) nurses, 47(26.26%) service providers and administrative personnel, and 19(10.61%) physicians. Duration of sick leave was found to be significantly associated with severity of COVID-19 (P=0.006). This length was also significantly associated with the job and was longer in nurses (P=0.013). Our findings revealed a significant relationship between the level of adherence to personal protective equipment (PPE) and the severity of COVID-19 (P=0.001).

    Conclusion

    COVID-19 could exert remarkable impact on the quality of work in HCWs, especially among nurses. Effective training of HCWs regarding PPE instructions results in suitable protection against severe forms of the disease.

    Keywords: COVID-19, healthcare worker, personal protective equipment
  • Farhang Babamahmoodi, Faezeh Anvari, Ahmad Alikhani, Zahra Akbari, Fatemeh Ahangarkani* Pages 96-104
    Background and purpose

    There are limited studies on co-infection of COVID-19 and tuberculosis (TB). This study aimed to describe the clinical, radiological, laboratory characteristics, treatment and outcome of patients admitted with tuberculosis and COVID 19 co-infection.

    Materials and methods

    In this retrospective study, we investigated all patients with either active TB or old TB and COVID-19 admitted to Qaemshahr Razi Teaching Hospital between 2020 and 2022.

    Results

    A total of 9251 patients with COVID-19 were admitted to our hospital between February 2020 and May 2022. There were eight patients with pulmonary tuberculosis and COVID-19 co-infection, including five (62.5%) male patients. The mean age of these patients was 61.13±22.63 years old. The mean time of symptom onset to hospital admission was 15.13±30.56 days and 50% were diagnosed with active TB and other half had old TB. Four patients were admitted to the ICU, three of whom required ventilation. Finally, four (50%) patients deceased. In this study, among factors that influence patients’ outcomes, only underlying diseases were significantly associated with death.

    Conclusion

    Tuberculosis is assumed to cause a higher mortality risk in COVID-19 patients, especially in those with chronic underlying diseases.

    Keywords: tuberculosis, COVID-19, co-infection
  • Mahtab Rameshgar, Adeleh Bahar, MohammadEslami Jouibari, Akbar Hedayatizadeh-Omran, Reyhaneh Shojaei-Asrami, Reza Alizadeh-Navaei* Pages 105-112
    Background and purpose

    Recently, several studies have shown type 2 diabetes to be associated with gastric cancer and metformin appears to inhibit the growth of cancer cells by inducing apoptosis. This study was conducted to investigate the relationship between metformin and gastric cancer.

    Materials and methods

    This case-control study included patients with gastric cancer (case group, n= 121) and a family member of patients with cancer (control group, n= 119). Diabetes history, duration and management of glucose level were recorded in a checklist and data were analyzed in SPSS applying T-test and Chi-square test. Also, logistic regression was used to calculate the odds ratio.

    Results

    There were significant differences between the case group and control group in terms of age, gender, place of residence, level of education, BMI, and smoking (P<0.05). The adjusted odds ratio for history of diabetes was 0.87 (Adjusted OR=0.87, CI95%: 0.3-2.35) which was not significant (P=0.751). The study showed no significant difference between the two groups in history of diabetes control drugs (including metformin) (P>0.05).

    Conclusion

    According to current study, it appears that, in north of Iran, there is no association between gastric cancer and diabetes, control drugs (including metformin), and other factors such as duration of diabetes or a family history of diabetes.

    Keywords: gastric cancer, diabetes, metformin
  • Amir Fateminejhad, Nouraddin Mousavinasab*, Jamshid Yazdani Charati, Maryam Nabati, Motaharreh Kheradmand Pages 113-123
    Background and purpose

    Hypertension is a global problem due to its consequences. Recognizing warning signs and taking necessary measures are effective in preventing the disease and its complications. We used the logistic regression model to determine the factors affecting blood pressure based on the results of the Tabari Cohort Study.

    Materials and methods

    This cross-sectional descriptive-analytical study was conducted in people older than 35 years old in Sari, whose information (demographic and anthropometric characteristics, and risk factors) was available at the Tabari Cohort Center in Mazandaran province. Logistic regression model was used to determine the factors affecting hypertension. We did statistical analyses using SPSS V26.

    Results

    The participants included 6622 people (41.3% men) with an average age of 48.97±8.94 years old. There were 1481 people with high blood pressure (22.4%). According to multivariate logistic regression model, age (10-year period) (OR=2.04-8.11), body mass index (OR=1.72-2.35), total cholesterol (OR=1.34), triglyceride (OR=1.30), the ratio of waist to hip circumferences (OR=1.31), history of cardiovascular diseases (OR=2.09), and diabetes (OR=1.81) were among the factors associated with hypertension (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the multivariable logistic regression model, obesity management as the main factor and screening of people for diagnosis, follow-up, and prevention of hypertension are suggested.

    Keywords: logistic regression, hypertension, cardiovascular disease, Tabari Cohort
  • Alireza Davoudi, Sahar Azadeh, Narges Najafi, Bahareh Soleimanpourian, Abbas Alishahi, Armaghan Mokhtariani, Mazaher Azordeh, Reyhaneh Shojaei-Asrami, Mohammad Khademloo, Leila Delavarian, Fatemeh Ahangarkani* Pages 124-134
    Background and purpose

    The Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) pandemic, caused by severe respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) resulted in a worldwide emergency. Various studies show conflicting and diverse results on the role of inflammatory cytokines in predicting the severity and prognosis in patients with COVID-19. The aim of this study was to compare the serum levels of interleukin-6 (IL-6) and interleukin-8 (IL-8) in predicting the severity of COVID-19 and prognosis in patients admitted to Qaemshahr Razi Hospital.

    Materials and methods

    In this cross-sectional prospective study, the serum levels of interleukin 8 and 6 were measured in 51 patients with COVID-19 and compared with 25 healthy individuals in Qaemshahr Razi Hospital, 2021. ELISA method was used to measure these cytokines and data analysis was performed in SPSS V25.

    Results

    The serum levels of IL6 and IL8 in the patient group were about 4 times and 6 times higher than those of the control group, respectively. Average levels of IL-6 (P=0.004) and IL-8 (P<0.001) were significantly higher in patients with severe COVID-19 compared to moderate form and control group. There was no correlation between the duration of hospitalization and the level of IL-6 (P=0.1), while there was a significant correlation between the length of hospital stay and the level of IL-8 (P=0.012).

    Conclusion

    IL-6 and IL-8 serum levels in patients with COVID-19 can be helpful in predicting the severity of disease and prognosis of patients.

    Keywords: COVID-19, interleukin-6, interleukin-8, prognosis
  • Zeinab Hamzehgardeshi, Zahra Kiani, Farangis Habibi, Fereshteh Yazdani* Pages 135-142
    Background and purpose

    Gender inequality can cause waste of human resources, reduce women's social participation, influence women's physical and mental health, cause domestic violence and delay the development of a country. Hence, strategies are required to identify and reduce gender inequality in a society. The purpose of this study was to explain strategies to reduce gender inequality.

    Materials and methods

    This qualitative research was conducted as a group discussion in three groups (n=22), two with seven people and one with eight individuals, including lecturers in reproductive health (n=6), psychologists (n=2), sociologists (n=2), midwifes (n=3), postgraduate students with at least 5 years of experience in midwifery (n= 6) and master’s graduates in midwifery counseling (n=3) in 2021. The discussions were held in Tehran and Sari and the subjects discussed their views about strategies for empowerment of women in reducing gender inequality in Iranian society. The participants were selected using purposive sampling at different ages, education level, and economic and marital status until data saturation. Data analysis was carried out using conventional content analysis approach.

    Results

    Strategies for reducing gender inequality were categorized into four main themes: reducing inequality in social, political, economic, and cultural domains.

    Conclusion

    In order to empower women and reduce gender inequality, it is possible to look at gender inequality from social, political, economic, and cultural dimensions and take action to reduce this problem through investigating these factors.

    Keywords: empowerment, women, gender inequality, focus group
  • Zeinab Ghazizadeh, Akbar Hedayatizadeh-Omran*, Reza Alizade Navaei, Mahmood Moosazadeh, Ehsan Zaboli, Leila Mirzakhani, Majid Saeedi, Mina Mollaahmadi, Arian Jahandideh, Majid Yaghoubiashrafi, Elahe Mahmoodi Pages 143-147
    Background and purpose

    The northern regions of Iran have a high incidence of esophageal cancer. This study was conducted with the aim of epidemiological investigation of esophageal cancer patients in the population covered by Mazandaran University of Medical Sciences.

    Materials and methods

    In this cross-sectional descriptive study, the records of 170 patients over 18 years of age who were referred to Tuba Oncology Clinic (affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences) between 2014 and 2016 were reviewed. All relevant information, including age, sex, occupation, marital status, level of education, clinical and pathological findings of patients were collected and analyzed in SPSS V22 using Chi-square and Fisher’s exact test.

    Results

    The mean age of patients with esophageal cancer was 68.2±12 years. The disease was more frequent in patients aged 70-79 years old. There were 53.5% male patients and 94.1% of patients had dysphagia. The frequency of squamous cell carcinoma (SCC) was found to increase by aging. The most and least metastatic segments were middle and upper parts of the esophagus, respectively.

    Conclusion

    Esophageal cancer is common in old age and age is probably the most important factor in developing the disease.

    Keywords: esophageal cancer, epidemiology, dysphagia
  • Maryam Alvandi, Zahra Shaghaghi, MohammadReza Dehbanpour, Soghra Farzipour, Fereshteh Talebpour Amiri* Pages 148-168

    Radiation therapy is one of the major subsets of cancer treatments. Normal tissue toxicity and tumor cell resistance are two main obstacles during radiotherapy treatments. Toxicity to healthy tissue limits the applied dose, resulting in inadequate tumor control. On the other hand, the resistances of cancer cells lead to increased doses of radiotherapy. Therefore, agents that can simultaneously reduce the toxicity of normal tissues and increase the sensitivity of tumor cells to radiotherapy could be a potential solution to increase the efficiency of radiotherapy during cancer treatment. Many studies have found that atorvastatin, as an HMG coenzyme A reductase (HMG-CoA) inhibitor, and protects normal tissue while sensitizing cancer cells to radiotherapy via various molecular mechanisms and signaling pathways. This review summarizes the evidence for radioprotective and radiosensitivity effects of atorvastatin in vitro and in vivo studies.

    Keywords: atorvastatin, oxidative stress, radiotherapy, radiosensitive, ionizing radiation, radioprotective