بررسی فعالیت کشندگی اسانس اندام های هوایی گیاه مشگک (Ducrosia anethifolia DC. Boiss) بر پروتواسکولکس های کیست هیداتید در شرایط برون تنی
مشگک که از خانواده چتریان است، گیاهی دوساله، پایا، به رنگ سبز مات یا متمایل به آبی، دارای ارتفاع حدود3010 سانتیمتر بوده که در قسمت پایین منشعب و بدون کرک میباشد. از این گیاه، در طب سنتی ایران، جهت تسکین درد و رفع التهاب استفاده شده و اثرات ضد میکروبی آن علیه باکتریهای گرم مثبت، مخمرها و برخی درماتوفیتها گزارش شده است. هدف از این پژوهش تعیین و بررسی فعالیت کشندگی اسانس اندامهای هوایی گیاه مشگک بر پروتواسکولکسهای کیست هیداتید در شرایط برونتنی بود.
این یک مطالعه تجربی میباشد که در سال 1400 بر روی پروتواسکولکسهای جدا شده از کیستهای آلوده گوسفندی که از کشتارگاه یاسوج جمعآوری شدند، انجام شد، سپس گیاه مشگک تهیه و فرآوری اسانس در آزمایشگاه مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با استفاده از دستگاه تقطیر با آب، طرح کلونجر صورت گرفت. همچنین ترکیبات عمده گیاه به وسیله کروماتوگرافی گازی طیفسنجی جرمی تعیین گردید؛ سپس درصد پروتواسکولکسکشی غلظتهای 10، 5، 5/2، 25/1 و 625/0 میکرولیتر بر میلیلیتر اسانس گیاه مشگک در شرایط برون تنی در زمانهای 5، 10، 15 و 30 دقیقه با استفاده از شمارش پروتواسکولکسهای مرده با رنگآمیزی حیاتی ایوزین 1/0 درصد تعیین شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمون آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها:
نتایج مربوط به کروماتوگرافی گازی طیف سنجی جرمی انجام شده بر روی اسانس گیاه مشگک نشان داد که از بین ترکیبات عمده موجود در اسانس گیاه فوقالذکر، بیشترین ترکیب، Decanal، Dodecanal، α-pinene و (2E)–Dodecenal بود. اثر اسکولیسیدالی بهینه(کشندگی صد درصد در کمترین مدت زمان مواجهه با کمترین غلظت) در مدت زمان 5 دقیقه مواجهه پروتواسکولکسها با غلظت 25/1 میکرولیتر بر میلیلیتر اسانس گیاه مشگک بوده است (05/0>p).
نتیجه گیری:
اسانس گیاه مشگک دارای اثر اسکولیسیدالی قوی بوده و در صورت تایید نتایج این مطالعه در پژوهشهای آتی درونتنی و اطمینان از عدم سمیت آن میتوان از آن به عنوان یک ماده پروتواسکولکسکش استفاده کرد.